Amikor beírtam a Google-be, hogy chia, máris kiegészítette a kereső chiapudingra, vagyis arra, amire a legtöbben rákeresnek. Pont amire gondoltam, ugyanis a ismerőseimtől, akik rendszeresen esznek chiamagot azt hallom, hogy leginkább pudingot csinálnak belőle, vagy turmixba dobálják. Arról, hogy miért is olyan szuper a chiamag, itt lent, a képes cikkben olvashatsz.
Arról pedig, hogy mennyi chiát szabad enni egy nap a Nébih is kiadott egy közleményt még 2017-ben. Na, szóval a lényeg, hogy csak okosan csináljátok! Külföldi oldalakon keresgéltem chiamag ügyben, miket főznek, sütnek belőle, vele, és arra jutottam, hogy 3 dolgot próbálok ki. Először csináltam egy chiamagos pizzát: ezt ne úgy képzeljétek el, hogy a pizza tetejét megszórtam chiával, hanem egy magokból készült „tésztát” gyúrtam. Aztán gondoltam, panírozzunk is vele, hátha jó lesz. Végül pedig lekvárt főztem málnából és chiából, azt is biztosan bevezetem majd, mert pofonegyszerű, és nagyon friss.
A chiapizza
Én odavagyok a pizzáért, imádom a vékony, ropogós pizzatésztát. Bevallom ennek a receptnek kicsit kételkedve álltam neki. Gondoltam, hogy majd leírom, hogy nem rossz, nem rossz, de többet nem kérek. Hát, teljesen más lett a végeredmény. Írom a hozzávalókat:
A tésztához:
- negyed bögre chiamag
- háromnegyed bögre víz
- 3 ek. zabliszt
- 4 ek. magkeverék (tökmag, szezámmagok)
- 1 tk. só
Mi legyen rajta?
- egy doboz kockázott paradicsom konzerv
- só, bors
- fokhagyma
- bazsalikom
- márványsajt, mozzarella
- koktélparadicsom
Nyilván választhatsz másik lisztet, mondjuk gluténmenteset, én azért választottam a zablisztet, mert szeretem az ízét. A magokat is variálhatod: lehet napraforgómag is, fenyőmag – e pénztárcafüggő is. Az pedig, hogy mit teszel rá, rajtad múlik. Én a sajtos-paradicsomos pizzát szeretem a legjobban, azért ezeket pakoltam rá, ennyi.
- Először keverd össze a chiát, a lisztet, a vizet és a sót!
- Ha van bármilyen robotgéped, amivel a magokat apróra darálod, akkor ne habozz darálni. Ha nincsen, akkor csináld azt, amit én. Egy zacskóba betettem a négy evőkanál magkeveréket, perverz örömmel és egy húsklopfolóval apróra ütöttem.
- A magokat is bedobtam a többi hozzávalóhoz. Nagyon klassz tésztaszerű állaga lett.
- Aztán hagyjátok 10 percet állni, még jobban összetapadjon az egész. Ilyen kis gombóc lett belőle.
- Aztán tedd kör alakban egy sütőpapírra a kész masszát, vagy pakold valami formába! Akár kézzel lapogasd bele vékonyan! Nekem van otthon ez a szívecske alakú, gondoltam menőzöm vele egyet. 175 fokos sütőben süsd 25-30 percig. És majd ha kivetted, teheted is rá a sok-sok finomságot.
- Amíg sül a chiás tészta, turmixold össze a paradicsomkonzervet egy kis fokhagymával ízlés szerint. Tudom, ez az „ízlés szerint” leírás néha zavaró a receptekben, de mivel itt tényleg arról van szó, hogy azt teszel a pizzádra, amit szeretsz, vagy egészségesnek gondolsz, nem írom oda, hogy csak egy gerezd fokhagymát tegyél a szószba. Egyébként én kettőt tettem, durván fokhagymás lett.
- Mire elkészül a szósz, ki is veheted a pizzatésztát, és szépen feldíszítheted, ahogy jólesik.
- Nagyjából 10 percre elég visszatenni, de legyen 15 perc, ha szeretnéd, hogy megbarnuljanak kicsit a koktélparadicsomok. Persze, most jön az a rész, amikor megdicsérem a főztöm. Váratlanul ért, de nagyon finom lett és laktató. Egy nagy szeletet bírtam egyszerre megenni belőle, és annyi. Szerintem, aki ódzkodik az új megoldásoktól, és a fehér kenyér szerelmese, még annak is belefér.
A chiapanír
Nézegettem, keresgéltem az internet világhálón, és rábukkantam a blogerre, aki halat paníroz chiamaggal és kukoricapehellyel. Gondoltam ezeket a hozzávalókat, meg a Dragomán-féle panírozást ötvözöm, és megnézem, mire megyek a chiapanírral. Előre mondom, nem lesz szép, ellenben finom. Régóta híve vagyok Dragomán György író panírozási technikájának. Ha még nem próbáltad, most vasárnap csak így csináld, abszolút zseniális ötlet. Mutatom, hogyan csináltam Dragomán nyomán:
Hozzávalók:
- csirkemell
- egy teás kanál kukoricakeményítő (lehet tápiókakeményítő is) – ettől lesz jó ropogós
- joghurt/görög joghurt
- chiamag (liszt helyett)
- 1 ek. chiamagot áztass 3 ek. vízbe, de előtte a chiamagot (mondjuk a fenti, húsklopfolós módszerrel) törd porrá – ez helyettesíti a tojást
- ugyanakkor, ha azt mondod, hogy te inkább a tojásra szavazol, csináld azzal!
- egy műanyag doboz kizárólag rázási célból
Oké, persze mondhatjátok, hogy a chiamag elég drága ahhoz, hogy azzal panírozz minden héten. Igazából, nem kell annyit rátenni, mint amennyit én beletettem. Direkt ki akartam próbálni, hogy milyen az, ha tojás és liszt helyett is azt használom. Illetve lehet keverni: mondjuk teszel a zsemlemorzsába, vagy a lisztbe. Tényleg próbálgasd, neked meg a családnak, melyik keverék jön be a legjobban.
- Akkor kockázd fel a húst szépen, sózd, borsozd!
- Tedd be egy dobozba, és tegyél rá pár kanál joghurtot, akár fokhagymásan. Ha igazán haladó vagy, akkor mondjuk egy órán át pácolod a csirkemellet benne. De előtte szépen rázd össze!
- Ha megvolt az egy óra, tedd hozzá a keményítőt, és megint rázd össze! A rázás nagyon fontos, még nagyobb átéléssel, mint ahogy ezen a GIF-en a fekete-fehér asszony csinálja:
- Aztán tedd hozzá a száraz, és a vizes chiamagot (a liszt és a tojás helyettesítőt), és megint rázd nagyon erősen, jobbra-balra, fel-le. És aztán jöhet, a cornflakes, vagyis a kukoricapehely, és egy újabb rázás.
- Olyan gyorsan ráztam, alig látszik.
- Annyi biztos, hogy szépnek, nem szép, és nem lenne pofám a vendégeim elétenni. (Csak olyanok elé, akik nagyon szeretnek, és elnézik ezt az esztétikai elpanírozást.) Azért a chia tojáshelyettesítőnek nekem nem jött annyira be, ugyanakkor, ha valaki allergiás a tojásra, annak jó kis alternatíva lehet. Létezik egyébként chiamag fehérjepor, azzal biztosan szebb lett volna a végeredmény, mondjuk jóval drágább is.
- Szépen kiszedegettem a húsdarabokat a dobozból, és ha már egészség, én a sütőben sütöttem meg egy kis olívaolajjal meglocsolva 20-20 percig sütöttem az egyik felét, majd a másik felét is. Mivel kis darabokról van szó, hamar megsül jó ropogósra, és mehet egy saláta tetejére, de pitába vagy torillába is menő lehet a chia paníros csirkemell.
Chialekvár
Válassz egy gyümölcsöt a mélyhűtőpultból, persze, ha éppen szezonja van a málnának, akkor vegyél a piacon, vagy ha olyan szerencsés vagy, szedjél a kertedből. Én málnalekvárt csináltam chiamaggal. Ennek is többféle verziója van, például Esztiii a Nosaltyra feltöltött chiadzsem receptjében nem is főzi, csak turmixolja. Van, aki tesz bele mézet vagy bármilyen cukorhelyettesítőt, én direkt nem tettem bele a chiamagon kívül semmit. Arra számíts, hogy ez nem olyan lekvár lesz, amit jövő nyáron is leveszel a polcról, maximum egy hétig áll el a hűtőben. Ha vasárnap megcsinálod, arra pont jó, hogy a reggeli zabkásádra tedd, vagy a kalácsodra.
Hozzávalók: (ez nagyjából két reggeli zabkására elég mennyiség)
- 25 dkg málna (fagyasztott)
- 2 ek. chiamag
Hagytam kicsit kiolvadni a málnát, aztán feltettem a kedvenc rózsaszín lábosomba kis lángon. Nem szabad otthagyni, mert hamar le tud égni.
- Aztán amikor már kellemesen „elolvad” a málna, akkor kanalazd bele a chiamagot, és együtt is főzd őket még 10 percig. Hagyd kihűlni, és öntsd egy guszta kis üvegbe. Egész héten lesz egészséges édességed.