
Szinte minden népnek, nemzetnek, vallási csoportnak megvan a jellegzetes ünnepi kalácsa: kalácsot sütnek a görög katolikusok, a zsidók is, és persze még sok mindenki más is, néptől, nemzettől, vallástól függetlenül.
Húsvétra, karácsonyra, búcsúra, esküvőre hazánk minden tájegységében megsütötték a maguk jellegzetes ünnepi kalácsát. Valahol kétágúra gyúrták, valahol háromágúra sodorták, fonták, mintázták, és kalácstésztából készült levelekkel, virágokkal díszítették.
Receptek: |
Híres kalácsok
A bunyevác családok akkora kalácsot sütöttek, hogy az egész család jóllakjon belőle az ünnepek alatt, a német családoknál a háromágú kalács sütése volt szokás, legfőképpen karácsonykor.
A somodi vagy más néven torockói kalács az egyik legrégebbi erdélyi kalácsféleség, ünnepi alkalmak elmaradhatatlan kelléke. Érdekessége, hogy az élesztős tésztát rétesszerűen vékonyra nyújtják, hajtogatják, és a fahéjas-cukros tölteléket olvasztott vajjal locsolják. Egy speciális edényben, az úgynevezett járai agyagedényben sütik készre. Fahéjas ízesítése miatt azonban elképzelhető, hogy az eredeti recept valaha osztrák–német területről való.
Süsd meg a kalácsod!
Ha minden adva van, akkor miért ne vághatnánk bele az otthoni kalácssütésbe, ízesítve kedvünk szerint, adalékanyagoktól mentesen?
Fonhatod, tekerheted, csavarhatod, töltheted mákkal, dióval, lekvárral, kakaóval, fahéjjal, ízesítheted reszelt citrom héjával vagy annak levével, naranccsal, mazsolával, sáfránnyal, de még sütőtökkel és őrölt pirospaprikával is.