A klasszikus ízpárok egyik legjobbja a csoki és narancs kombináció. Szinte bármilyen csokis sütihez jól passzol a narancs íze: a brownie, a Pavlova-torta, az amerikai csokis keksz receptjéhez is adhatunk egy kis narancsot, biztos, hogy nagyon finom lesz, de ettünk mi már bejglit is narancsos-csokis töltelékkel, és az is isteni volt.
Narancsos-mogyorós csokitorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 5 dkg cukor
- 2 db tojás
- 7 dkg + forma kikenéséhez vaj
- 7 dkg étcsokoládé
- forma kikenéshez kakaópor
- fél db narancs reszelt héja
- tetejére porcukor
- 6 dkg sótlan mogyoró
- 8 dkg narancslekvár
A vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk az étcsokoládé-kockákat, és kevergetjük, amíg a csoki el nem olvad. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a narancslekvárt és a darált mogyorót is. A tojásfehérjét felverjük, és óvatosan összeforgatjuk a lekváros-mogyorós keverékkel. A masszát 18 cm átmérőjű, kivajazott, kakaóporral körbeszórt tortaformába simítjuk, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: mogyoró helyett használhatunk diót, és megkenhetjük a tetejét csokikrémmel is – hogy még csokisabb legyen a süti!
Csokis-narancsos chiapuding
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 csésze (240 ml) növényi tej
- 1/4 csésze (40 g) chiamag
- 3 ek kakaópor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 ek. friss narancslé
- 1 tk. narancshéj
- 1-2 ek választott édesítőszer (méz, juharszirup, agavészirup)
Minden hozzávalót keverj össze alaposan egy zárható edényben. Minimum 2-3 órára tedd be a hűtőbe, de bent hagyhatod egész éjszakára is. Tálald csokichipsszel, narancsszeletekkel.
Forrás: asaucykitchen
Triplán narancsos csokis pite
Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
A tésztához:
- 200 g finomliszt
- 100 g hideg, kockákra vágott vaj
- 60 g porcukor
- 2 közepes méretű tojássárgája
- 1 rúd vanília kikapart magja
- csipet só
A narancsos-csokoládés krémhez:
- 300 ml habtejszín
- 100 g tejcsokoládé
- 150 g étcsokoládé
- 1 narancs reszelt héja
- 50 g kandírozott narancshéj
- nagy csipet só
- 5-6 ek. narancslekvár a pite aljára
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliamagokkal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.
Miközben sül a tészta, a tölteléket is elkészítjük. A habtejszínt forráspontig hevítjük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a feldarabolt csokoládét, a narancs reszelt héját, a kandírozott narancsot és a nagy csipet sót. Hűlni hagyjuk. A kihűlt tésztakosarat megkenjük vékonyan narancslekvárral, majd ráöntjük a csokoládés-tejszínes krémet.
Szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy egész éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.
Narancsos-csokis csigák
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
- 32 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg krémsajt
- 7 dkg porcukor
Csokis töltelék:
- 6 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 6 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál kakaópor
- 1 db narancs reszelt héja
Teteje:
- 1 db tojás (a csigák megkenéséhez)
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a vajat enyhén megolvasztjuk, belereszeljük a csokoládét, hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, és kikeverjük. A tésztát megfelezzük, és az egyik felét erősen lisztezett gyúródeszkán hosszúkás téglalappá nyújtjuk. A töltelék felét rákenjük a tésztára, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is. A tepsire helyezett csigák oldalait és tetejét lekenjük a tojással. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Narancsos-csokis lávatorta
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 200 g étcsoki
- 125 g vaj
- 1 tk. növényi olaj
- 1 ek. narancshéj
- 50 ml narancslé
- 6 tojás (3-nak csak a sárgája)
- 180 g porcukor
- 75 g liszt
Vízgőz fölött olvaszd fel a csokit, és keverd hozzá a vajat. Ha már sima, add hozzá az olajat, a narancshéjat és a narancslevet. Tedd félre hűlni. Egy tálba öntsd bele a 3 egész tojást és a 3 tojássárgáját. Keverd össze.
Add hozzá a porcukrot, és robotgéppel dolgozd el benne. Jöhet bele az olvasztott csoki, majd a liszt is. Mindkettőt keverd el alaposan fakanállal. Öntsd a tésztát kivajazott muffinformákba. 200 fokos sütőben 8-10 percig süsd. Tálald porcukorral és narancshéjjal.
Forrás: Proper Tasty
Lisztmentes narancsos csokitorta
Hozzávalók:
- 225 g sötét étcsoki, kockákra tördelve
- 6 ek. sótlan vaj, kockákra vágva
- 6 tojássárgája
- 2 ek. narancshéj
- 6 tojásfehérje
- fél csésze cukor
A narancsos tejszínhabhoz:
- fél csésze tejszín
- 1 tk. narancs kivonat
- 2 ek. porcukor
Melegítsd elő a sütőt 135 fokra, és vajazz ki egy kerek tortaformát. A csokit olvaszd fel a vajjal: ezt teheted mikróban vagy gőz fölött is. Tedd félre, hagyd egy picit kihűlni. Keverd a csokihoz a tojássárgájákat és a narancshéjat.
Külön verd fel a tojásfehérjéket, lassan adagolva hozzá a cukrot. A felvert habot óvatos mozdulatokkal, 2-3 adagban keverd a csokis tésztához. Öntsd a tésztát a tortaformába, és 45-50 percig süsd. A narancsos habhoz keverd össze a hozzávalókat robotgéppel. Tálald a kész süteményt egy evőkanál habbal és narancshéjjal megszórva.
Forrás: Tasty
Csokis-narancsos kuglóf
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 25 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 5 dkg kakaó
- 25 dkg liszt
- 1 zacskó sütőpor
- kevés frissen facsart narancslé
- 1 narancs reszelt héja
- kevés apróra tört étcsokoládé
A cukrot az olvasztott vajjal és a tojással kikeverjük, és hozzáadjuk a tejet és a kakaót, jól összekeverjük, és hozzáadagoljuk a sütőporral összekevert liszthez. Kevés narancslevet adunk hozzá, beleszórjuk a narancshéjat és a tört csokoládét, jól összekeverjük, és vajjal kikent kuglóf formába öntjük. 180 fokon sütjük.
Marcipáncsiga narancsos csokitöltelékkel
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 150 g étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
- 20 dkg marcipánmassza
- 1 db narancs reszelt héja
A tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, majd beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a vajat és a reszelt narancshéjat. Addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a csokoládé és a vaj. Ha kész, hűlni hagyjuk, ha már a lábas nem meleg, hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen (több órára). Ha megdermedt, előkészítjük a marcipánt. Folpacklapok között kinyújtjuk a masszát, elterítjük rajta a narancsos-csokis tölteléket, feltekerjük, és 1 cm vastag szeletekre vágjuk.