Jód a vízben és Csernobil
Március közepe óta az egész világ Japánra figyel. Előbb az országot sújtó cunami okán, aztán a katasztrófában megsérült fukusimai atomreaktor miatt villant fel egyre többünkben a veszélyt jelző kis lámpa. Bár a szakemberek szerint a kiváltó okot tekintve az eset nem hasonlítható az 1986-os, csernobili tragédiához, mégsem dőlhetünk hátra a karosszékben azzal, hogy ezt most megúsztuk. Mert noha az első híradások szerint nem került sugárszennyeződés a környezetbe, a japán hatóságok később mégis az érintett területek legalább 150 kilométeres körzetében mutatták ki a sugárzó jódizotóp jelenlétét a vízben. (És ez nem azt a fajta jódozott sót eredményezi, ami jót tesz az emésztésünknek…) Napokkal később újabb lavina indult útjára. Maga a miniszterelnök rendelte el, hogy tiltsák be a Fukusima és Ibaraki prefektúrából érkező nyers tej és zöld növények árusítását – egy miniszterelnök pedig ilyesmivel nem szokott viccelni. Különösen Japánban nem, ahol hagyományosan harakiri jár a meggondolatlan, rossz tréfákért. A közelmúltban pedig már élő állatokban is kimutatták a sugárfertőzést. Adódik a kérdés: vajon mennyi élelmiszer hagyta el a szigetországot a sugárzásveszély kihirdetése és a kormányfő bejelentése közötti időszakban? Vagy esetleg azt követően?!
Egyre több helyen tiltólistán
Ha belegondolunk, hogy a japán konyha egyik legjobban eladható szimbóluma a szusi, amit világszerte százmilliók imádnak, akkor azt is mondhatnánk, hogy nem túl rózsás a kép. Íme néhány példa arra, hogy miért nem. Thaiföld, Dél-Korea, Tajvan, India és Szingapúr azonnal előírta a Japánból március 15-e óta érkezett élelmiszerek radioaktív szűrését, a hotelekből pedig száműzte az onnan származó alapanyagokat. Olaszország hozta a legradikálisabb döntést: bizonytalan időre teljesen betiltotta a japán élelmiszerimportot. Amerika részleges tilalmat rendelt el és minden már útban lévő szállítmányt felfüggesztett. Sok légitársaságnál sem kínálnak már japán élelmiszereket, Londonban pedig az egyik legautentikusabbnak tartott luxusétterem, a Zuma adta hírül, hogy egyelőre nem vásárol friss árut a felkelő nap hazájából.
Mi a helyzet itthon?
A Nők Lapja Café megkérdezte a gasztronómiai különlegességeket is forgalmazó Culinaris bolthálózat képviselőjét és a Sushi Sei nevű japán étterem tulajdonosát. Arra voltunk kíváncsiak, ők honnan vásárolják az alapanyagokat, illetve van-e félnivalónk a japán élelmiszerektől? Tulajdonképpen mindkét helyről megnyugtató választ kaptunk. „A konyhában használatos alapanyagokat, fűszereket Európából, rendszerint Ausztriából és Norvégiából szerezzük be – mesélte Hahn úr, a Sushi Sei tulajdonosa. – Vagyis nem közvetlenül a szigetországból. Amikor híre ment, hogy Japánban radioaktivitást észleltek, felkerestem az ÁNTSZ-t, de a japán követségtől is tájékoztatást kértem. Megnyugtattak, hogy március közepe óta semmiféle exportot nem folytatnak. A bécsi nagykereskedés – ahonnan nemcsak mi, de Magyarországon szinte az összes keleti konyhával foglalkozó étterem és bolt is beszerzi az árut, sőt Csehországból és Lengyelországból is ide járnak – pedig legalább egy évre elegendő készlettel rendelkezik a legfontosabb alapanyagokból.”
A Culinaris képviselője, Vribék Szandra hasonlóképpen nyilatkozott, ők sem vásárolnak közvetlenül Japánból és a szigorú európai ellenőrzések miatt nem érzik kockázatosnak a japán élelmiszerek árusítását.
S hogy mi fogyasztók óvatosabbak lettünk-e a japán ételekkel szemben, arra az étterem-tulajdonos így válaszolt: „Én is azt gondoltam, hogy így lesz, de szerencsére nem. Sőt a séffel, Kusumoto úrral néha azon szoktunk viccelődni, hogy még élénkült is kissé a forgalom! Talán a misoleves miatt, aminek nagyon jó méregtelenítő hatása van.”