A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását. Fogyasztása böjtöléskor is (éppen tisztító hatása miatt) ajánlott. A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosít. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára. Tehát tessék mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak is kölest enni, főleg tél elején, amikor fel kell turbózni a szervezetünket. Ebben segítünk most pár recepttel.
Köles
Hozzávalók:
- 2,5-szeres víz
- 1 adag köles
Elkészítés
A kölest először öblítsük át, majd öntsük bele 2,5-szeres mennyiségű forrásban lévő vízbe. A lángot takarékra tesszük, és puhára főzzük a kölest.
Köles-banánkenyér
Hozzávalók:
- 24 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 12 dkg vaj
- 3 db banán
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg (barna) nádcukor
- 10 dkg mogyoró
- 12 dkg (főtt) köles
Elkészítés
A vajat a barna nádcukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a sütőport, a sót, és összekeverjük. A banánokat villával összenyomkodjuk, majd a főtt kölessel együtt a tésztához adjuk. A mogyorót száraz serpenyőben megillatosítjuk és a tésztához adjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, majd 180 fokon 50 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, fedjük le fóliával.
Paprika gombás kölessel töltve
Hozzávalók:
- 1 dl tejföl
- ízesítéshez őrölt bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 5 db (koktél) paradicsom
- 2 fej (nagy) gomba
- 1 csokor újhagyma
- 2 db kaliforniai paprika
- 40 dkg köles
- 10 dkg bryndza
Elkészítés
A hagymát felkarikázzuk, a serpenyőt előmelegítjük, majd beleöntjük az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk benne. Közben a gombát megmossuk, a tönkjét kitörjük, majd a tönköt és a kalapot is apróra vágjuk. Ezeket is a hagymához adjuk és megpároljuk. Végül a koktélparadicsomokat félbevágjuk és a hagymás gombán megpároljuk. Összekeverjük a zöldségeket a főtt kölessel, hozzákeverjük a brindzát, a tejfölt és megborsozzuk. A paprikák kalapját levágjuk, kiszedjük a magházukat, és beletöltjük a zöldséges kölest. Egy kerámiatálat kivajazunk, beletesszük a paprikákat és 180 fokon pirosodásig sütjük, ez nagyjából 25 perc.
Cukkinis kölesfasírt
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 db (40 dkg) salátacukkini
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg (főtt) köles
- 1 evőkanál bazsalikom
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db tojás
- ízesítéshez tarkabors
Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, almareszelőn lereszeljük. A fokhagymákat is megtisztítjuk és finomra reszeljük. A serpenyőt előmelegítjük, felmelegítjük benne az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a lereszelt cukkinit és megpároljuk. Bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük, belereszeljük a fokhagymát, és így főzzük 2 percig. Ha kész, összekeverjük a főtt kölessel, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tojást. A masszából kis golyókat formázunk és szilikonos minimuffinformába tesszük a golyókat, majd 180 fokon kisütjük őket, nagyjából 40 perc alatt. (Fém muffinforma esetén ki is kell vajazni a formát!) Citromos-olajos öntettel leöntött zöldsalátával kínáljuk.