Huszonnégy séf között ma lép színre Széll Tamás a Bocuse d’Or nagy presztízsű, kétnapos szakácsversenyen. A Michelin-csillagos Onyx étterem séfje az első magyar, aki képviseli az országot Lyonban. A szakember szerdán délután mutatja be a nemzetközi zsűrinek a Rubik-kocka által ihletett, részleteiben az utolsó pillanatig titkos hús- és halmenüjét, amelynek elkészítéséhez – az előre meghatározott alapanyagokból – öt és fél óra áll majd rendelkezésére.
A gasztronómia olimpiájának számító versenyt a helyszínen kíséri figyelemmel Jókuti András, a Világevő bloggere. A gasztronómiai szakértő az MTI-nek elmondta: a korábbi évekhez képest újdonság, hogy a nemzeti sajátosságok bemutatásért a maximális 100 pontból 20-at lehet kapni. Ezenkívül 40 pont jár az ízvilágért, 20 a prezentációért, valamint további 20 ponttal értékeli a zsűri a főzési folyamat tisztaságát, a csapatmunkát, a metodikát és azt, hogy mennyire takarékosan használja a séf az alapanyagokat.
A lyoni világdöntő valóságos sportverseny: a zsúfolásig megtelt lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve, hangosan drukkolva követi a küzdőtéren egyszerre dolgozó séfeket. A 27 tagú nemzetközi zsűriben Magyarországot Bíró Lajos, a Magyar Bocuse D’Or Akadémia elnöke képviseli.
Jókuti András elmondta: Széll Tamás „nagyon jó versenyzőtípus”, aki koncentráltan és precízen tud versenyhelyzetben is dolgozni, és általában nem szokott a versenyek előtt izgulni, de kedden már azt mondta, hogy kezdi érezni a megmérettetés súlyát. Fogásai között valószínűleg szerepel majd egy minilángos túróval, ami szinte ismeretlen a világban, valamint egy „gulyásjellegű kombinációval” is készül a magyar séf.