Hozzávalók 4 személyre:
- 1 cukkini,
- 2 doboz joghurt,
- 7-8 friss mentalevél,
- 4 ek. olívaolaj,
- 1 ek. citromlé,
- 2-3 csepp tabasco szósz,
- só, őrölt bors,
- 16 bárányborda,
- 2 dkg vaj,
- 1 pohár száraz fehérbor,
- fél pohár zöldségleves
Elkészítés:
A cukkinit megtisztítjuk, a joghurtot a mentával, 1 ek. olajjal, a citromlével, a tabascóval, egy csipet sóval és borssal összeturmixoljuk. A bordákon hosszában bevágásokat ejtünk, nehogy felpöndörödjenek a sütés során, majd a vajon a maradék olajjal együtt mindegyik szeletet élénk tűzön oldalanként 2-2 percig sütjük. Az összes bordát az imént használt serpenyőbe visszatesszük, meglocsoljuk a borral, és kb. 3 percig hagyjuk elpárologni, majd a bordákat nyakon öntjük a meleg levessel, és addig főzzük, amíg a lé besűrűsödik. Ekkor a tűzről levéve 1 percig állni hagyjuk, majd a joghurtos szósszal tálaljuk.
Tipp: • Bárány helyett használhatunk borjú- vagy disznóhúst is; utóbbi esetében ne feledjük a főzési időket megduplázni! • Inkább kisebb cukkinit válasszunk, mint nagyot, mert az utóbbi kevésbé édes, és magok is lehetnek benne. Külseje legyen fényes zöld, tapintása kemény! • Használhatunk balzsamecetes szószt is. A hús főzővizében elkeverünk 1 ek. lisztet, hozzáadunk 4 ek. balzsamecetet és 1 pohár levest, majd addig főzzük, míg besűrűsödik, és a húst ezzel az öntettel tálaljuk. |