Japán gazdák fejlesztették ki azt a módszert, melynek segítségével ehető héjú banánt tudnak termeszteni. Az eljárás lényege, hogy a jégkorszak végének körülményeit idézik fel: a banánfacsemetéket -60 fokra fagyasztják, majd amikor kezdenek felengedni, újra elültetik őket. Ez aktiválja a banán DNS-ének ősi részét, mely egyrészt lehetővé teszi, hogy a növény a hűvös klíma mellett is életben maradjon, másrészt felgyorsítja a fejlődését.
Az így termesztett banán héja ugyan nem különösebben ízletes, de jóval kevésbé keserű és sokkal vékonyabb, mint egy átlagos banáné, így teljes mértékben ehető.
![](https://nlc.hu/uploads/2018/01/Mongee-banana3.jpg)
Mongee Banana
Az ültetvényen egyelőre mindössze heti 10 ilyen banánt tudnak termeszteni, így a gyümölcs beszerzése még Japánban sem egyszerű. A speciális banán darabja egyébként 648 jenbe, vagyis nagyjából 1500 forintba kerül.