Forró tea, meleg takaró és friss császármorzsa? Bármikor jöhet! A bögrés sütik téli olimpiáját meg is nyeri ez a hármas!
Hozzávalók 2 személyre:
- fél bögre búzadara (8 dkg)
- fél bögre fehér finomliszt (6 dkg)
- 1 bögre 2,8 %-os tej
- 2 tojás
- pici csipet só
- egyharmad bögre kristálycukor (5-6 dkg)
- egy csapott ek. zsír
A tejet a mikrohullámú sütőben, egy műanyagtálban felforrósítjuk. Vagy tűzhelyen, egy fazékban. Míg melegszik, szétválasztjuk a tojások fehérjét és a sárgáját. Én a fehérjét egy kisebb tálba szoktam tenni, a sárgákat egy pohárba. A forró tejbe belekeverjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a sót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A zsírt egy serpenyőben feltesszük kb. 4-es fokozaton melegedni. Míg melegszik, addig gyorsan belekeverjük a sárgákat a tésztába, majd hozzáforgatjuk a habot is. Már önthetjük is az egészet a serpenyőbe. Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó. Ismét hagyjuk egy két percig sülni, aztán a lapát és egy élesebb fakanál segítségével szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.
A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.