nlc.hu
Aktuális
A hajhullás 5 oka és 5 tipp a megoldására

A hajhullás 5 oka és 5 tipp a megoldására

Legtöbben életünk során szembesülünk azzal, hogy idõlegesen vagy tartósan, de bizony veszítünk hajszálainkból. Jó tudni viszont, hogy ha a kiváltó okot megtaláljuk, a folyamat kezelhetõ, sõt, akár visszafordítható!

1. Mit látunk/érzünk?

Hajunk egy-egy kisebb területen foltokban elvékonyodik, kihullik.

Mi lehet az oka?

Legtöbbször mi magunk vagyunk a tettesek: szoros lófarkat viselünk, mindennap csatokba kényszerítjük hajunkat, netán (idegességünkben?) folyton csavargatjuk, húzogatjuk. Ennek következtében egy-egy adott helyen jobban veszítünk szépségünkből. Bizonyos hajfestékek használata, vagy gyakori dauerolás, szőkítés is okozhat hajhulllást.





Mi a teendő?

Hagyjuk szabadon minél többször (legalább éjszakára) a hajunkat), esetleg válasszunk új frizurát, ha a hosszú szálak akadályoznak a munkában! Érdemes időnként „fordítva” fésülködni: fejünket előrehajtjuk, annyira, hogy a hajunk lelógjon, és visszafelé, lefelé alaposan átfésüljük-keféljük a fejbőrt. Ha a fodrászatban elkövetett „bűneinkre” gyanakszunk, keressük fel a bőrgyógyászt vagy a hajgyógyászt, és mutassuk meg a használt terméket.

+1 tipp

Amennyiben fésülködéskor azt tapasztaljuk, hogy egyre több hajszál marad a fesűben, érdemes ligetszépeolajat tartalmazó étrend-kiegészítőt szedni. Az olajban lévő gamma linolénsav ugyanis gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a bőrpanaszokat és a korpásodást, valamint megszünteti a hajhullást. A kapszulát két-három hónapig szedhetjük folyamatosan, de évente legfeljebb két kúra javasolt.

2. Mit látunk/érzünk?

A fejtetőn, hosszában kezd el ritkulni ékességünk, de az egész fejen, nagyjából egyenletesen hajvesztést észlelünk.

Mi lehet az oka?

A változókorban a női nemi hormonok (főleg az ösztrogén) szintje csökken a szervezetben, ezzel szemben viszont megemelkedik a férfi nemi hormonok (androgének) mennyisége. A hajgyökerek érzékenyek az androgénekre, ami megállítja a hajtermelést. Ez fiatalon is előfordulhat, ha valakinek több ilyen hormont termel a szervezete.

Mi a teendő?

Szakorvoshoz kell fordulnunk, aki valószínűleg az androgének tevékenységét gátló gyógyszereket fog javasolni, vagy főleg ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tablettát kell szednünk.

+1 tipp

Ha a gyógyszeres kezelés sem segít a hulló hajzaton, a hajátültetés még mindig szóba jöhet. Ekkor az ép, erős, az androgén hormonok hatására kevésbé érzékeny területről használnak fel hajas fejbőrt (ez általában a tarkó). A beavatkozást plasztikai sebész végzi.

3. Mit látunk/érzünk?





Egyszerre nagy mennyiségű haj hullik ki, a szülést követő hetekben.

Mi lehet az oka?

A babavárás végére testünk „raktárai” kimerülnek, hiszen a kicsinek sok mindenre szüksége van az egészséges fejlődéshez. Az anyai szervezetben emiatt hiány alakulhat ki vasból, cinkből vitaminokból. Az is előfordulhat, hogy a megnövekedett progeszteronszint miatt sok hajszál kerül nyugvó szakaszba. Ezek sajnos, kihullanak.

Mi a teendő?

Nem kell megijedni, hiszen ez nem kóros folyamat. Ám ha fél évnél tovább is folytatódik a hajvesztés, mindenképp forduljunk szakemberhez!

+1 tipp

A homeopátiás szerek nagy előnye, hogy áldott állapotban és szoptatás alatt is gond nélkül alkalmazhatók. Cantharis, carbo vegetalis vagy natrium muriaticum golyócska segíthet.

4. Mit látunk/érzünk?

Hajunk egyre inkább hullani kezd, pedig biztos, hogy nincs hormonális problémánk.

Mi lehet az oka?

Immunrendszerünk túlterhelt, a szervezetben valamilyen gócpont alakult ki, ami akadályozza a normál működést. Túlhajszolt, stresszes életmód is kiválthatja a panaszokat.

Mi a teendő?

Érdemes fogorvoshoz fordulni, nincs-e gyulladt, rossz fogunk, esetleg megvizsgálni, hogy netán mandulagyulladás okozza a panaszokat, de egy komplex belgyógyászati kivizsgálás során is találhat a szakorvos kiváltó okot. Ha a munkánk sok stresszel jár, igyekezzünk legalább szabadidőnkben relaxálni, jógázni, nagyokat sétálni, netán wellness-fürdőbe látogatni – ahogy a pénztárcánk engedi.

+1 tipp

A paprikát tartalmazó hajszesszel bedörzsölhetjük a fejbőrt. A paprika kapszaicin-tartalma vérbőséget okoz, tehát az érintett területen felgyorsul a vérkeringés és az anyagcsere. Ezáltal javul a hajhagymák tápanyag-ellátása.

5. Mit látunk/érzünk?





Megközelítőleg egyszerre, időszakosan erősen hullani kezd a hajunk.

Mi lehet az oka?

Általában tavasszal és ősszel gyakori, hogy a normálisnál több haj kerül ugyanabba a növekedési szakaszba. Ezek a szálak tehát nagyjából egyszerre érik el a növekedés végső fázisát, így egyszerre hullanak ki. Sajnos, épp ilyenkor gyakori az is, hogy kevés tápanyag jut a fejbőrbe, mert eleve nem megfelelő az étrendünk.

Mi a teendő?

Addig a pár hétig is segíthetünk szervezetünknek fokozott vitaminbevitellel, megfelelő tápanyagokkal. Ha a jelenség csak pár hétig tart, más különös teendőnk nincs, ez a „természet rendje”.

+1 tipp

A magas B-vitamin-komplex tartalmú élesztőtabletta pluszsegítséget jelent testünknek. Nemcsak a hajunk lesz szebb, és csökken a szálak kihullása, hanem bőrünkön és körmeinken is tapasztalhatjuk a változást.

Sikeres kezelés, sűrűbb haj?

A kemoterápiás kezelések sajnálatos mellékhatása a teljes kopaszodás. Ez persze inkább lelki teher (a sok közül az egyik ebben a betegségben), hiszen nőiességünk teljes elvesztésének érezhetjük. Biztató azonban, hogy a kezelések végeztével a haj idővel újra kinő, sőt, az is előfordulhat, hogy még sűrűbb lesz, mint a beavatkozások előtt.

Só és cukor helyett vitaminokat!

A túlzott só- és cukorfogyasztással, valamint a túlságosan sok A-vitamin szedésével szépségünk ellen dolgozunk, megfelelő táplálkozással viszont segíthetünk a hajhagymák növekedésének serkentésében. (Vegetáriánusok, figyelem! A hiányos fehérjebevitel is okozhat hajhullást!)
• A-vitamin: épen tartja a hajat. Fő forrásai: sárga gyümölcsök, sárgarépa, tejtermékek, tojás.
• B5-vitamin (pantoténsav): nevezik őszülés elleni vitaminnak is. Fő forrásai: barnarizs, mák, mogyoró, lencse, élesztő, piros ribizli.
• Cink: a cinkhiány is okozhat hajhullást. Fő forrásai: vörös húsok, búzacsíra, máj, tojássárgája, tökmag, napraforgó.
• H-vitamin (biotin): a haj fehérjeszerkezet-képzésében játszik szerepet, döntően befolyásolja a haj szerkezetének minőségét és a haj növekedését. Fő forrásai: dió, fényezetlen rizs, tojássárgája, élesztő.
• Jód: a szervezet anyagcsere-forgalmát szabályozza, hiánya hajhullást is okozhat. Fő forrásai: tengeri halak, rák, jódozott konyhasó.
• Vas: hiányának következménye – többek között – a hajhullás. A menstruáció miatt a nőknek nagyobb az esélye a vashiányra, mint a férfiaknak. Fő forrásai: hús, hal, aszalt gyümölcsök, dió, zabpehely, zöld levélzöldségek.

Csak pár tűszúrás…

A keleti gyógymódok közül az akupunktúra segíthet a hajhullás megállításában. Természetesen itt is először az okot kell megkeresni, utána kezdődhet a kezelés. A tűszúrásos gyógymód olyan esetekben is beválhat, amikor a pontos okot a „nyugati” módszerekkel nem sikerült kideríteni, ilyen például a foltos hajhullás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top