nlc.hu
Egészség
Ezt edd vakbélműtét után

Ezt edd vakbélműtét után

A problémamentes vakbélműtétet követően sem árt, ha egy ideig speciális diétát követünk, hogy a gyógyulás is problémamentes legyen. Fontos tudni, hogy milyen ételcsoportok ajánlottak, s mi az, amit jobb, ha kerülünk a vakbélműtét utáni lábadozás időszakában.

A vakbél, illetve a féregnyúlvány gyulladásos megbetegedése az egyik leggyakoribb sebészeti beavatkozást igénylő egészségügyi probléma. Annak ellenére, hogy bárkivel előfordulhat, leginkább a 10 és a 30 év közöttieket sújtja. A megoldás a műtéti beavatkozás: kivágják, vagy laparoszkópos eljárással végzik a beavatkozást.

Diéta vakbélműtét után

A vakbél eltávolítása utáni első napon jobb, ha csak folyadékot fogyasztunk, figyelni kell arra, hogy ne terheljük meg szervezetünket nehéz ételekkel. Az ezt követő napokban könnyű ételek már jöhetnek, kerülni kell a szénsavas italokat, az egyszerű szénhidrátokat, a péksüteményeket, a durva rostos fogásokat, tehát mindent, ami puffaszt.
A tejtermékeket vakbélműtét után csak fokozatosan és óvatosan vezessük vissza a napi étrendbe. Eleinte mindenképpen az alacsony zsírtartalmúakat válasszuk.
A könnyű fehér húsok ellenben megengedettek, hiszen könnyen emészthetők. A zsíros, fűszeres vörös húsokkal még várni kell.

Könnyű diéta vakbélműtét után

Vakbélműtét utáni tiltólista

Vannak kifejezetten tilos élelmiszerek a vakbél eltávolítását követően:

  • alkohol
  • zsír
  • erős fűszerek
  • apró magvas, teljes kiőrlésű kenyér

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top