nlc.hu
Szabadidő
Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év

Nagy Zsolt tökös forradalmárt játszik, Stallone és bandája úgy tesz, mintha még mindig a nyolcvanas években lennénk, és Julia Roberts elindul világgá, hogy megtalálja magát és az igaz szerelmet. Izmos mozihét szó szerint és átvitt értelemben is.
 Ízek, imák, szerelmek

Önmegvalósítás a világ körülViki
Julia Roberts az Erin Brockovich – Zűrös természetért kapott Oscarja után meglehetősen lenyugodott. Nem igyekezett magát előtérbe tolni, és nagy sztárszerepeket játszani, inkább sok főszereplős filmekben állt be maga is a sorba, kikerülve azt, hogy a reflektorfény csak rá szegeződjön. Hosszú idő után az Ízek, imák, szerelmek az ő nagy visszatérése, ráadásul most épp azoknak a nézőknek (nekünk) kedveskedik, akik még a Micsoda nő kapcsán szavaztak neki először bizalmat. Új filmje Elizabeth Gilbert önéletrajzi ihletésű önazonosság-keresési bestsellerén alapul, és a filmet látva nagyon sokan leszünk olyanok, akik szívesen kerülnénk lelki válságba, ha ilyen a megoldás felé vezető út. Írónőnk ugyanis körbeutazza Olaszországot, Indiát és Balit, hogy először a hasát, aztán a lelkét, majd pedig a szerelmi életét táplálja, ráadásul olyan pasik vannak a filmben, mint Billy Crudup, James Franco vagy az isteni Javier Bardem. A történet valószerűsége kb. a nullához közelít (önéletrajzi elemek ide vagy oda), de Hollywoodot gyakran csak az álmok miatt nézzük.

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év

Önmegvalósítás a világ körülCsaba
Julia Roberts alakításában megszületett az idei év legantipatikusabb főhősnője, aki puszta önzésből hagyja ott szerető férjét és az őt követő szerelmét, hogy mindenen és mindenkin áttaposva utazgasson egy évig afféle lelki megtisztulásként és önmaga megtalálásáért. A vicces az egészben, hogy Julia maga is elismerte egy interjúban, hogy a lelkiválság-kezelésnek nem a legjobb módja az utazás, hiszen ez csak menekülést jelent a problémák elől azáltal, hogy eltávolodunk a valóságtól. A film főhősnője tehát menekül, embereken tapos át, közben pedig játssza a világ problémáival törődő nagy humanitáriust, miközben nála önzőbb lényt keresve is nehéz találni. A film alapvetően romantikus mozi, de nehéz szurkolni egy ennyire negatív hősnőnek. Kétségtelen, hogy Ryan Murphy (Kés/alatt) filmje szíven talál, de a szeretet érzése helyett csak a gyűlöletet képes kihozni az arra hajlamos nézőből.

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év

Rendezte: Ryan Murphy
Szereplők: Julia Roberts, Javier Bardem, James Franco, Richard Jenkins
Eredeti cím: Eat Pray Love
A film honlapja: www.letyourselfgo.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 3/5 (Viki: 4, Csaba: 2)

 Babák – Az első év


Önmegvalósítás a világ körülViki
Thomas Balmes Franciaország egyik legismertebb dokumentumfilm-készítője, aki eddigi munkáiban mindig igyekezett felhívni a világ figyelmét különböző nagy horderejű társadalmi problémákra, új filmje viszont egész másféle ambíciókkal bír. Egy lenyűgöző ötlettől vezérelve végigkövette négy csecsemő életének első évét a világ négy különböző pontján. Bayar, Hattie, Mari és Ponijao életében azonban leginkább nem a különbözőségek dominálnak, hanem az, hogy megszületésünkkor még mindannyian egyformák vagyunk, és a kezdeti ártatlan életünk boldogságának megélésében nagyjából mindegy, hogy Afrikában vagy San Franciscóban jöttünk-e a világra. A Babák – Az első év szívszorítóan édes dokumentumfilm a világ legcukibb szereplőivel, és bár a felvázolt alaptörténeten túl tényleg nem szól semmi másról, egyszerűen lehetetlen nem imádni.

Önmegvalósítás a világ körülCsaba
Sajnos akad rá példa, hogy egy alkotó megszüli a világ egyik legjobb filmes ötletét, mégis képtelen lesz épkézláb filmet forgatni belőle. Thomas Balmes fejéből isteni szikra pattant ki, amikor elkezdte követni négy csecsemő életének első évét a világ különböző pontjain (szándékosan két gazdagabb és két szegényebb országbelit), hiszen ennél jobb portrét az emberi faj születéséről és a világunkról kitalálni sem lehetne, és még akkor is bölcs volt, amikor rájött, hogy ehhez a témához nem szükséges a dokumentumfilmekben megszokott narráció, hiszen a képek magukért beszélnek. Sajnos azonban a leforgatott anyagokból nem sikerült igazán emlékezetes produktumot létrehoznia, és a film végén is ott vagyunk, ahol a film elején tartottunk: kezdetben még mindannyian boldogok vagyunk.

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 évNézd meg a Babákról készült képgalériánkat! Klikk ide! »

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év

Rendezte: Thomas Balmes
Szereplők: Bayar, Hattie, Mari és Ponijao
Eredeti cím: Bébé(s)
A film honlapja: www.focusfeatures.com/focusfeatures/film/babies »
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelés: 3,5/5 (Viki: 4, Csaba: 3)

 The Expendables – A feláldozhatók


Önmegvalósítás a világ körülViki
Ha szigorúan abból a nézőpontból próbálom nézni egy ilyen akciófilm sikerét, hogy mi, nők/lányok is képesek vagyunk nosztalgiát érezni a régi Barbie babánkat meglátva, vagy akkor, ha éppen harmincadszor is leadják a Sophie Marceau-féle Házibulit a tévében, akkor meg tudom érteni, mitől dobban meg a pasik szíve az erősen botoxozott arcú Sylvester Stallone és hasonszőrű társai láttán, ám a nosztalgián kívül más menthető okot nem találok az Expendables iránti rajongásra. Ez tipikusan olyan akciófilm, amivel egy jobb érzésű nőt nagyon messzire lehet kergetni a moziterem közeléből, hiszen nem történik más benne, mint hogy gusztustalanul szétgyúrt pasik azon versenyeznek, hogy ki tud messzebbre vizelni (persze képletesen értve). Egy letűnt kor letűnt sztárjai próbálják játszani a macsót, de az edzőtermen kívül manapság ez a fajta keménykedés inkább nevetségesnek hat. Azért Stallone, Schwarzenegger és Bruce Willis közös jelenete még az én szigorú arcomra is csalt egy enyhe félmosolyt.

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év

Önmegvalósítás a világ körülCsaba
Stallonénak sikerült az, amiről Jean-Claude Van Damme és Steven Seagal maximum csak álmodozhat: az utóbbi két filmjével (Rocky Balboa, John Rambo) visszaküzdötte magát az élvonalba. Saját karrierje talpra állítása után most egykori harcostársainak segédkezik egy afféle „all star action heroes” mozival, melyben a múlt és jelen izomagyúi indulnak meg valami mondvacsinált indokkal egy dél-amerikai diktátor és seregei ellen, hogy egy véres leszámolással rakjanak rendet az országban. Sly nem iróniával vagy öniróniával nosztalgiázik, hanem egyszerűen úgy készít filmet, ahogy a nyolcvanas években volt szokás. Nyers, régi vágású és macsó akciófilm az Expendables, melyben a női szereplő csak díszlet lehet, hiszen a férfilélek mélységeibe hatol be, pedig a felszínen lehet, hogy csak egy primitív és erőszakos akciófilmnek tűnik. Úgy hiányzott nekünk az Expendables, mint éhezőnek egy falat kenyér, de azért a lányok/nők csak óvatosan közelítsenek hozzá.

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év

Rendezte: Sylvester Stallone
Szereplők: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Dolph Lundgren
Eredeti cím: The Expendables
A film honlapja: www.expendablesthemovie.com »
Forgalmazza: Palace Pictures
Értékelés: 3/5 (Viki: 2, Csaba: 4)

 Kolorádó Kid

Önmegvalósítás a világ körülViki
Talán kicsit erős lesz a következő állításom: Nagy Zsolt az egyetlen olyan magyar filmszínészünk, aki annyira erős a vásznon, hogy akár egy hollywoodi mozi főszereplőjeként is megállná a helyét. Egyszerűen erős jelenléte van, ráadásul igazán sokszínű jelenség. A Kolorádó Kidben egy olyan forradalmárt formál meg, aki igazából nem is akart forradalmár lenni, egyszerűen csak belecsöppent a dolgok közepébe. Persze Nagy Zsoltot akkor is szívesen néznénk, ha a budapesti telefonkönyvet olvasná fel nekünk, de ez szerencsére annál azért jóval izgalmasabb. A hazai gonzó újságírás megteremtője, Vágvölgyi B. András szerencsére a történelmi események bemutatása helyett inkább a korszak atmoszférájára koncentrált, és a Kolorádó Kidnek ezért olyan sűrű hangulata van, ami kiemeli a többi 56-os mozi közül. Nem hibátlan film, de ügyes elegye a kalandfilmnek és a történelmi drámának, és még szép szerelmi szál is van benne (egy szeretkezés közben becsapódó tanklövedékkel egyetemben).

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év

Rendezte: Vágvölgyi B. András
Szereplők: Nagy Zsolt, Sárosdi Lilla, Gáspár Tibor, Hajduk Károly
Forgalmazza: Cameo Film
Értékelés: 3,5/5

Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 évA Hivatalos Néző ajánlja: ha mozi helyett inkább otthon maradnál, válaszd Agatha Christie-t, a műfaj nagyágyúját! Agatha Christie mindig is az egyik legfontosabb érvem volt, ha azt kellett megindokolnom, hogy a hulláknak igenis helyük van a tévében. Ezt a missziót most a Story TV4 viszi. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top