A keleti kultúrák rendkívül ügyelnek a szervezet jin-jang állapotának egyensúlyára. A hideg téli hónapokat jin jellegűnek tartják nyirkos, sötét és összehúzó hatásuk miatt, míg a jang a fényt, a meleget hozza el a nyár hónapjaiban. A hideg idő kiegyensúlyozására melegítő hatású, kiterjedő energiájú táplálékra van szükségünk, amely annyi meleg energiával lát el, hogy túléljük a hideg időjárást. Jin hatású általában a savanyú, keserű, sós íz, jang hatású a csípős és az édes íz.
Fűts be gabonával!
Minden évszaknak megvan a jellegzetes gabonája, amely az étkezés alapjait adja; a köles, a zab, a hajdina melegítő hatású, ezért télen, hűvös időben rendszeres, mindennapos fogyasztásuk kifejezetten ajánlott. Az olajban sütött ételek ugyancsak fokozzák a jang hatást, ezért iktass be az étrendedbe bundázott húsokat, sajtot rántva, illetve zöldségtempurát csípős gyömbéres-szójás szósz kíséretében.
Recept: hajdinás zöldségleves |
Ezerarcú gyömbér
Télen bátrabban használhatod a fűszereket, ezeknek is megvannak az egyensúly fenntartását támogató tulajdonságaik. Vedd elő a gyömbért, a csilit, a Cayenne-borsot vagy a fokhagymát, a fahéjat, mert nemcsak hogy fűtenek ezek a fűszerek, de erősítik az immunrendszeredet is.
A trópusokról származó gyömbér Ázsia esőerdőiből terjedt el, sokáig ritka és drága fűszernek számított. Ma már gyökér és por változatban bárhol könnyedén hozzájuthatunk. Fűszeres-csípős, karakteres íze és illata van. Fogyaszthatod kevés mézzel magában, vagy langyos ásványvízzel felöntve, naranccsal, citrommal ízesítve meleg italként, vagy levét kinyomkodva szójaszósszal, vízzel elkeverve mártásként, és még vagy százféle módon elkészítve.
Recept: pikáns gyömbéres csirkemell |
Csípjen, ha fázol!
A csípős fűszerek használata több nemzetközi konyha karakteres ízét adja. A mexikói, az indiai, a vietnami és a szecsuani konyha jellegzetes étele a csili, a Cayenne- vagy a jalapeño paprika. Az indiai konyha az emésztést serkentő hatása miatt használja erőszeretettel a csilit, többek között az édes-csípős chutney-k alapfűszereként, míg a tibeti hegyek lábához közel fekvő nyirkosabb, esős vidéken úgy tartják, hogy a paprika kiűzi a szervezetből a káros nedvességet, és felmelegít.
További melegítő hatású ételek: barna cukor, meggy, csirkehús, bor.
Turbó-fűtőhatású ételek: gyömbér, fekete és zöld bors, piros/zöld paprika (csili, Cayenne vagy jalapeño) vagy torma.
Recept: almás-mazsolás chutney |
Vágj okosan!
A makrobiotikus táplálkozás – amely az évszakokhoz igazodik, az egyéni adottságok és a pillanatnyi állapot figyelembevételével – azt ajánlja, hogy télen nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket, ez megnöveli ugyan a főzési időt, de hatékonyabb lesz a melegítő hatásuk.
Receptek
Őrségi hajdinás zöldségleves
Hozzávalók:
• 15 dkg hajdina
• 1 nagy vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 darab sárgarépa
• 2 petrezselyemgyökér
• egy szál szárzeller
• só ízlés szerint
• bors
• majoránna
• 2 darab bio-zöldségleveskocka
A hajdinát mosd át, majd öntsd fel nagyjából 2 liternyi vízzel. Fedővel letakarva kezdd el főzni.
Tisztítsd meg a vöröshagymát, szeleteld fel, és tedd bele a levesbe. Tisztítsd meg a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert is, vágd nagyobb darabokra, és add ezt is a leveshez. Fűszerezd leveskockával és ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával.
Amikor minden hozzávaló megpuhult, fogyasztható. Kalória- és energiadúsabb változata, ha egy kanálnyi zsír és liszt összekeverésével berántod.
Pikáns gyömbéres csirkemell
Hozzávalók:
• 1 nagyobb csirkemellfilé
• 1 fej hagyma
• 6 centis gyömbérdarab
• 4 szem borókabogyó
• só
• bors
• fél kiskanál őrölt fahéj
• 1 kisebb csilipaprika szétmorzsolva
• 1 evőkanál margarin
• 1 evőkanál napraforgóolaj
• 1 evőkanál liszt
• 2 körte
• 2 dl fehérbor
A hagymát vágd fel csíkokra, a csirkemellet nagyobb darabokra.
Olvaszd meg a vajat, add hozzá az olajat, és fonnyaszd meg rajta a hagymát, dobd rá a szétmorzsolt csilit, majd a csirkemellet.
Hámozd le a gyömbér héját, a belsejét vágd fel gyufaszál nagyságúra. Add a húshoz. Fűszerezd sóval, borssal, borókabogyóval, fahéjjal. Öntsd fel egy kevés (max. 1,5 dl) vízzel, és hagyd párolódni. Amikor a víz fele elpárolgott, szórd meg 1 evőkanál liszttel, és keverd össze.
A körtét vágd fel szeletekre, és add a húshoz, amikor az már majdnem megpuhult. Öntsd fel borral is, és főzd addig, amíg a hús és a körte teljesen puha nem lesz. Főtt rizzsel tálalhatod.
Almás-mazsolás chutney
Egy jó chutney édes, savanykás és csípős. Sült ételek kiváló kísérője!
Hozzávalók:
• 1 kiskanál római kömény
• fél kiskanál ánizsmag
• 2 kisebb szárított csili
• 2 evőkanál olaj
• 1 kg alma
• 15 dkg mazsola
• 30 dkg cukor
• 2 csapott kiskanál őrölt fahéj
• 1 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg
• 1 citrom leve
Forrósítsd fel az olajat, és dobd bele a római köményt, az ánizsmagot, a csilit. Kissé pirítsd meg, amikor már erőteljes az illata, akkor tedd bele az almát és a mazsolát. Szórd meg az őrölt fahéjjal, szegfűszeggel. Locsold meg egy citrom levével. Keverd bele a cukrot, és főzd még addig, hogy a cukor felolvadjon, az alma omlóssá váljon.