Az első pár doboz eper mindig elfogy pillanatok alatt. Magában, csokival meglocsolva, porcukros tejfölbe mártogatva – mindegy is, a lényeg az, hogy van friss eper!! Amikor aztán már eleget ettünk nyersen, akkor jönnek az epres sütik kifulladásig. Alig van olyan édesség, amihez ne illene az eper: a tiramisutól a brownie-n keresztül a különféle epres pitékig rengeteg isteni finom epres édesség van, amit érdemes kipróbálni. Mi most ezekkel a receptekkel indítjuk a szezont.
Mázas brownie friss eperrel
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g (kristály) cukor
- 200 g vaj
- 2 tojás
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 2 dl tej
- 100 g natúr joghurt
- 10 g sütőpor
- 250 g búzaliszt
Hozzávalók a mázhoz:
- 150 g vaj
- 200 g étcsokoládé
- 35 g cukrozatlan kakaópor
- 220 g natúr joghurt
- 120 g porcukor
a tetejére:
- 300 g friss eper
A tejet a zsiradékkal és a cukorral egy lábasba öntjük, és felmelegítjük, egészen addig, amíg el nem olvad a zsiradék és a cukor. A száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót és a kakaóport kimérjük egy tálban, majd kézi habverővel hozzákeverjük a felmelegített masszához. Végül, szintén kézi habverővel, hozzáadjuk a tojásokat és a natúr joghurtot.
Egy magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben légkeverésen 180 fokon, 30 percig sütjük. A mázhoz az összes hozzávalót egy lábasba tesszük, és felmelegítjük, szintén addig, ameddig teljesen el nem olvadnak a hozzávalók. Amikor megsült a tészta, kicsit hűlni hagyjuk, majd körbevágjuk a tepsi szélét, hogy elváljon a tészta a tepsi falától. Végül ráöntjük a forró mázat a piskótára. Szobahőmérsékleten fél órán át hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. Tálalás előtt alaposan megmossuk az epret, apró darabokra vágjuk, majd frissen a kihűlt mázra tesszük.
A receptet Gruber Ági, az Ági kicsi világa bloggere készítette.
Epres túrótorta
Hozzávalók a kekszalaphoz:
- 150 g olvasztott vaj
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 200 g darált zabkeksz
Hozzávalók a túrókrémhez:
- 500 g félzsíros túró
- 200 g vaj
- 4 tojássárgája
- 4 ek. hideg víz
- 1 citrom
- 250 g porcukor
- 1 tasak zselatin
Hozzávalók a tetejére:
- 300 g friss eper
Kibéleljük egy 20-22 cm-es tortaforma alját sütőpapírral. Megolvasztjuk a vajat, és összekeverjük a darált keksszel, majd egyenletesen elkenjük a tortaforma alján. 8-9 perc alatt 160 fokon megsütjük. A szoba-hőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és tojássárgákkal, hozzáadjuk a túrót, és tovább keverjük. A zselatint elkészítjük a hátoldalán található leírás alapján: a zacskó tartalmát elkeverjük 4 evőkanál hideg vízben, kicsit állni hagyjuk, hogy megszívja magát, végül 20 másodpercre betesszük a mikróba. Egy teáskanálnyi túrós masszát hozzákeverünk a meleg zselatinhoz (ezt nevezzük hőkiegyenlítésnek), végül hozzákeverjük az összes zselatint a túrós krémhez, amelyet ráöntünk a megsült tésztára. A kész tortát hűtőbe tesszük, és hűlni hagyjuk. Tálalás előtt alaposan megmossuk az epret, felvágjuk, és feldíszítjük a tortát.
Epres-túrós pite
Alapanyagok a tésztához:
- 250 g liszt
- 205 g hideg vaj
- 55 g jéghideg víz
- 1 kk. só
- 1 ek. cukor
Alapanyagok a töltelékhez:
- 500 g túró
- 3 ek. tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 4 ek. cukor
- 1 tk. vaníliaesszencia vagy vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 250 g eper
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg, kockázott vajat robotgéppel morzsa állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a jéghideg vizet. Néhány másodperc alatt egynemű tésztává áll össze. Fóliába csomagolva egy órát hűtőben pihentetjük.
Ha kézzel gyúrjuk a tésztát, figyeljünk arra, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Gyors, csipkedő mozdulatokkal adjuk a liszthez, így gyúrjuk hozzá a jeges vizet. Míg a tészta összeáll, előkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, citromhéjat, cukrot, vaníliát és a tojássárgáját. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük róla a vizet, és negyedeljük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy kerek, 18 centis tortaforma szélén 3-4 centivel túllógjon. Óvatosan a nyújtófára tekerjük a tésztát, és a formába fektetjük. Ujjbeggyel egyenletesen a sarkokba és a forma oldalára nyomkodjuk, a lelógó tésztát pedig csak annyira vágjuk le, hogy a forma peremét még befedjük. A tésztára halmozzuk a tölteléket úgy, hogy a szélekre több jusson, az epret pedig ráfektetjük egyenletesen. 30-35 percig sütjük, kihűlés után óvatosan kiemeljük a formából, aztán szeleteljük.
Epres piskótatorta
Hozzávalók:
A piskótatésztához:
- 6 szoba-hőmérsékletű, nagyobb tojás
- 200 g kristálycukor
- 5 ml finomra reszelt citromhéj
- 15 ml citromlé
- 150 g liszt
- csipet só
- 30 g vaj olvasztva
- 1 tk. vaníliakivonat
A töltelékhez:
- 375 ml habtejszín
- 125 g szoba-hőmérsékletű krémsajt
- 70 g kristálycukor
- ½ tk. citromhéj
- 2 ek. citromlé
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 kg friss eper meghámozva és felszeletelve
- 80 ml jó minőségű eperdzsem
- porcukor a díszítéshez a torta tetejére
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki egy 23 cm átmérőjű kapcsos vagy levehető aljú tortaformát sütőpapírral. (Ne zsírozzuk ki!) Magas fokozaton verjük fel a tojást a cukorral kb. 5 percig, amíg fehér színű lesz, és háromszorosára dagad. Közepes fokozatra váltva adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlevet. Szitáljuk össze a lisztet és a sót, majd – továbbra is közepes fokozaton – keverjük hozzá a felvert tojáshoz.
A tésztából körülbelül egycsészényit kanalazzunk egy tálba, ehhez adjuk az olvasztott vajat és a vaníliát. Ezt öntsük vissza a tésztamasszához, és kavarjuk el. A tésztát öntsük a tortaformába, és 40 percig süssük, egészen addig, amíg a torta közepe rugalmasan visszaugrik, ha enyhén megnyomjuk. A piskótát a formában hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez addig verjük a tejszínt, amíg a habverőt felemelve kis csúcsot formáz. Egy másik tálban keverjük puhára a krémsajtot, kavarás közben öntsük bele a cukrot, a citromhéjat, a citromlevet és a vaníliát. A tejszínt két adagban forgassuk bele a krémbe, és hűtsük, míg hozzálátunk a torta összeállításához. Az eperdarabkákat megmártjuk a dzsemben. Spatulával lazítsuk körbe a piskótát a tortaforma szélén. Emeljük ki, húzzuk le róla a sütőpapírt. A tortát vágjuk félbe, és a töltelék felét kenjük rá az alsó felére, majd halmozzuk rá az eper felét. Rakjuk rá a másik tortalapot, kenjük rá a maradék krémet, majd újabb adag eper következik. Hagyjunk a szélén egy-két ujjnyi karimát, erre hintsük a porcukrot. Tálalásig hűtsük. Tálalás előtt akár négy órával hamarabb összeállíthatjuk a tortát.
Epres emeletes süti
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 13 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tk. folyékony piros ételfesték
- 40 dkg eper
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl epres joghurt
- 4 ek. cukor
- 1 tasak főzés nélküli zselatinpor
A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. Verjük fel habosodásig az egész tojásokat a cukorral, elektromos habverővel 4-5 percen keresztül. Szitáljuk át háromszor a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük a tojásos masszához, adjuk hozzá a csipet sót és az ételfestéket. Keverjük el alaposan, de óvatosan! Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18×30 cm-es, szögletes tepsit, öntsük bele a tésztát, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A kész, formából kiborított tortát tortarácson hagyjuk kihűlni. A mascarponét keverjük el a cukorral, a joghurttal, elektromos habverővel dolgozzuk bele a főzés nélküli zselatint. Az eper harmadát vékonyan szeleteljük fel. A piskótát vízszintesen vágjuk ketté, kenjük meg a mascarponés krém felével, helyezzünk rá egy réteg szeletelt epret. Borítsuk be a másik piskótalappal, ezt is kenjük meg krémmel, majd halmozzuk rá a maradék, negyedelt epreket. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe, utána szeleteljük.
Epres pite
A pitetésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 5-6 ek. jeges víz
- fél mk. só
Az epres töltelékhez:
- 25 dkg eper
- 4 dl víz
- 20 dkg cukor
- 3 ek. kukoricaliszt
- 1 csomag (10 g) zselatin
Ahhoz, hogy a pitetészta omlós és lágy lehessen, érdemes éjszakára a hűtőszekrényben hagyni. A tésztához mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót. A vajat lehetőleg villa segítségével keverd a liszthez. A kezed ne érjen hozzá, mert a melegtől a vaj megolvad, és a tészta már nem lesz olyan omlós, morzsás. Öntsd hozzá a jeges vizet, majd gyors mozdulatokkal formáld a tésztát cipóvá. Csavard alufóliába, és pihentesd a hűtőszekrényben legalább két órát.
A sütőt 200 fokra melegítsd elő. A legfinomabb epres süti tésztáját kivajazott, lisztezett pitesütő tepsibe vagy kerámiatálba egyenletesen igazgasd el úgy, hogy az edény széléig felérjen a tészta. Told a sütőbe, és süsd 25 percig. Mielőtt a tésztát kivennéd a sütőből 1 egész tojáshoz keverj 1 evőkanál tejet, és a sütőből kivett forró tésztát alaposan kend meg vele. Told vissza a pitét még 5-10 percre a sütőbe, de legalábbis addig, amíg szép pirosra sül.
Az epres töltelékhez a vizet kezdd el forralni, öntsd hozzá a cukrot, majd a forrást követően add hozzá a kukoricalisztet is. Folyamatosan kevergetve 5-10 perc alatt, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, majd keverd hozzá a zselatint is. Végül add a töltelékhez az összevágott epret is. Miután langyosra hűlt, töltsd meg vele a kihűlt pitetésztát. Fél órát pihentesd a hűtőszekrényben, majd szeletelve tálald az elkészült epres pitét.
Epres joghurtfagyi
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- fél banán
- 4 dl natúr joghurt
- 14 dkg eper
- 3 ek. mascarpone
- fél vaníliarúd
Mossuk meg az epret, botmixerrel turmixoljuk szét, majd passzírozzuk át szűrőn, hogy ne maradjanak benne a magok. Turmixoljuk össze a banánnal.
Ha nincs fagylaltgépünk, keverjük össze a joghurtot a mascarponéval és a vanília kikapart magjaival egy műanyag dobozban, majd tegyük a mélyhűtőbe 30 percre. Vegyük ki, robotgéppel alaposan keverjük át, hogy a jégkristályok összetörjenek, majd vegyítsük bele az eperpürét. Ezután tegyük vissza a fagyasztóba, de 2 óra múlva újra vegyük ki, keverjük át robotgéppel és további 2 óra alatt fagyasszuk készre.
Ha van gépünk, vegyítsük össze az epres pürét a joghurttal, a mascarponéval és a vanília kikapart magjaival, aztán a használati utasítás szerint készítsük el a fagylaltot.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.
Egyszerű epres kevert süti
Hozzávalók:
- 1,5 bögre (kristály) cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 1,5 bögre 2,8 %-os tej
- a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj
- fél bögre étolaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- ízlés szerint eper
- 3 bögre fehér finomliszt
A bögre 2,5 dl-es.
A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.
Kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk). Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.
Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!
A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Eperrel töltött ricottafánk
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 200 g liszt
- 1 tk. vaníliaaroma
- 50 g + a tálaláshoz porcukor
- 4-5 db eper
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk. sütőpor
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 2 ek. tej
- a sütéshez (napraforgó) olaj
- 1 db tojás
- csipetnyi só
- 125 g ricotta
A lisztet a sütőporral, a porcukorral és a sóval összekeverjük, majd a keverékben elmorzsoljuk a puha vajat. Hozzáadjuk a ricottát, a tojást, a tejet, a vaníliaesszenciát valamint a citromhéjat, és az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk.
Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, és mindegyiket négyfelé vágjuk. A ricottás masszából diónyi darabokat csípünk, mindegyik közepére egy-egy negyed epret helyezünk. A tésztát gombóccá formázzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. A fánkokat porcukorral megszórva tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.