nlc.hu
Mézeskalács
Karácsonyi menü kezdőknek

Karácsonyi menü kezdőknek

Nem forgatod még rutinosan a fakanalat, de nem bíznád másra a menüt? Ne keseredj el! Exkluzív ünnepi menüsor kezdő háziasszonyoknak, hogy a káprázat ne csak az ajándékosztásnál, hanem a vacsoránál is tarthasson!

A kevésbé gyakorlott házitündérek számára a sikeres vacsora egyik trükkje az, hogy csak néhány alapfogásból álló, egyszerű, nem túl bonyolult ételek elkészítését vállalják magukra. Lehetőleg kerüld el a hosszas előkészületeket igénylő fogásokat (halpucolás, egy egész szárnyas feldarabolása, kicsontozása), és ne fogj bele olyan receptbe, amelynek a leírása több oldalon keresztül tart.

A másik lényeges dolog az időzítés! Nem szabad a főzést egy napra összesűríteni. Amit lehet, azt készítsd elő már az előző nap. Így jelentős időt spórolsz meg, és nem stresszeled folyamatosan magad, hogy elkészülsz-e időre.

Tehát menj biztosra, és takarékoskodj az időddel!

Az általunk javasolt menüből már előző nap összeállíthatod a kétféle salátát, és a kacsamellet is elősütheted. Az ízeknek még jót is tesz néhány óra pihenő. Másnapra maradnak a gyors köretek, a leves és a könnyű desszert.
Az alábbi fogások közül a halas fogások mellé felsoroltunk egy szárnyasverziót is, arra az esetre, hogyha valaki idegenkedne a tenger gyümölcseitől. Természetesen a menü szabadon variálható, kiegészíthető, elhagyható. A receptek 4 személyre szólnak.

 Bevásárlólista
(A termékek a nagyobb hiper- és szupermarketekben kaphatók):

A salátákhoz:

  • fagyasztott koktélrák (esetleg még a piaci halasnál)
  • 2 darab csirkemellfilé
  • 1 csomag (100 g) kókuszreszelék
  • 1 darab mangó vagy mangókonzerv/a csirkemellsalátához: + 1 darab mangó  (esetleg helyettesítheted sárgabarackbefőttel)
  • 1 darab lime (vagy citrom)
  • 2 darab citrom
  • 1 darab avokádó
  • 1 kisebb darab gyömbérgyökér
  • 1 üveg olívaolaj
  • mustár
  • virágméz
  • 1 csomag zöldsalátamix (Wellness, Braziliana vagy Pikáns mix)/salátánként
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • fűszersó

A leveshez és a főételekhez:

  • 1 doboz mirelit, pucolt egész gesztenye
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál vastag póréhagyma
  • vaj
  • zöldségkocka
  • 2 darab 2 dl-es főzőtejszín
  • só, bors, szerecsendió, kakukkfű
  • 4 vastag szelet lazac (még a piaci halasnál)
  • 1 zacskó vörös áfonya (100 g)
  • 2 darab kacsamell (még a piaci baromfiárusnál)
  • 1 szójaszósz
  • 4 darab narancs
  • fehérbor
  • méz, só, bors

A köretekhez:

  • 1 kg kisebb szemű burgonya
  • só, bors
  • kakukkfű, rozmaring
  • 1 darab citrom
  • 1 csomag kuszkusz (500 g)
  • mazsola,
  • currypor, só
  • vaj

A desszerthez:

  • 100 g 70%-os étcsokoládé
  • 200 ml vaníliás joghurt
  • porcukor, fahéj
  • 125 g mascarpone
  • vaníliaeszencia (ínyencboltok)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top