nlc.hu
Baba
A császármetszésrõl

A császármetszésrõl

Új sorozatunkban Békés Emõke dúla válogat a hozzá érkezõ levelek közül. A várandósság, a szülés, a születés és a nevelés problémáival kapcsolatos kérdéseidet, problémáidat oszd meg vele!

Kedves Emőke!   
   

Kisfiam két és fél éve császármetszéssel született. Most újra babát szeretnénk, de nagyon vágyom a természetes szülés átélésére! Az orvosom azt mondta, nagyon valószínű, hogy a másik baba is császárral fog megszületni. Elhúzódó tágulási szak miatt kellett a műtét. Mégis, mikor megszületett, nagy ürességet és fájdalmat éreztem. Mikor a hasamra rakták, nem is láttam az előttem lévő takarástól, csak éreztem, hogy nehéz. Mikor megmutatták, csak a homlokát tudtam megsimítani. Ez du. 5-kor volt, majd reggel hozták szopizni. Az enyém volt, imádtam attól a perctől, hogy megfogant. Azóta is ő a mindenem, de mégis… Hónapokon keresztül magamban éreztem a nagy űrt, amit más nem érezhetett és nem is értett. Magamat hibáztattam, hogy így kellett megszületnie, ridegen, belőlem kikapva! Bár vajúdtam órákon át, mégis kimaradt a lényeg: a fokozatosság, az ölelés, az első percek, órák.
Kérdésem: mennyiben tudna nekem egy dúla segíteni, hogy elkerüljem az újabb műtétet?
Válaszodat előre is köszönöm, tisztelettel:
                                                                          Éva

Kedves Éva!

Köszönöm a megrendítően őszinte leveledet.
Azok, akik császármetszéssel hozzák világra a gyermeküket, nagyon gyakran élnek át hasonló érzéseket, és ezek az élmények hosszú időre mély nyomokat hagynak bennük.

A szülés műtéti úton való befejezésének aránya emelkedőben van Magyarországon, csakúgy, mint a világ számos más országában. Ennek hátterében különböző orvosi, jogi, társadalmi és pénzügyi összetevők állnak. Az elmúlt években az orvosok és a várandós nők attitűdje is megváltozott e kérdésben. Az orvosi indikációk mellett nagyon fontos lenne többet beszélni a császármetszés anyákra és a babájukra gyakorolt érzelmi hatásairól is, különösen azért, mert ezen ismeretek hiányában egyre többen kérik a császármetszést, orvosi indok nélkül.

Vannak olyan helyzetek, amikor a császármetszés életmentő eljárás az anya és a baba számára. Ezekben az esetekben egyértelműen ez a jó megoldás. Más helyzetekben azonban fontos mérlegelni a várható kockázatokat és előnyöket.
Mi az, amit Te tudsz tenni annak érdekében, hogy elkerülhesd az újabb műtétet?
Egyrészt meg kell találni azt az orvost, akiben megbízol. Nagyon fontos, hogy minden felmerülő kérdésedre hiteles választ adjon, mert csak így alakulhat ki az a bizalom, amely egy szülésnél alapvetően fontos. A kérdéseidről érdemes listát készíteni, és a válaszokat feljegyezni. Ha azt tapasztalod, hogy készségesen és számodra megnyugtatóan válaszol a várandósság alatt, akkor el tudod majd fogadni a szakmai véleményét a szülésnél is. Ez az elfogadás – melynek alapja a kölcsönös, őszinte kommunikáció – segíthet abban, hogy ha mégis műtétre kerülne sor, akkor ne élj át újra bűntudatot vagy rémületet. 

Mivel Magyarországon a császármetszések aránya kórházanként és klinikánként is változó, fontos tudni, hogy az adott intézményben hogyan, milyen módon támogatják az anyát a vajúdás alatt, és a gyakorlatukban mikor látják elérkezettnek az időt a császármetszésre. Vannak olyan orvosok, akik nem gondolják azt, hogy császármetszés után már nem lehet hüvelyi úton szülni, és a szakmai szabályok betartása mellett vállalják a hüvelyi szülés kísérését.
Sokat segíthet egy dúla is. A várandósság alatti találkozások során megbeszélheted vele az érzéseidet, gondolataidat, praktikus tanácsokkal láthat el, a szülés óráiban pedig fizikailag és érzelmileg is támogat teljes figyelmével és szeretetével. Ismeri a vajúdást könnyítő homeopátiás szereket, illóolajokat, és különböző testhelyzetek ajánlásával vagy masszírozással segíthet át a vajúdás nehezebb időszakain. Egy Amerikában végzett kutatás eredménye szerint azoknál a komplikációmentes várandósságot követő szüléseknél, ahol jelen volt dúla, a császármetszések száma 50%-kal csökkent.

Ajánlom figyelmedbe a TAVAM: Amit minden nőnek tudnia kell a császármetszésről – A biztonság kockázata című kiadványát, mely a www.szuleteshete.hu portálon keresztül rendelhető meg.

Ebben a füzetben többek között olyan kérdésekre találhatsz választ, hogy:

• Mely kulcstényezők befolyásolhatják, hogy hüvelyi szülésre vagy császármetszésre kerül sor?
• Mit kell mérlegelni az informált döntéshez?
• Milyen problémák merülhetnek fel császármetszésnél a hüvelyi szüléssel szemben?
• Milyen kérdéseket érdemes feltenni a szakember és a szülési környezet kiválasztásakor?

A szülés módja azon túl, hogy az anya és a baba érzelmi állapotára is kihat, a kutatási eredmények szerint befolyásolhatja a későbbi megtermékenyülést is. A második várandósság előtt jó hatással lehet egy szakemberrel folytatott, szülésélményt feldolgozó beszélgetés is.

Reményteljes készülődést és várandósságot kívánok!

                                                                                 Emőke

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg.  
Emőke bemutatkozása »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top