nlc.hu
Baba
Használati útmutató a babahordozó kendõhöz

Használati útmutató a babahordozó kendõhöz

Kedves Kismama!


Reméljük, hogy a Kismama magazin által forgalmazott babahordozó kendőt fogja választani gyermekének. Biztosak vagyunk benne, hogy kényelme, sokoldalúsága Önt is meggyőzi arról a mindennapos használat során, hogy a lehető legjobb döntést hozta. A testközeli babahordozás segíti a kisbaba testi –lelki fejlődését, így Ön nem csupán egy praktikus hordozóeszközzel lett gazdagabb, hanem hozzájárulhat gyermeke egészséges fejlődéséhez is. A kendőhöz mellékelt útmutatónkban szeretnénk Önnek bemutatni ezt a nálunk még viszonylag kevéssé ismert babahordozási módszert, s végül rajzaink és pontos leírásaink révén a megkötés különböző módozataival is megismerkedhet.

A kendő a legősibb hordozóeszköz
Vagyis elmondhatjuk, hogy kiállta az évezredek próbáját, ha még a technikai civilizáció korában sem merült feledésbe, sőt, napjainkban világszerte reneszánszát éli. A többi testközeli hordozóeszköz mind a kendőből alakult ki, annak egy-egy funkcióját próbálta tökéletesíteni. Amellett, hogy a kenguru és a háti hordozó adott esetben nagyon is kényelmes és megfelelő lehet, mégiscsak az az igazság, hogy a kendő lehetséges felhasználási módjainak csupán egy-egy szeletét valósítják meg.

Használata nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik
Figyelem! A kendőt az első használat előtt hatvan Celsius-fokos vízben mossuk ki, majd lehetőleg szabadban vagy szárítógépben szárítsuk.
A kendőhöz mellékelt részletes útmutatóban először a csomó megkötésének módjával érdemes megismerkedni. Elhelyezkedését a választott hordozási testhelyzet alapján – fektetve, elöl ültetve, oldalt ültetve, háton ültetve – változtatjuk. Egyféle hordozási módhoz csak egyszer kell megkötni a csomót, később csak ki- és bebújunk az így keletkező hurokba. Mivel a csomó mozgó, bőségét az öltözékünk vastagságának vagy a baba súlyának megfelelően finoman szabályozhatjuk. Az útmutatóban a belebújás módját is nyomon követhetjük. A háton hordozás esetében nincs szükség előzetesen megkötött csomóra, csupán egy asztalra, vagy asztal magasságú padkára, amelyre le tudjuk teríteni a kendőt. Ha a kisbaba elalszik a hátunkon, pillanatok alatt szorosabbra vonhatjuk körülötte a kendőt, mely így kényelmesen megtámasztja a fejét menet közben is. Ugyanezt mondhatjuk az elöl ültető hordozási módról. Amíg nézelődik a pici, lejjebb húzhatjuk róla a kendőt, ha elalszik, vagy ha viharos szél fúj, fejecskéjét a mellkasunkra húzzuk, és egészen beburkoljuk a kendővel, mely továbbra is szoros tartást biztosít.

Kinek való a babahordozó kendő?
Elsősorban azoknak, akik sokat vannak úton gyermekükkel – gyalogosan. Ilyenkor elkerülhetetlen a közlekedési eszközök használata, s a kendővel szállított babával férünk el a legjobban. Remekül beválik a kendő a többemberes babáknál is, ők azok, akik legszívesebben egész nap kézben lennének. A babakocsiban egy percig sem maradnak nyugton, ha leteszik őket, sírva fakadnak. A kendő valóságos áldás lehet ilyenkor, mert így az anyának sem annyira megerőltető a cipelés. Különösen ajánlott a kendő koraszülöttek, elhúzódó mozgásfejlődésű kisbabák számára, mert az anyával vagy az apával való együttmozgás fejleszti egyensúlyérzéküket. Állandó szemkontaktusban tudunk maradni a picivel, halkan beszélgethetünk vele úgy is, hogy abból a külvilág semmit sem hall. A testközelség rendkívül megnyugtató az összes olyan kisbabának, akik kórházi ápoláson, műtéten vagy más traumán esett keresztül. A kendő takarásában bárhol feltűnés nélkül lehet szoptatni.
Ideális megoldás a kendő akkor is, ha autóval járunk-kelünk, mert a vásárlás vagy banki ügyintézés idejére nyugodtan beletehetjük a babát. Nem kell félni, hogy a tömegben nem férünk el a babakocsival, nem kell lépcsők sokaságán fel-le cipelni a babát és a kocsit együttvéve. Mindkét kezünk szabad marad a kapaszkodáshoz, cipekedéshez vagy a különböző papirosok előpakolásához.
Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a kendő sem csodaszer. Ha kisbaba súlya meghaladja a nyolc-kilenc kilogrammot, egyre megerőltetőbbé válik a hosszas cipelés, bár sokszor ennek ellenére is a legkényelmesebb megoldás. Vannak olyan kisbabák is, akik nem szeretik a kendőt. Ha féléves korban, vagy még később kezdünk kísérletezni vele, előfordulhat, hogy elutasítóan viselkedik.

Mi mindenre jó a kendő a hordozáson kívül?
A kendő bármilyen más hordozóeszköznél környezetbarátabb megoldás, hiszen mindaddig folyamatosan használni tudjuk, amíg a kisgyermek nem akar inkább önállóan menni. A legkisebbeket fektetve szállíthatjuk benne akár a születés pillanatától kezdve, de még ültetve, hátunkra kötve is kényelmesen vihetjük benne a nagyobbacska csecsemőt anélkül, hogy újabb és újabb eszközökre kellene pénzt kiadni. Ráadásul a kendő akkor sem válik feleslegessé, ha már az utolsó kisgyermek is kinőtt a családban a cipelgetős korból. Remekül beválik strandpokrócnak, gyerektakarónak, beduinjelmeznek, babahintának, sálnak, sebtében feltekert strandszoknyának. Ha ez már mind aktualitását veszti, öt-hat vászontörülközőt készíthetünk belőle. Ha végképp levitézlett, és foszlányait már portörlőnek sem használjuk, romjaival nem szaporítja a veszélyes hulladékok számát, hiszen természetes alapanyaga végül újból a természet körforgásának részévé válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top