nlc.hu
Aktuális
Sportoláskor is legyünk csinosak! – II. rész

Sportoláskor is legyünk csinosak! – II. rész





Nedvességet a bőrnek!

Sportolás után a testnek kívül és belül vízre van szüksége. Még ha nem folyik rólunk patakokban az izzadság, akkor is fontos az edzés utáni zuhanyozás, hiszen az izzadság eltömíti a pórusokat, és máris kialakulnak a pattanások. De a frissítő zuhany nem elegendő, az izzadságot csak szappannal, tusfürdővel távolíthatjuk el. Ideális, ha pH-semleges terméket választunk. Ha a meleg zuhany alatt az izmainkat átgyúrjuk, elejét vehetjük az izomláz kialakulásának. De ne pancsoljunk sokáig a tus alatt, hiszen a bőrünk könnyen kiszárad. Viszont ne is kenjünk be túl zsíros krémmel, mert a nehezebb termékektől újra izzadni kezd a bőr. A bőr utókezelésére használhatunk testsprayt, ami gyorsan felszívódik, és nem kell a bőrbe masszírozni.
Tusolás előtt az arcot töröljük át tisztítótermékekkel, ezt akkor se hagyjuk ki, ha a fitness szentélyét olyan gyorsan szeretnénk elhagyni, amennyire csak lehet. Kiválóak a 2:1-ben termékek, amelyek a pórusokból eltávolítják a verejtéket és a felesleges faggyút, miközben frissítik

Sportfrizura

Mindenképpen kössük össze a hajunkat. Vízisportok esetén a napvédő, vízálló hajsprayk nemcsak a hajunkat, hanem a fejbőrünket is óvják, és segítségükkel elkerülhetjük, hogy a szőke tincsek a klór hatására zöld salátára emlékeztessenek. Ugyanis a napfény, az izzadság és a klór együttesen gyengítik a haj fehérjéit, és megváltoztathatják a festett haj színét.
A testi megerőltetés során megizzadhat a fejbőr is. Ebben az esetben edzés után mindenképpen mossuk meg a hajunkat, de csak gyengéd ápolósampont használjunk. Ha az idő, és a frizuránk engedi, sportolás után ne használjunk hajszárítót, mert ez az amúgy is felhevült testet ismét izzadásra készteti..
Sportolás idején ne tegyünk hajunkba nejlonból vagy műanyagból készült hajgumit vagy hajráfot, ugyanis ezek az anyagok összegyűjtik az izzadságot a hajtöveknél, és eltömítik a pórusokat. Inkább frottír vagy pamut termékek jöhetnek szóba, és a homlokpántot is minden testmozgás után mossuk ki.





A mentol szárnyakat ad


A testgyakorlatok során a lábnak van a legnehezebb dolga, ezért használjuk frissítő, aromaolajos termékeket. Kaphatók már a hűsítő púderek, melyeket a tornacipőbe vagy a lábra is szórhatunk. Ezek felszívják az izzadságot, a cipőben keletkező nedvességet és a szagokat is. Ha a láb sportolás után nehézzé válik, vagy a lábfej megdagad, akkor csak a hidegzuhany, és vérkeringést fokozó masszázs segíthet. Kezdjük a masszírozást a bokánál és haladjunk felfelé, az olyan természetes hatóanyagokkal, mint a kámfor vagy a mentol. Lábduzzadás esetén a régi házi csodaszer segíthet: tegyünk rá hideg ecetes borogatást, és hagyjuk rajta egész éjjel.

Ha túrázni vagy kerékpározni indulunk, előtte eddzük lábunkat vízben gyaloglással. Minden reggel töltsük meg a kádat 15-20 centi magasan hidegvízzel, és ebben körülbelül 30 másodpercig lépkedjünk. Szárítsuk meg futóműveinket, majd a lakásban közlekedjünk mezítláb.

Izomláz ellenszere

Az izomláz az izmok fáradtsága miatt alakul ki, általában akkor, amikor valamelyik izomrészt túlerőltettük. Ilyenkor felhalmozódik az izmokban a tejsav, ami a fájdalomérzet kialakulásához vezet. Megelőzhetjük, ha mozgás előtt sportmasszázs krémet használunk. Sportolás után pedig ajánlatos – még akkor is, ha nagyon melegünk van – forró fürdőt venni, hogy a tejsavak felszívódjanak. Remek hatása van a kakukkfű és levendula aromák keverékének, amit szórjunk a vízbe, amelyből elegendő 2-2 csepp.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top