Család

5 ok, amiért te is indulj a Terézanyu-pályázaton

Értékes nyereményért? Is. És még egy sor kézzel nem fogható előny származhat abból, ha idén te is részt veszel a pályázaton. Légy merész, légy őszinte, oszd meg velünk a te történeted!

Még 3 nap – ennyi időd maradt, és ez pont elég is, hogy leülj, átgondold, de még inkább átérezd és őszintén kiírd magadból! Május 1-jén zárul ugyanis az idei Terézanyu-pályázat, amelynek szervezői idén sem a „megúszásra játszottak”, hanem ismét nekimentek egy örök tabunak: a téma ezúttal a nők anyjukkal és lányukkal való kapcsolata, illetve az, mennyire meghatározó az édesanyánktól kapott minta.

Ezen a héten a pályázat finisébe érkeztünk, vagyis itt az utolsó lehetőség – még szerdáig –, hogy megírd és ide elküldjed a te történetedet! Hogy miért érdemes? A legjobb írások szerzői először is értékes nyereményeket és publikálási lehetőséget kapnak – többek közt itt nálunk, a Nők Lapja Cafén. De hisszük, hogy ennél jóval többről van szó…

5 ok, amiért te is indulj a Terézanyu-pályázaton

 

Merd megismerni magad!

„Az egyes szám első személyű elbeszélés – ahogyan én is így írok – önismerethez segít. Segít megfogalmazni, mit örököltem, és rálátást ad arra, mi az, amit ebből tovább akarok adni a gyermekeimnek, vagy éppen ellenkezőleg, gyökeresen más utat választok, mint az anyám – mondta Rácz Zsuzsa írónő, a Terézanyu Klub elindítója. – Megtisztulást hozhat, ha világosan látjuk, milyen is igazából a kapcsolatunk anyánkkal, fejlődési lehetőséget rejt; vagy úgy, hogy egy konfliktust közösen meg tudjunk oldani, vagy úgy, hogy mi magunk dolgozunk rajta. Személyes, bátor történetekre vagyunk kíváncsiak, nem anyák napi köszöntőket várunk.

Segítsd te is a tabudöntésben!

Már 2010-ben is azzal a céllal indult útjára a Terézanyu-pályázat, hogy segítse a párbeszédet a nőket érintő tabutémákról. Hogy végre ne a kikozmetikázott felszínt lássuk, hogy ne egy agyonidealizált szirupos képet mutassunk olyan kérdésekről, mint az anyaság, a párkapcsolat vagy a női sors megannyi összetevője. Tavaly már csaknem négyszáz pályázó küldte el történetét, méghozzá az ország minden részéből.

Oldd fel a háttérben rejlő feszültséget!

„Az írás önterápia. Ahogy visszaolvastam az írást, megkönnyebbültem” – fogalmazta meg sommás egyszerűséggel az egyik tavalyi győztes a miértet. Akik már pályáztak, egyetértenek abban, hogy rengeteget segít, ha megfogalmazzuk azokat az érzéseket, félelmeket, amelyek addig megfoghatatlanul kavarognak bennünk – nos, itt a lehetőség.

Tégy te is a nők elismeréséért!

„A problémák megoldásában segít, ha ki merjük mondani, ami nyomaszt, ami hiányzik, ami fáj. Ugyanez igaz a társadalmi problémákra is: csak akkor tudunk rájuk gyógyírt, ha kellő figyelem irányul rájuk. Márpedig Magyarországon a nők társadalmi megbecsülése, képviselete, családon belüli helyzete nem kevés kívánnivalót hagy maga után. A Richter a Nőkért programunkat azért hívtuk életre, hogy tehessünk a nők lelki, társadalmi jólétéért, megkaphassák a társadalmi súlyuknak és szerepüknek megfelelő megbecsülést” – foglalta össze Beke Zsuzsa, a pályázatot támogató Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, még miért érdemes részt venni egy ilyen megmérettetésen.

Tedd jobbá őszinteséggel!

Képes vagy keresetlenül megmondani neki azt is, ami rossz, ami fáj, amin változtatni kellene? Az idei pályázatnak nem véletlenül Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő és lánya, Jordán Adél az arcai, nekik megy az, ami sajnos sok családban nem működik: felszabadító nyíltsággal képesek beszélni kapcsolatukról. Persze ehhez be kellett járniuk egy utat nekik is, ami olykor nem volt könnyű – erről is beszéltek a velük készült interjúban, amit itt megnézhetsz.

És végül nézz bele a videóba, amelyben az alapítók foglalták össze, miért olyan fontos a te pályázatod is:

A legjobb írás szerzője egy Kindle e-book olvasóval és 50 ezer forintos könyvutalvánnyal lesz gazdagabb, de a többi díjazott is értékes nyereményeket kap. A pályázatok legfeljebb 5000 karakter terjedelműek lehetnek (szóközökkel együtt), és egyes szám első személyben kell íródniuk. A pályaműveket honlapunkon keresztül tölthetik fel a pályázók. A „négykezeseket” is várjuk, amelyekben anya és lánya együtt írják le történeteiket. További információért katt ide, ahol már nevezhetsz is!

 5 ok, amiért te is indulj a Terézanyu-pályázaton

Az idei zsűri tagjai

A beérkezett pályázatokat értékelő zsűri sorában több „lányos anya” foglal helyet, akik jól ismerik a témában rejlő tabukat és dilemmákat:

– Akovács Éva főszerkesztő, Nők Lapja Psziché

– Bartos Enikő író

– Beke Zsuzsa kommunikációs vezető, Richter Gedeon Nyrt.

– Dobó Kata színésznő

– Jordán Adél színésznő

– Lázár Kati, Kossuth-díjas színésznő

– Rácz Zsuzsa író

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top