nlc.hu
Gasztro
Mártást a hús mellé!

Mártást a hús mellé!

A megszokott és szeretett paradicsom-, alma- vagy meggymártáson kívül még annyi, de annyi lehetőségünk van! És milyen kellemes a régi, nagy ebédek mellé tálalt szószok emléke is: idézzük fel, újítsuk meg!

Mártást adhatunk főtt és sült húsok mellé, séfünk, Tamás ezúttal a sülteket részesítette előnyben. A marhasült mellé kínált dijoni mustáros ribizlimártás ráadásul a saját ötlete alapján készült. A ribizli cukrosan is savanykás ízéhez remekül illeszkedik a mustáré, és mivel piros gyümölcsről és vöröshúsról van szó, senki sem találhat kivetnivalót a dologban. A piros gyümölcsök ugyanis általában marhához illenek, a szárnyasokhoz jobb, ha egrest vagy barackot, esetleg almát társítunk. Mert bár a hangsúly a szószokon van, mégsem szerencsés, ha a mártás színe nagyon elüt a húsétól, esetleg „befogja”, átszínezi a ribizli vagy a szeder a csirkemellet. Az esztétikai szempontokról soha ne feledkezzünk meg, ha főzünk! És ha tálalunk. Meg, ha terítünk, eszünk…

A diós-kéksajtos-tejszínes mártás egyszerű és finom, a barna hagymamártásnál ügyeljünk a hagyma lassú és alapos párolására, pirítására! Húslevest vagy barna sört is tehetünk bele, a kenyérkockák pedig tartást, tömeget adnak neki.

Még van időnk, hogy az ünnepekre tervezett menüsort kiegészítsük valami jóféle mártással. Reméljük, sikerült ötleteket adni.

Diós kéksajtmártás pulykasülttel

Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, őrölt fehér bors, kakukkfű, tengeri só, olaj; a mártáshoz: 3 dl főzőtejszín, 15 dkg dió, 20 dkg kéksajt, őrölt fehér bors, 1 szál friss bazsalikom, vaj.

Az egész pulykamellet besózzuk, és bátran bedörzsöljük a fűszerekkel. Kevés olajat forrósítunk, és a pulykamell minden oldalát elősütjük. Ezután kb. 140 °C-os sütőbe tesszük, és 50 perc alatt megsütjük. Felszeletelés előtt, meleg helyen 20 percet pihentetjük. A diót durvára törjük, kevés vajon megpirítjuk. felöntjük a tejszínnel, majd amikor forr, belemorzsoljuk a kéksajtot. Ízesítjük csipet sóval és fehér borssal, majd hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot is.


További két ínycsiklandozó metélt ötletet (
Dijoni mustáros-ribizlis szósz marhasülttel, Barna hagymamártás sertéskarajjal
) találhatsz a Nők Lapja december 3-án megjelenő, 49. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Szulák Andrea: Rozina csodás kiscsaj! »
D. Tóth Kriszta: Paracsidom és matomato »
Tantrikus szex »
India titkos tanításai – Útravaló egy magyar családnak »
Csak a neved, vagy a sorsod is? »
Ritka betegségek, amikről még alig hallottunk »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top