Lazacfilé parajos burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 3 dkg vaj
- 4 szelet (60 dkg) lazacfilé
Köret:
- ízesítéshez só
- 2 db tojás
- formához vaj
- 2 dl tejszín
- 40 dkg burgonya
- 1 csipet szerecsendió
- 30 dkg spenótlevél
- formához zsemlemorzsa
Elkészítés
A lazacot tepsibe tesszük, megsózzuk, és vajdarabkákat teszünk a tetejére. A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A spenótleveleket kevés olajon megpároljuk, majd óvatosan összeforgatjuk a krumplikarikákkal. A tejszínt a tojással és fűszerekkel simára keverjük, majd a burgonyára öntjük. Alaposan összekeverjük, vajazott, morzsázott formába merjük. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc sütés után betesszük mellé a halat is, és további 20 percig sütjük, így pont egyszerre lesz kész a hal és a köret is.
Pulykasült diós kéksajtmártással
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 80 dkg pulykamell
- pár csepp olaj
- ízesítéshez kakukkfű
- ízesítéshez fehérbors
Mártás:
- ízesítéshez só
- 3 dkg vaj
- 3 dkg tejszín
- 1 szál bazsalikom
- 15 dkg dió
- 20 dkg kéksajt
- ízesítéshez fehérbors
Elkészítés
A pulykamellet besózzuk, bátran bedörzsöljük a fűszerekkel. Kevés olajat forrósítunk, és a pulykamell minden oldalát elősütjük. 140 fokos sütőbe tesszük, és 50 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt meleg helyen 20 percet pihentetjük.
A dióbelet durvára törjük, kevés vajon megpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, majd amikor forr, belemorzsoljuk a kéksajtot. Ízesítjük egy csipet sóval és fehér borssal, majd hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomleveleket is. Pirított burgonyával tálaljuk.
Sonkába tekert sertésszűz sült körtével
Hozzávalók:
- sütéshez olaj
- ízesítéshez bors
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 db körte
- 2 evőkanál méz
- 8 szelet füstölt sonka
- 8 szelet (50 dkg) sertésszűz
Elkészítés
A körtéket félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, és serpenyőben megsütjük őket a mézzel elkevert balzsamecetben kb. 5 perc alatt.
A szüzeket borsozzuk, becsomagoljuk a sonkába (sózni a sonka miatt nem szükséges), és serpenyőben, kevés olajon mindkét felét 4-4 perc alatt megsütjük. Tálalásnál a húsra tesszük a körtéket, és meglocsoljuk a mézes balzsamecettel.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá!