
Egészségedre! – hangzik el naponta többször az ünnepi fogások szünetében és közben. A hideg pezsgőt kortyolva már nyúlunk is a kanál után, hogy megkóstoljuk a nagyi legendásan finom, forrón gőzölgő levesét…ha szerencsések vagyunk és nem érzékenyek a fogaink, talán csak a nyelvünket égetjük meg. Azonban ez nem lesz mindig így: a jéghideg és a tűzforró ételek-italok gyors egymásutánban történő fogyasztása mikrorepedéseket okoz a fogfelszínen, mely hosszútávon maradandó károsodást, fogérzékenységet és szuvasodást okozhat. Könnyen megelőzhetjük a bajt, ha pár perces szünetet tartunk a különböző hőmérsékletű fogások között.

A vacsora végeztével jólesik egy pohár, finom vörösbor. A számtalan, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása mellett a vörösbor fogyasztása veszélyeket is rejthet magában. A magas savtartalom nem csak gyomrunknak megterhelő, de fogaink számára is. A fogfelszínen megtapadó bormolekulák (melyek az elszíneződést is okozzák) erősen maró hatásúak és “felmarhatják” a zománc felső rétegét. Ha tehetjük, borfogyasztás után alaposan mossunk fogat.