A nők a hálószobába valók, nem egy étterem konyhájába – véli a francia szakácslegenda, Paul Bocuse. Eltekintve attól, hogy mennyire adunk hitelt egy olyan férfi szavainak, aki három nővel él egyszerre, az általa képviselt felfogás ma is megrendíthetetlennek látszik, Lajtán innen és túl. Paradox módon, miközben a család táplálásáról túlnyomóan még ma is a nők gondoskodnak elsősorban, a profik, szakácsok, gourmet-k és gasztronómok többsége férfi.
Fotó: Erdőháti Áron (Balról jobbra: Péter Anna, Bodrogi Eszter, Vrábel Krisztina és Mautner Zsófia) |
Különös módon a magyar „gasztroforradalom” kirobbantásában azonban négy nő is fontos szerepet játszott. Bodrogi Eszter, Mautner Zsófia, Vrábel Krisztina, valamint Péter Anna blogjai és receptjei jobban meghatározzák azt, hogy mi rotyog a családok konyhájában hétvégenként, mint egy-két kitüntetett elit étterem menüje. Mit forralnak ezek a nők? Interjú Bodrogi Eszterrel, Mautner Zsófiával, Péter Annával és Vrábel Krisztinával.
Péter Anna: „Szeretem a húst és az állatokat is” A Malackaraj szerzője interjúnkban a húsfogyasztásról, érdemtelenül lenézett ételekről és legkedvesebb ipari szemetéről mesélt. Elárulta azt is, ki a gasztronáci. |
Vrábel Krisztina: „Nem esek bűnbe a szupermarketben” A Dolce Vita blog szerzőjével az édes életről, a vizuális környezetszennyezésről és a hazai közétkeztetésről beszélgettünk. |
||||
Bodrogi Eszter: „Én is rontok el ételeket” Nem dől össze a világ, ha egyszer-egyszer gyorsétteremben étkezik a család, mondja a Fűszer és Lélek nevű gasztroblog szerzője. Szakmai féltékenységről, Zemplénről és a zsidó konyháról beszélgettünk, és feltettük az obligát kérdést is: mi legyen a rántással? |
Mautner Zsófia: „Szeretem az egyszerű ételeket” A Chili és Vanília szerzője interjúnkban elmeséli, hogy miről ismeri fel, ha nő a szakács, hogyan változott az ízlése az idők során, és hogy melyik az az étel, amelyet alig bírt lenyelni. |
A helyszínért köszönet a Mák Bistrónak.