nlc.hu
Trend
Az ördög a részletekben rejlik!?

Az ördög a részletekben rejlik!?

A ruha, a meghívó, a gyûrû kiválasztásával egyaránt hangsúlyozhatjuk egyéniségünket. A személyre szabott öltözékkel és a saját elképzelésünket megvalósító kellékekkel egyedivé tehetjük esküvõnket.




Annál szebb az esküvő, minél jobban kifejezi a pár stílusát, ezért foglalkozik sok menyasszony és vőlegény hónapokon keresztül a legkisebb részletekkel is, míg rá nem találnak mindenben a tökéletesre. De olykor bármennyire próbálják megtalálni az igazi ruhát, gyűrűt vagy meghívókártyát, nem sikerül kiválasztani a megfelelőt a készen kínáltak közül. Ilyenkor egyesek elhatározzák, hogy a megálmodott esküvői ruháért, ékszerért vagy meghívóért iparművészhez fordulnak, aki egyedi modellt alkot számukra. Sok pár teljesen új megoldást szeretne például a meghívó dizájnját illetően: olyat, amilyet még senki nem látott!

Nincs csodálatosabb érzés annál, mint amikor saját álmainkat valósítja meg egy-egy tervező, és minden az alkatunkhoz, egyéniségünkhöz illik. Így biztosan senkinek sem lesz ugyanolyan menyasszonyi ruhája, mint nekünk. Akár a divattervező kollekciójának egyes modelljeit is kívánságaink szerint alakíttathatjuk át. Az is előfordulhat, hogy egy még nem felkapott ruhatervezőnél az egyedi tervezésű, méretre készített, egyszerűbb ruháért kisebb összeget fizetünk, mint az esküvői szalonokban sorakozó, gazdag díszítésű, gyöngyhímzéses modellek egyikéért. Ám a nagy neveket, a neves divattervezőket meg kell fizetni.

Ha azonban divattervezőhöz fordulunk, érdemes megfogadni a tanácsait, hiszen nyilván nagy tapasztalattal rendelkezik. Tud segíteni abban, hogy a menyasszony, illetve a vőlegény alkatához milyen ruhafazon illik leginkább. Gyakran az eredetileg elképzelt szabásvonal nem előnyös. Az ékszertervező véleményére ugyancsak jó hallgatni. Ha elfogadjuk ötletét, akkor például a kiválasztott gyémánt az elhelyezésnek köszönhetően nagyobbnak és ragyogóbbnak tűnhet. Nem szükséges, hogy legyen művészi hajlamunk és tisztában legyünk a legfrissebb trendekkel, elég, ha megvan az alapötletünk, és találunk olyan szakembert, akiben megbízunk.






Még több tipp és ötlet: Álomesküvő a Nők Lapja Cafén. Kattints ide! »
A menyasszonyi ruha


Ajánlott már egy évvel az esküvő előtt elkezdeni a ruhakeresést. Ha nem találjuk meg az elképzelt darabot, ám egy szalonban az egyik modellnek tetszik a felsőrésze és egy másiknak a szoknyája, megkérdezhetjük az eladót, készítenének-e az elképzelésünknek megfelelő modellt. Olykor erre is van mód, akárcsak arra, hogy a ruhán a kisebb mértékű, alakra igazítást is elvégezzék, esetleg ajánljanak mennyasszonyi ruhákra specializálódott varrónőt.

Ha az elképzelt ruha csak álmainkban létezik, mindenképpen terveztetnünk kell. Azonban előtte nem árt néhány szalont felkeresni, és több olyan ruhát felpróbálni, melyek fazonja hasonlít az elképzelthez, hogy lássuk, hogyan is áll rajtunk. Érdemes magazinokból kivágni olyan képeket, ahol hasonló jellegű esküvői ruhák láthatók, vagy szalonok, illetve divattervezők internetes oldalán is keresgélni. Így a nekünk tetsző modelleket meg tudjuk majd mutatni annak a divattervezőnek, akit megbízunk. Az első alkalommal megbeszélhetjük vele esküvőnk részleteit, kívánságainkat – például azt, milyen anyagra, színre gondoltunk.

Általában a divatszalonban is van módunk anyagot és hozzá passzoló csipkét választani a textilminta-albumokból. Ezután a divattervező vázlatokat készít, amelyekből a második találkozáskor kiválasztjuk a legjobban tetszőt. Majd következik a szabás. Előfordul, hogy a szakember olcsóbb anyagból, például muszlinból és pamutvászonból állítja össze a ruhát az első próbára, hogy lássuk, a megbeszélt fazon valóban megfelel-e elképzelésünknek.

Ilyenkor még van mód nagyobb változtatásra is. Ha a végleges szabásvonalakban megegyeztünk, következhet a ruha elkészítése a már kiválasztott anyagból. Természetesen két-három ruhapróbára mindenképpen szükség van, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Az utolsó próba néhány nappal az esküvő előtt ajánlott, mert előfordulhat, hogy a megelőző hetekben – az izgalmak miatt – fogyunk vagy hízunk kicsit.






Olykor a legegyszerűbb, egyedi megoldások a legkedvesebbek, például hímzett monogram a menyasszonyi ruha bélésén vagy gravírozott üzenet a gyűrű belső felén. Mindez kifejezi az érzelmeket, ám nem mindenki számára válik láthatóvá.





A gyűrű


Ha családi gyűrűt örököltünk, de nem jó az ujjunkra, vagy hiányzik belőle néhány drágakő, ékszerészhez fordulhatunk, aki kívánságunktól függően készít antik jellegű vagy az aktuális trendhez igazodó gyűrűt. Mielőtt azonban megbízzuk az ékszerészt, nem árt néhány üzletet felkeresni, és körülnézni. Így könnyebben eldönthetjük, milyen stílusú gyűrűt is szeretnénk. A ruhakereséssel ellentétben ezt már a párunkkal együtt tegyük, hiszen a gyűrűről közösen jó határozni.

A gyűrűkészítés akár több hónapba is telhet, ezért időben kezdjünk el foglalkozni vele. Miután megegyeztünk abban, hogy miből – általában aranyból vagy platinából – legyen a gyűrű, az ékszerész vázlatokat rajzol, majd ezeket kívánságunk szerint pontosítja. Ezután esetleg elkészíti a gyűrű viaszmodelljét, hogy ujjunkra próbálhassuk, és még változtathassunk rajta. Végül ennek alapján készül el a valódi gyűrű.


A meghívó


Akadnak olyan párok is, akik egyedi meghívót szeretnének küldeni vendégeiknek, az esküvőt szimbolizáló grafikával, vagy dekoratív monogrammal, esetleg különleges motívummal, mely a jegyesek szívének kedves. A különleges meghívó tervezését bízzuk grafikusra. Ha szerencsénk van, néhány nap alatt is megvalósítható elképzelésünk, de a terv elkészítése és a nyomdai előállítás több hétbe is telhet.

Először érdemes nagyobb papírüzletekben, valamint művészellátó boltokban körülnéznünk, ahol az eladók segítenek a megfelelő vastagságú, méretű és színű papír kiválasztásában. A grafikus szintén tud ajánlani alkalmas papírt, sőt, egyedi, például merített technikával készült változatot is. Megbeszélhetjük, milyen színnel kérjük a nyomtatást, milyen betűtípust, díszítő szegélyt, borítékot szeretnénk. Ezt követően néhány meghívó-variációból kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetszőt. A grafikus abban is tud tanácsot adni, hogy melyik változatot kérjük, ha olcsóbb meghívót szeretnénk. Például ha a számítógép kínálatából választunk ikont, az kevesebbe kerül, mintha új motívumot rajzoltatunk, mégis lehet ugyanolyan mutatós.

Rendkívül személyessé teszi a meghívót a kalligrafikus betűkkel írt szöveg. Ennek elkészítésével olyan grafikust bízhatunk meg, aki nem csupán számítógéppel képes csodákra. Az általa megírt szöveg nyomdai úton sokszorosítható. A kalligrafikus írás különleges bájt ad az esküvő más kellékeinek is: a borítéknak, a menükártyának és az ültetőkártyáknak.








Példa a hagyományt követő meghívóra

Dr. Nagyenyedi Gusztáv úr és felesége, Dömsödi Ilona úrhölgy, valamint Dr. Kiss Gáspár úr és felesége, Kissné Nádor Helga úrhölgy tisztelettel meghívják Önt és kedves családját gyermekeik: Nagyenyedi Kinga és Kiss Pál esküvőjére, melyet kettőezerhét május elsején tizenhat órakor tartanak Budapesten, a Mátyás-templomban.
Példa modern meghívóra

Kedves Anna és Feri!

Szeretettel meghívunk esküvőnkre, melyet 2007. május 1-jén 16 órakor tartunk
Budapesten, a Mátyás-templomban.
Hajnal Bori és Lovas Bencze
Meghívóetikett


Manapság rengeteg meghívótípus, számos színárnyalat és díszítőmotívum áll a menyasszonyok és vőlegények rendelkezésére, így egyedi esküvői meghívót rendelhetnek. Amikor döntésre kerül a sor, sokan mégis a megszokott típust választják. Az etikett megkönnyíti a meghívó szövegének megfogalmazását.

Egykor a jegyespár szülei hívták meg a vendégeket. A hagyományt követő meghívó többes szám harmadik személyben íródik, utalva a társadalmi címekre, és az esemény dátumát, illetve időpontját betűvel is kiírják.
Az idők azonban változtak, és a meghívó írásának szabályai is átalakultak, szabadabbak lettek. A legtöbb esetben maga a jegyespár hívja meg a vendégeket, és saját nevükben írják a szöveget. A meghívó szövege és a hozzá választott papír díszítése és stílusa is kifejezheti egyéniségünket, hisz egyaránt lehet hivatalos vagy játékos. A hagyományos meghívóhoz azonban külön papírra írt vacsorameghívó tartozik.

A meghívóval és a vacsorameghívóval együtt szokás volt válaszkártyát is küldeni, amelyen szerepelt az a dátum, ameddig a részvételi szándék visszajelzését várták. Természetesen ma már telefonon vagy e-mailben is válaszolhatunk a meghívásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top