Fáj a fejem, fáj a gyomrom, rossz az emésztésem…Mindig van valami, főleg télen, amikor amúgy is nyűgösebb és fáradékonyabb az ember. Ráadásul az influenzaszezon is beköszöntött, ami még az erősebb fizikumúakat is le tudja dönteni könnyen a lábukról.
Bár nyilván nem az összes probléma, de a legtöbb sokszor egy-egy természetes megoldással is orvosolható. Az emésztési problémákra vagy a gyomorpanaszokra például kifejezetten jól hat némelyik étel. Összeszedtük, mik azok a táplálékok, amikkel enyhíthetők bizonyos tünetek.
Sok ember küzd a túltengő gyomorsavval, ami nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat. Pedig egy kis odafigyeléssel nagyon sokat javíthatunk ezen a problémán.
Zöld leveles zöldségek
Lúgos ásványokkal, antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal vannak tele, így mindennap érdemes enni kelt, spenótot vagy egy kis salátát legalább. Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztásról sem.
Kurkuma
Gyulladásgátló hatása miatt nagyon hasznos, az Alzheimer-kór, a májkárosodás, a rák megelőzése és természetesen a gyulladás enyhítése érdekében is használják. Könnyen beszerezhető, és akár fűszerként, akár tea formájában is fogyasztható.
Halolaj
Mostanra a többségünk ismeri az omega-3 zsírsavak fontosságát és a gyulladás enyhítésében betöltött szerepüket. Ezeknek a zsírsavaknak a legjobb forrása a hal. A legjobb választás a lazac vagy a szardínia, ha pedig minden kötél szakad, a halolajkapszula is jó megoldásnak bizonyul.
Bogyós gyümölcsök
Gyulladáscsökkentők és antioxidánsak is. Az áfonya és a sötét színű bogyók különösen jók, és még a cukortartalmuk is alacsony.
Dió
Kiváló fehérjeforrás, de gyulladáscsökkentő, antioxidáns, és omega-3 zsírsavat, illetve E-vitamint is tartalmaz. Kész főnyeremény!
Kókuszolaj
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális zsír, mely segít a gyulladás és a magas vérnyomás csökkentésében, az energia javításában és az immunrendszer erősítésében.