3-2-1 – ez nem visszaszámlálás!
Az omlós tészta (vagy más néven linzertészta / gyúrt tészta) az egyik legjobb süteményalap. Pitéket, tortalapokat, aprósütiket is készíthetünk belőle. Nagyon egyszerű összeállítani, de van pár dolog, amire érdemes odafigyelni.
Az alaprecept így néz ki:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- (1 tojássárgája)
A lisztet és a porcukrot összekeverjük, és a kockára vágott (szoba-hőmérsékletű) vajjal a kezeink között elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és omlós tésztát gyúrunk belőle, majd cipót formázunk belőle. Fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük, ezután nyújtjuk, szaggatjuk.
3:2:1 az arány, amit meg kell jegyezni: 3 egység liszt, 2 egység zsiradék, 1 egység porcukor. Ez az alaprecept is működik, de általában adunk hozzá egy pici folyadékot: ez lehet egy tojássárgája, tej, tejföl vagy akár víz is. Egy tojássárgájától szép lesz a színe, és omlósabb is lesz a tészta (30 dkg liszthez kb. egy tojássárgája elég, nagyobb mennyiségeknél arányosan több kell a tojásból is). Ha nemcsak a sárgáját, hanem a fehérjét is hozzáadjuk a tésztához, akkor lágyabb lesz a tészta – ez pitéknél jól jöhet, mert könnyebb a formákba nyomkodni.
A zsiradék lehet vaj, margarin vagy zsír, de akár vegyesen is használhatjuk őket – ebben az esetben omlósabb lesz a tészta (fele zsír – fele vaj). A porcukrot viszont nem érdemes kristálycukorral helyettesíteni, mert akkor pici pöttyök lesznek a tésztán. Adhatunk a tésztához egy kis citrom- vagy narancshéjat, és nagyon finomak a kakaós, mandulás, diós, mogyorós omlós tészták is. Minden esetben csökkenteni kell a liszt mennyiségét annyival, amennyi kakaót / darált mandulát stb. teszünk bele.
Gyorsan, ügyesen, nem gyurmázzuk!
Nagyon fontos, hogy gyors mozdulatokkal morzsoljuk és gyúrjuk a tésztát, és lehetőleg hideg kézzel, mert különben átmelegszik a kezünktől és szétesik. Ha összeállt, akár el is kezdhetjük a nyújtást-szaggatást, de könnyebb lesz nyújtani, ha előtte fél órával a kész tésztagombócot folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Hosszabb ideig is maradhat a hűtőben, de akkor felhasználás előtt időben ki kell venni, hogy kicsit melegedni tudjon.
Lisztezett gyúródeszkán nyújtjuk ki 3-5 mm vastagságúra – pitéknél általában vastagabb, kisebb kekszeknél vékonyabb tésztára van szükségünk. A kiszaggatott omlós tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, de tehetjük akár közvetlenül a tepsire is (nem kell kivajazni előtte, olyan zsíros a tészta, hogy nem fog letapadni). 180 fokon sütjük (alsó-felső sütés), addig, amíg halványbarna nem lesz a színe a tésztának.
5 süti egy tésztából
Klasszikus linzer
Hozzávalók:
- omlós tészta
- baracklekvár
- porcukor
A tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle úgy, hogy legyen egy alsó és egy felső darab (a felső darab közepébe még sütés előtt szúrunk egy lyukat is). Ha kisült és ki is hűlt, akkor lekvárral ragasztjuk össze a darabokat, és porcukorral meghintve tálaljuk.
+1 tipp: Nagyon finom, és kicsit más lesz a végeredmény, ha sütés előtt lekenjük a tetejét tojásfehérjével, és kevés porcukorral elkevert darált diót szórunk rá.
Csokis szív
Hozzávalók:
- omlós tészta
- étcsokoládé
A tésztát kinyújtjuk, és szív formával kiszaggatjuk, majd aranybarnára sütjük, és hagyjuk kihűlni. A csokoládét megolvasztjuk – úgy, hogy a felhasználandó csoki 1/3 részét a már megolvasztott csokihoz keverjük, így az kissé lehűti (temperálja), így fényesebb lesz a csokibevonat! Belemártjuk a kihűlt kekszeket, és sütőpapíron vagy sütirácson hagyjuk lecsepegni és megdermedni.
Fehér csokis krémmel töltött kosárkák
Hozzávalók:
- omlós tészta
- 10 dkg fehér csokoládé
- fél dl habtejszín (nem felverve)
- fél citrom reszelt héja
- 10 dkg mascarpone
- gyümölcs
A tésztával kisebb kosárformákat bélelünk ki, az alját villával megszurkáljuk (hogy sütés közben ne emelkedjen meg), és aranybarnára sütjük. Kipattintjuk a tésztakosarakat a formából, és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet. A tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk a fehér csokit és a citromhéjat, és kevergetjük, míg a csoki teljesen el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a mascarponét, és megtöltjük vele a kihűlt kosárkákat. Hűtőbe tesszük, majd közvetlenül tálalás előtt (mirelit) piros gyümölcsökkel vagy meggybefőttel tálaljuk.
(A töltelék mennyisége kb. 8-10 kosárkára elegendő.)
Ischler
Hozzávalók:
- omlós tészta
- ribizli / málna / eperlekvár
- étcsokoládé
A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és azonos méretű köröket szúrunk ki belőle, majd aranybarnára sütjük őket. Ha teljesen kihűltek a kekszek, akkor párosával összeragasztjuk őket egy kis lekvár segítségével, majd olvasztott csokival bevonjuk. (Lehet úgy is, hogy csak a felső lapot mártjuk csokiba, és miután megdermedt, akkor ragasztjuk össze egy sima lappal, de nálunk a teljes csokibevonatos Ischler a kedvenc, így előbb összeragasztottam két kekszet, és aztán az egészet vontam be csokival).
Narancsos-csokikrémes-mandulás minitorta
Hozzávalók:
- omlós tészta
- 1 dl habtejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- fél narancs reszelt héja
- szeletelt mandula
A tésztával kb. 10 cm átmérőjű sütőformákat bélelünk ki, az aljukat villával megszurkáljuk (hogy sütés közben ne emelkedjen meg), és aranybarnára sütjük. Kipattintjuk a tésztakosarakat a formából, és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet. A tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk a csokit és a narancs héját, és kevergetjük, míg a csoki teljesen el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk, majd a kihűlt tésztakosárba öntjük, és hűvös helyen hagyjuk megdermedni. Száraz serpenyőben megpirított mandulával megszórva tálaljuk.
(A töltelék mennyisége kb. 4 db mini tortához elegendő.)