nlc.hu
Szabadidő
Könyvtippek karácsonyra

Könyvtippek karácsonyra

Még nem találtad meg a megfelelõ ajándékokat? Egy jó könyv mindig telitalálat! Segítünk eldönteni, mit válassz anyukádnak, apukádnak, barátnõdnek, kismamáknak, kispapáknak.






Anyukádnak


 





Cathy Kelly: Mindig és örökké

Ha anyud rajong Rosamunde Pilcherért vagy szereti a Joanne Harris könyveket, akkor jó választás lehet ez a varázslatos bestseller, ami Írországban elnyerte az Év Romantikus Regénye díjat.

A képeslapra illően szép Carrickwellben három nő éli boldog mindennapjait, míg mindhármuk körül össze nem dől a világ. Mel számára egyre nagyobb nyűg a karrierépítés és az anyaszerep egyeztetése. Meghozza a döntést, mire főnöknője keresztülhúzza számításait… A divatszakmában dolgozó félénk Daisy minden vágya, hogy végre teherbe essen álmai pasijától, ám kiderül, hogy a „Nagy Ք-nek más tervei vannak… A forrófejű Cleo azzal a reménnyel tér haza, hogy átveheti a családja által vezetett régi szállót, ami időközben csődbe jutott. A válság napjaiban jelenik meg életében egy viharos szerelem… Carrickwell azonban varázslatos hely – ezt érzi meg Leah, a titokzatos múltú amerikai asszony is, aki gyógyfürdőt nyit a városban, és megtanítja az ott élő nőknek, mi az, ami számít, mindig és örökké…



Ára: 3499 Ft
Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó






Frances Mayes: Vigyük haza Toszkánát


A szerző és cím láttán a tapasztalt olvasóban felmerülhet a kérdés: a “Napsütötte Toszkána” és további lenyűgöző írások szerzője vajon felülmúlhatta-e önmagát, avagy fokozhatta-e az olvasóban a Toszkána iránt már rég felébresztett vágyat? Nos, úgy látszik igen. Kimondatlanul is ezt a célt szolgálja az írónő legújabb, színes kötete. Színes, mert a nevezetes toszkán életöröm, a gioia di vivere szellemisége hatja át, és színes, mert remekbe készített nagyméretű fotók – Steven Rothfeld képei – illusztrálják. Az olvasóban mindig is él a vágy, hogy az olvasott történet helyszíneit, tárgyait, velejáró kellékeit, és nem utolsó sorban élő, hús-vér alakjait láthassa. Nos, ez a kötet maximálisan kielégíti ilyen irányú igényeinket. A társszerzőként bevont férj, Edward Mayes jóvoltából – aki, mint kiderült, kitűnő szakáccsá képezte ki magát – ínycsiklandó toszkánai recepteket és borokat ismerhetünk meg. A mellékelt fotók már-már azt a vágyat ébresztik az emberben, hogy megegye, megigya magát a könyvet. Nos, amíg az ilyen könyvet is fel nem találják, be kell érnünk a gyönyörködéssel és vágyakozással.

Ára: 5970 Ft
Kiadó: Tercium Könyvkiadó






Robin Pilcher: Újrakezdés

Nem véletlenül cseng ismerősen a név – Rosamunde Pilcher fia édesanyja nyomdokaiba lépett. Második regénye a jól ismert hazai tájakon, Skóciában játszódik, egy régi, családi gazdaság válságos óráiban. A környéken létrehozandó golfpálya terve azzal kecsegtet, hogy anyagilag kihúzza a csávából a megszorult házaspárt, de nehéz lenne lemondaniuk a családi hagyományt képviselő gazdaságról. Vajon javít-e helyzetükön, ha csakugyan kialakítják a szépséges, lankás, füves tájon a bizonyára fellendülést hozó golfpályát és a környező létesítményeket? Liz, az asszony egy érdekes ismeretség révén rövid spanyolországi vakációhoz jut, ami kizökkenti addigi életformájából, de a gondjaiból is, és új élettel kecsegteti. Eközben édesapja – csodával határos módon – egy látogató és vállalkozó szellemű, golfkedvelő ausztráliai hölggyel keveredik nagy barátságba… Fordulatos, kellemes, érett profi-erényeket felmutató írás: nem kétséges, a szerzőnek néhány éven belül éppoly jelentős rajongótábora lesz, mint édesanyjának.

Ára:
2900 Ft
Kiadó: Palatinus Kiadó







Stéphanie Calman: Egy rossz anya vallomásai

Anya vagy? És tökéletes? Most őszintén!
Elégedett vagy önmagaddal? Te is fogadkoztál, hogy sosem követed el majd azokat a hibákat, amiket a szüleid? Hogy te leszel az anyaság mintaképe, aki folyton mosolyog, mindig üde, és állandóan tettre kész? Gyerekeid minden kívánságát teljesíted, mégis pokollá teszik az életed? Szeretnél végre lerogyni a kanapéra egy itallal, és végigbambulni egy filmet? Akkor Neked szól ez a humoros könyv!



Stephanie Calman megszegett minden szabályt, mindent „rosszul” csinált, és szembeszállt az összes széles körben elfogadott bölcsességgel és szakmai tanáccsal. Az Egy rossz anya vallomásai botrányos, vicces és mélységesen őszinte regény egy valódi anya tollából, aki nem nevel tökéletes gyereket, de ír az álmatlan éjszakákról, a szexmentességről, a ruhatára lerongyolódásáról, és mindezek gyümölcséről, a hálátlan kamaszokról.


Ára: 2999 Ft
Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó









Apukádnak






Henri Stierlin: Történelmünk az égből nézve – Paloták, villák és kastélyok


A rendkívül ötletes szerkesztésű és kivételesen szép kivitelezésű képeskönyv igazi nagy ötlete az, hogy az A4-es alapméretű könyvlapokat négyszeres méretűre lehet kihajtogatni. Ráadásul a képek felülnézetből készültek, tehát nagy látószögűek, és többnyire a madárperspektíva szabályaihoz igazodnak. A köteteben látható neves építmények sora (összesen huszonkilencé) a II. századtól a XX. századig következik egymás után. Természetesen méltán váltják ki a lapozgató olvasó ámulatát az olyan neves műemlékek, mint a francia kastélyok (Chambord, Versailles), a mór Alhambra és a barokk kolostorpalota, az Escorial Spanyolországban. Láthatunk japán, kínai császári és indiai maharadzsa-palotákat csakúgy, mint más megalomániás épületeket (közöttük a gondozatlan környezetű Ceausescu-palotát). Valamennyi között mégis a legkülönlegesebb és legkevésbé ismert a magyarországi születésű Antti Lovag által a francia Riviérán 1978-ban létrehozott Buborékpalota. Épületenként két-két további oldalon rövid leírásban megismerhetjük az alapvető építészeti sajátosságokat, portréjával együtt az építtetőt is, illetve a másik (a teljes oldalt lefoglaló) képen az épület másféle beállítású látványát.

Ára: 6950 Ft
Kiadó: Scolar Kiadó


 





Orhan Pamuk: A nevem Piros

A Nobel-díjas Orhan Pamuk Törökország legnevesebb szerzője. A mindössze 55 éves író munkásságát García Márquez, Umberto Eco és Franz Kafka írásművészetéhez hasonlítják méltatói. A több mint negyven nyelven megjelenő és legnevesebb irodalmi díjakkal kitüntetett szerző politikai nézeteinek is gyakran ad hangot, míg műveiben „Európa és az iszlám Törökország egymásra talál”. A nevem Piros Orhan Pamuk eddigi „legszínesebb és legoptimistább” regénye.

1591 telén a hófödte Isztambulban járunk. A szép Seküre új férjet keres, miután kedvese már négy éve nem jött meg a háborúból. Apja egyenként magához hivatja a szeráj képíró műhelyében dolgozó miniatúrafestőket, és egy, a szultán által titokban készíttetett könyvhöz tiltott illusztrációkat rendel tőlük, közülük azonban az egyiket hamarosan megölik, mire Fekete, aki szerelmes Sekürébe, akcióba lép…


Ára: 3999 Ft
Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó








Máté Ferenc: Toszkána hegyei


Világjáróknak, és a bor szerelmeseinek garantáltan boldog perceket szerez majd Máté Ferenc élménykönyve, amely az „Új otthonról a Nap alatt” alcímet viseli. Mátéék megelégelve a mókuskereket, 1987-ben Toszkánában járva úgy döntöttek, hogy ha két világcsavargónak érdemes valahol sátrat vernie, akkor ez az a hely. Megkeresték a legromantikusabb birtokot a földön: egy XIII. századi remetelakot, majd átalakították egy mesebeli házzá és díjnyertes pincészetté.

Ebben az elragadó és rendkívül vidám történetben két kreatív felfedező megtalálja a ritka kombinációját a mindennapi örömöknek és a tartós sikernek. Egy biztos, Mátéék szeretik egymást és szeretik az otthonukat, de mire végigolvassuk történetüket, mi is szeretni fogjuk nemcsak őket, de az otthonukat is.



Ára: 2997 Ft
Kiadó: Media Lumina Kft.





Peter Mayle: Provence A-Z

Lassan nem is karácsony a karácsony egy újabb Mayle könyv nélkül, ez a legújabb kötet azonban más, mint az eddig megjelentek. Újdonság, hogy végre fotókkal, grafikákkal illusztrált történeteket olvashatunk, melyek még élőbbé teszik a sorok közül kiszűrődő csodás déli napfényt, a levendulától balzsamos szellőt és a francia konyha számos nyálcsordító remekét. Mayle könnyedén csevegő stílusával, humoros történeteivel, a tájat és lakóit nagyszerűen megidéző könyvében hű képet fest a mindig megújuló Provence-ról, sőt, titkokba is beavat; hogy miért vonzódnak az angolok a kétszáz éves éjjeliedényekhez; miért barnulnak másként a zsaruk és a turisták; mi az összefüggés a kutyák nemi élete és a betörésvédelem között. Persze szó esik borról, pálinkáról, olívaolajról és még sok egyéb ínyencségről is, s a végeredmény az útikönyv, az életrajz, a sztorizás és a szakácskönyv egy olyan páratlan elegye, amelyet egyaránt örömmel forgathatnak a csupán lélekben utazók és a valóban útra kelők.




Ára: 3499 Ft
Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó










Barátnőknek, huginak, nővérnek








100 legendás macska


Lukrécia, Szerénke, Garfield, Felix vagy Grabowski… Ebből a színes fotókkal illusztrált reprezentatív albumból mindent megtudhatsz a leghíresebb macskákról – macskatartónak, macskabarátnak mindenképpen kötelező olvasmány.

A 21. század hajnalán a macska vált a legnépszerűbb társállattá. A történelem során jó néhány híres macska neve maradt fenn. Akár mítoszok fűződnek köréjük, akár valóságosak, nyugtalanítóak vagy szeretetre méltók, ihletadók vagy egyszerű társak, híresek vagy istenségek – ebben a cicák dicsősége előtt hódoló könyvben száz legendás macska vonul fel ünnepi parádéra. Valamennyi elbűvöli az embert szépségével, ragaszkodásával és különös hűségével.



Ár:
5980 Ft
Kiadó: Aréna Könyvkiadó







Joanne Harris: Csokoládécipő

Végre itt van a Csokoládé folytatása, amely az írónő saját szavaival: „néhol olvadós tejcsoki, máskor keserű csoki, de végül is, minden csoki finom”. Öt év telt el a Csokoládé óta, amelyben egy „jó boszorkányt” hatéves lányával együtt egy előítéletekkel teli kis faluba fújt be a szél, hogy megnyissák a hírhedt csokoládéboltot, sokak örömére, és a helybeli pap bosszúságára. Azóta azonban sok minden megváltozott. Vianne-nak született egy másik lánya, Rosette. Anouk elkezdte a középiskolát, és hármasban egy chocolaterie fölött laknak Párizsban, a Montmartre-on. Látszatra minden rendben: Vianne végre nyugalmat talált, a szél – egy időre – megszűnt fújni. De mindez nagy áldozatokkal járt; Vianne felhagyott a varázslással, nem készít csokoládét, lemondott élete nagy szerelméről, és férjhez készül menni az unalmas háziurához, aki anyagi biztonságot ígér. Anouk közben magányos kamasszá ért, aki gyűlöli Párizst, és kétségbeesetten vágyódik a régi melegség után. Ekkor robban be az életükbe Zozie de l’Alba, a gyönyörű, szenvedélyes bohém, aki összebarátkozik Anoukkal, dolgozni kezd a boltban, és könnyed bájával elbűvöli a környékbelieket. De Zozie-t nem az önzetlen segítőkészség vezérli. Fokozatosan hatalmába keríti Vianne-t, a csokoládéboltot, a vevőket, de elsősorban Anoukot, aki az anyja félelmektől nem gáncsolt, régi énjét látja benne. Ahogy közeledik a karácsony, nyilvánvaló lesz, hogy a család egy hideg és rosszakaratú lény karmaiba került, aki mohóbb minden csokievőnél…



Ára: 3499 Ft
Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó







Mireille Guiliano: Francia nők télen-nyáron




Vedd fel az “év ritmusát”, vagyis szórakozz, vásárolj, főzz és mozogj az évszakoknak megfelelően. A nagy sikerű A francia nők nem híznak című könyv szerzője, Mireille Guiliano első kötetében azoknak nyújtott segítséget, akik szebbé, jobbá szeretnék tenni életüket, és úgy akarnak megszabadulni súlyfeleslegüktől, hogy közben nem sanyargatják önmagukat. Második könyve, a Francia nők télen-nyáron mintha a kiegészítése lenne az előzőnek: az írónő szerint csak akkor válhat tökéletessé életünk, ha felvesszük „az év ritmusát”. Lépésről lépésre meséli el, hogyan érhetjük el végső célunkat; nemcsak azt tudjuk meg, mit tegyünk és mit együnk a bikini-szezon előtt, hanem azt is, hogyan őrizhetjük meg belső békénket és külső szépségünket az év minden hónapjában.

Ára: 3490 Ft
Kiadó: Athenaeum Kiadó






Hugh Laurie: A balek

Doktor House könyvírásra adta a fejét, és nem csinálja rosszul. Sőt! Hugh Laurie története könyvben olyan, mint Guy Richie filmjei, A Ravasz, az Agy…, vagy éppen a Blöff. Vérbeli angol humor, csibészes gonosztevők. Nem túlzás azt állítani, hogy miközben azért mégiscsak egy feszültséggel teli, pergő, izgalmas krimit tart az olvasó a kezében, úgy érzi, a könyv mellé egy Monty–Python előadásra is jegyet váltott. Mert szinte nincs olyan bekezdés, amin ne nyerítene önfeledten. Laurie szarkasztikusan ironikus humora zseniális – ezek után érthető, honnan is merítette magának Dr. House karakterének legfőbb jegyeit.

Kiadó: Kelly Kiadó
Ára: 2580 Ft






Jamie Oliver: Jamie konyhája



A brit szakács legújabb könyve egyféle „szakácsművészeti gyorstalpaló”, így minden kezdő konyhatündérnek ideális ajándék lehet. Megtudhatod belőle, milyen alapvető eszközökre van szükséged a konyhában, mire ügyelj a vásárláskor a piacon, a hentesnél vagy a szupermarketben, majd Jamie rátér az egyes főzési módszerek bemutatására. Megismerheted, mit jelent a párolás, a forralás, a buggyantás, a gőzölés, a grillezés, a roston sütés és társai. Tippeket kapsz a wokban sütéshez, megtanulod blansírozni a paradicsomot, elkészítheted kedvenc ízesítésű fűszersóidat vagy egy remek kenyértésztarecept alapján a rozmaringos-mazsolás kenyeret. Nincs az a konyhai művelet, amitől ezentúl visszariadnál. Vágj bele! Csatlakozz Jamie szakácscsapatához!



Ára:
5900 Ft
Kiadó: Park Kiadó








Kismamáknak, kispapáknak







Heidi Murkoff és Sharon Mazel:
Az a 9 hónap Terhesnapló


A spirálozott naplóban hónapról hónapra és napról napra megörökítheted a baba „készülődésének” emlékezetes mozzanatait a pozitív terhességi teszttől az első ultrahangfelvételig. Firkantsd bele a fontos időpontokat, elintézendőket, a beszerzendő holmik listáját, így mindig tudni fogod, mikor esedékes a soron következő vizsgálat (aminek persze feljegyezheted az eredményeit is), és számba veheted, mi mindent kell a babának beszerezned. Ráadásul feljegyezheted, mit éreztetek a pároddal, amíg vártátok a babát; beragaszthatod ide az első ultrahangfelvételt; és megörökíthetsz minden olyan pillantatot, amit később is szívesen felidéznél. Egyszóval mindent egy helyen találsz ebben a kiadványban, ami a babaváráshoz szükséges.



Ára:
3000 Ft

Kiadó: Park Kiadó








Szily László: Kitolás – Kalauz leendő apáknak, Kitolás 2. Kisgyerekkalauz fiatal apáknak


A gyermekvárás örömei az apa szemével. Szily László, újságíró, horgász és apa Buster Keaton-i pofával képes leírni, hogy kezében ecsettel, a frissen mázolt falat mellével leradírozva zuhan az újonnan vásárolt gyerekágyba. A pszichedelikus börleszkjelenetek mellett gyakran rántja elő sajátos, akár szabadalomként is bejegyeztethető poéntechnikáját: közszereplőket rángat be vicces helyzetekbe, képtelen hasonlatokba, így kerül Baja Ferenc albumba préselt zsinórnyakkendője, Shaquille O’Neal síremléke és Bródy János arca Szilyék háztartásába, szaros pelenkák és bébiétel-maradékok közé. Alapos munkával igazolja tételét, miszerint a csecsemő „a legvidámabb dolog, amit az álbajusz óta feltaláltak”, és a bizonyítás közben az olvasó jó eséllyel vizesre röhögi magát.









A Kitolás 2. része a gyereknevelés rejtelmeibe vezeti be a fiatal apákat, és kíméletlenül szembesíti őket, azzal, ami egy férfira vár a gyerek egy- és ötéves kora között. Persze nem magyarázza el, hogyan kell rászoktatni a gyerkőcöket a bilire. Azt sem, hogy hány éves kortól ehetnek nutriát nyersen. Azt sem, hogy mit mondjunk nekik, ha megkérdezik, mi lett azzal a pipivel, akinek a Trutyi néni levágta a fejét azzal a nagy késsel, aztán körbe-körbe rohangált az udvaron, a nyakából bugyogó vérszökőkúttal. Nem a Trutyi néni, hanem a pipi. Na jó, ezt elárulom itt helyben: azt, hogy megdöglött.




Minden pasinak, aki meg akarja indokolni, hogy miért nem akar gyereket. Meg azoknak is, akik óriási családot szeretnének, egy rakás olyan taggal, akik feleakkorák, mint egy normális ember, és a karácsonyi asztalnál nem a vérnyomásukról meg a komenistákról beszélgetnek, hanem olyan érdekes témákról, mint a növényevő dínók vs. ragadozók, vagy hogy Jabbának kiskorában volt-e rendes lába, vagy úgy csúszott, mint egy rohadt nagy meztelen csiga.



Kiadó: Konkrét Könyvek
Ára: 2999 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top