Annyi túrós ételünk van: ott a nagy kedvenc, a túrós csusza, a jobbnál jobb túrós lepények és quiche-ek, a mamiféle tökéletes túrós pogácsáról és túrós stangliról nem is beszélve. Ha pedig a sós túrósokon túl vagyunk, jöhetnek a fantasztikus túrós édességek is!
Túrós rétes
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 50 dkg (rögös) túró
- 2 db tojás
- 10 dkg (olvasztott) vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg (édes) morzsa
- 1 csomag réteslap
Elkészítés
Konyharuhára helyezzük a réteslapot és az olvasztott vajjal megkenjük. A következő lapot ráhelyezzük, és azt is megkenjük vajjal. A túrót a tojással, cukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral, csipet sóval elkeverjük. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a réteslapot, közé szórjuk az édeskeksz-morzsát is. A tetejét lekenhetjük olvasztott vajjal vagy tojással. Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon sütjük kb. 15-20 percig.
Ötperces túrós süti
Hozzávalók az ötperces túrós sütihez:
- 3/4 bögre (fehér finom) liszt
- bő fél bögre cukor
- 50 dkg zsíros (tehén) túró
- 1 nagy doboz (330 g) 20%-os tejföl
- 6 db tojás
- 1 kocka (10 dkg) puha vaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
Elkészítés
1 bögre = 2,5 dl
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as).
3. Ezután tűpróbáig sütjük, kiemeljük papírostól a tepsiből, öt perc múlva porcukorral jól meghintjük, és már szeleteljük is. Ki ne hagyjuk forrón, vétek lenne!
Poharas túró rudi torta
Hozzávalók a csokis morzsához:
- 50 cukor
- 1 db tojás
- 65 g vaj
- 65 g étcsokoládé
- 35 g búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg túró
- 2 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg porcukor
a tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
1. Először elkészítjük a sütimorzsához a csokis sütit. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. (kivételesen nem baj, ha rendesen átsül, mert így lehet csak szétmorzsolni.)
2. Közben elkészítjük a túrós részt. A tejszínt habbá verjük és elkeverjük a túróval, a porcukorral és a citromhéjjal.
3. Ha a brownie teljesen kihűlt, kézzel szétmorzsoljuk és kisebb poharak aljára adagoljuk. Rá aztán jöhet a túrós massza, aztán megint morzsa, megint túró, majd a tetejére megint morzsa. Legfelülre közvetlenül tálalás előtt olvasztott étcsoki. (Szerintem akkor a legjobb, ha alul van egy adag morzsa, rajta sok túró, a tetején megint morzsa és csoki. Szóval a képen láthatónál kevesebb szint van benne.)
Vaníliás krémtúró mazsolakompóttal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg mazsola
- 1 evőkanál (elhagyható) rum
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg aszalt szilva
- 2 evőkanál méz
- 1,5 dl habtejszín
- 5 dl víz
- 1,5 dl tejföl
- 35 dkg túró
- fél db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A túrót a tejföllel, mézzel és a kikapart vaníliamagokkal turmixgépben krémesre keverjük. A végén a tejszínt is hozzáadjuk, ezzel is összeturmixoljuk. Tálkákba vagy poharakba adagoljuk, hűtőbe tesszük. A mazsolakompóthoz a mazsolát és a fél cm-esre aprított aszalt gyümölcsöket lábosba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Közepes lángon addig főzzük, amíg a gyümölcsök teljesen megpuhulnak, és felveszik az összes folyadékot. A végén hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk lehűlni, és tálaláskor a vaníliás túróra kanalazunk belőle. A maradékot hűtőben tároljuk, sokáig eláll.
Túrós kalácsfelfújt
1. hozzávaló kategória neve:
- 8 dkg cukor
- 15 dkg túró
- 3 db tojás
- 0,5 l tej
- 30 dkg kalács
- 20 dkg eper
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a vajat. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajas tejet és a túrót. A kalácsszeleteket egy kivajazott kerámiatálba fektetjük, majd ráöntjük a tejes krémet, és kicsit bele is nyomkodjuk, hogy felszívja a kalács a tejes keveréket. Az epreket elosztjuk a tálban, majd 180 fokon pirosra sütjük.
Túrós-mákos palacsinta meggylekvárral
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 ek. cukor
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- kb. 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 15 dkg búzaliszt
- 1 citrom reszelt héja
- a tálaláshoz (meggy) lekvár
- 2 ek. egész mák
Elkészítés
A túrót villával törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. (A megfelelő állagot liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.) Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citromhéjat. Palacsintasütőben olvasszuk fel a maradék vajat, evőkanállal szedjünk a tésztából kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát. Meggylekvárral kínáljuk.
Túrórudi-tortácskák
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 7,5 dkg cukor
- 75 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 10 dkg + 15 dkg a bevonathoz étcsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 2 db citrom reszelt héja
- 25 dkg zabkeksz
- 1,5 teáskanál zselatin
Elkészítés
A kekszet erős műanyag zacskóba tesszük, a zacskó száját összefogjuk, a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A kis darabokra tört 10 dkg csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd összeforgatjuk a kekszmorzsával. Azonnal sütőpapírral kibélelt kis piteformákba nyomkodjuk, kb. 6 adagra lesz elég. A tejszínt felmelegítjük a zselatinnal, kevergetve, amíg a zselatin feloldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót, alaposan összedolgozzuk. Hat részre osztjuk, majd a morzsára kanalazzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin megköt. Tálalás előtt a bevonathoz a 15 dkg csokoládét felolvasztjuk, és vékony rétegben a túró tetejére simítjuk. Még jobb, ha csak csurgatjuk, hogy ne képezzen egybefüggő réteget, így könnyebben fogyasztható. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk.