nlc.hu
Aktuális
Kéz a kézben…

Kéz a kézben…

Hosszú telünk volt - gyönyörű, fehér hótakaró borította kertjeinket, sok év után elővehettük a szánkókat és ismét elgyönyörködhettünk a téli természet csodáiban. Ám azt is be kell látnunk: minél hidegebb a telünk, és minél tovább tart, mi annál jobban várjuk, hogy kertjeink ismét zöldek legyenek - gyümölcsfáink, virágaink virágba boruljanak.

A tavaszi kert csodáját előlegezi meg a Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea- és Bromélia Kiállítása, melyet ezúttal is a Gardenexpóval karöltve szervez meg a Papp László Budapest Sportarénában.

A seregszemlén a hazai orchideagyűjtők színe-java mutatja be tudományát, színpompás virágait, melyeket kerttervezők által gondosan megtervezett kertekbe rendezve nézhetnek meg az érdeklődők, hogy így kapjanak ihletet saját növényeik elhelyezéséhez – akár kertjeikben, akár otthonukban.

A résztvevő kerttervezők munkái közül a látogatók választhatják ki a díjnyertes kertet.

Kéz a kézben – a művészettel

Azok sem érkeznek azonban hiába, akik a szokásos képzőművészeti kiállításra várnak: idén Varga Emma művésznő festett tavaszát tekinthetik meg az érdeklődők. Nevét sokan ismerhetik, akik szívesen forgatták régen a Búvár Zsebkönyveket, vagy akiknek a kezébe került Dr. Sulyok Mária Trópusi orchideák című műve. A szép festmények ezekben a könyvekben ugyanis az ő keze munkáját dicsérik. Az idei kiállításon azonban szöveg – és lapozgatás nélkül – saját pompájukban csodálhatjuk meg a szép, precíz munkákat, mely műértőknek és botanikusoknak egyaránt elnyerték a tetszését.

Kéz a kézben – hazai kincseinkkel

És ha már saját kertjeinket megismertük, berendeztük – és beszereztünk mindent, hogy a tavasz végre valójában megérkezzen hozzánk – tekintsünk egy kicsit messzebbre is. Az idei seregszemle vezető növénye a hazai flóra egyik különleges képviselője, a boldogasszony papucsa, ez a mérsékelt égövi orchidea.

Kéz a kézben…Őshonos – szigorúan védett – orchideáink közül ez a legszebb, legfeltűnőbb virág. Latin neve a Cypripedium calceolus, de hívják rigópohárnak is.

Nevéből kiderül – Cipruson született, csak úgy, ahogy Vénusz istennő, akit ugyanúgy megigézett a színes kis kosbor, mint a mai erdőjárókat. A legenda szerint, miután saját fürtjeibe takarva kiemelkedett a tengerből, rögvest ruha után nézett. Először természetesen cipőt kellett találnia – így amikor rátalált a virágra, azonnal fel is próbálta íves kelyhét istennői lábára. A méret pont jó volt, a növényből pedig így kapta a külföldön használatos “Vénusz papucsa” nevet.

Ám a feljegyzések nem csak meséket mondanak nekünk, hanem felsorolják azt a rengeteg alkalmazási módot is, amire a Cypripediumok földalatti gumóit használták. Elsősorban gyógyászati célokra: álmatlanság ellen, nyugtatószerként, gyomorpanaszokra, lelki problémákra alkalmazták a megszárított gumó őrleményét, vízzel hígítva, a szintén a gumóból készült tinktúrával sebeket gyógyítottak.

A Cypripedium calceolus Görögországtól Svédországig elterjedt éke volt a hegyes-erdős területeknek. Sajnos, a szépsége okozza a vesztét ennek a különleges virágnak. A begyűjtések, az eredeti élőhelyek kifosztása következtében egyre ritkábban találkozhatunk erdei sétáink során a boldogasszony papucsával. A Cypripedium calceolus, ugyanúgy, mint a Cypripedium nemzetség többi tagja is, szigorúan védett.

… és kéz a kézben – a látogatókkal

A kiállításon természetesen idén is kikérhetjük a hazai orchideás élet legnagyobbjainak tanácsát – új vagy régi orchideáink tartásához, gondozásához. És ha mindez még nem lenne elég: a szusszanni vágyók lepihenhetnek a színpad előtt, a gyerekek pedig játszóházban üthetik el az időt. Az idén először megrendezett kert-verseny során a legújabb trendekkel is alaposan megismerkedhet a résztvevő – azzal pedig nem árulunk el nagy titkot, ha megsúgjuk: a versenyző alkotásokban bizony helyet kaptak az orchideák is…

Ha a boldogasszony papucsát élőben nem is, csak fényképen láthatjuk majd a Papp László Sportarénában, kárpótlásul tehetünk egy sétát a legváltozatosabb trópusi virágok erdejében: a Phalaeonopsisok, Cattleyák, hatalmas Cymbidumok között – az orchidea kiállítások – és vásárok szokásos színes forgatagában.

Viszontlátásra kiállításunkon!

Időpont: 2010. március 19-21.

Helyszín: Budapest, Papp László Sportaréna

Nyitva tartás: 10.00-18.00 óra között

Jegyelővétel: www.ticketa.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top