KAGYLÓKRÉMLEVES
Hozzávalók:
- 1/4 pohár extra szűz olívaolaj (58 ml)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- szárított, törött chilibors (opcionális)
- 2 nagy paradicsom, kockára vágva
- 1 1/2 kg friss kagyló, megtisztítva “kagylószakálltól” is
- 352 ml pohár fehérbor
- só, ízlés szerint
- egy csokor sima levelű metélőpetrezselyem apróra vágva
- 8 szelet parasztkenyér pirítva, fokhagymával enyhén bedörzsölve
Egy magas falú serpenyőben forrósítsuk fel az extra szűz olívaolajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és a chiliborsot, és pároljuk a fokhagymát aranybarnára. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, és süssük körülbelül egy percig. Tegyük bele a kagylókat, a bort, sózzuk, és jól keverjük el. Fedjük le fedővel, hogy a kagylók kinyíljanak a gőzben. Főzzük addig, amíg valamennyi kagyló ki nem nyílik. A zárva maradt kagylókat dobjuk ki. Szórjuk meg petrezselyemmel, sózzuk ízlés szerint, és jól keverjük el. Tálaljuk azonnal pirítóssal.
*A friss kagylókat hideg folyó víz alatt mossuk meg, a kagylószakállat távolítsuk el. Ha a kagylóhéj nem záródik össze kocogtatásra, dobjuk el.
4 adag készül belőle.
CSICSERIBORSÓ-LEVES
Hozzávalók:
- 1/4 csésze (50 ml) extra szűz olívaolaj
- 1 apróra vágott hagyma
- 1 ág friss rozmaring
- 1 konzervdoboz (540 ml) leszűrt és leöblített csicseriborsó
- só és bors, ízlés szerint
- 2 1/2 csésze (600 ml) víz
- parmezán sajt (opcionális)
Egy nyeles serpenyőben melegítsük meg az extra szűz olívaolajat. Pirítsuk enyhén aranybarnára a hagymát, majd adjuk hozzá a rozmaringot, csicseriborsót, sót és borsot. Vegyük le a lángról, és villával törjük össze a csicseriborsó egyharmadát, vagy annyit, amennyi a kívánt állaghoz szükséges. Tegyük vissza a lángra, adjuk hozzá a vizet, és körülbelül 15 percig főzzük.
Tálalás előtt megszórhatjuk egy kis olívaolajjal és frissen reszelt parmezánnal.
2-4 adag készül belőle.
CANNELLINIS-PANCETTÁS LEVES
Hozzávalók:
- 1/4 csésze (50 ml) extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma megtisztítva, összezúzva
- 90 g nagyobb kockákra vágott pancetta szalonna
- 2 felaprózott friss chili paprika
- 1 konzervdoboz (540 ml) leszűrt és leöblített cannellini bab
- só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
- 1-2 csésze (300-500 ml) víz
Egy nyeles serpenyőben melegítsük meg az extra szűz olívaolajat. Pirítsuk meg a fokhagymát, és adjuk hozzá a pancettát. 2 percig főzzük. Adjuk hozzá a chili paprikát és cannellini babot, és kavarjuk meg. Pár percig főzzük, majd sózzuk, borsozzuk. Ha sűrűbbre szeretnénk a levest, a bab egyharmadát törjük össze, és kevés vizet adjunk hozzá. Lassú tűzön 15 percig főzzük.
2-4 adag készül belőle.
Édes élet a TV Paprikán David Roccóval
Május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól Csatlakozzon David Roccóhoz, aki körbebiciklizi, -motorozza és -kocsikázza Firenze utcáit, és ihletet merít a mosolygó arcokból és az ezernyi friss hozzávalóból! A TV Paprika legújabb, kanadai ismeretterjesztő filmsorozata, az Édes élet David Roccóval május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól látható a csatornán. Firenzébe látogatva az embert akaratlanul is magával ragadja a város gazdag ízvilága, fantasztikus konyhaművészete és építészeti csodái. Mint a reneszánsz szülőhelye, a város mindenkire inspiráló hatással van, főleg ha ételről esik szó. A kanadai születésű olasz séfnek Firenze olyan, mint egy játszótér, ahol belevetheti magát az olasz ételek és barátok nyújtotta édes életbe. Az édesanyjától tanult vagy utazásai során megismert tradicionális olasz ételeket Rocco gyorsan és cseppet sem hagyományosan készíti el, ezzel adva nekik új és modern aromát. Az Édes élet David Roccóval nemcsak az ételek elkészítéséről szól, hanem az olasz tájakról, piacokról, családi vacsorákról vagy éppen születésnapokról, egyszóval az olasz kultúráról. David minden nézőt könnyedén elbűvöl mosolyával, közvetlen, könnyed stílusával és azzal az egyszerűséggel, ahogy a főzés rejtelmeibe beavatja az érdeklődőket. Az összes epizód az ételkészítésen kívül egy-egy kis történetet mesél el, amelynek főszereplője David és csinos felesége, Nina, nem ritkán három gyermekük is, Emma, Giorgia és Dante. A mellékszereplők pedig olyan emberek, mint például az alapanyagot szolgáltató borászok, hentesek, sajtkereskedők, zöldségesek, vagy éppen Davidék barátai, rokonai. A kanadai színész és producer David Rocco Torontóban született, itt ismerkedett meg először az olasz konyha ízeivel. Az országos hírnevet az Édes élet David Roccóval (David Rocco’s Dolce Vita) hozta neki, ezt a műsort több mint 150 országban sugározták. Ezt követően számos más műsorba kezdett, közülük az egyik a gasztronómiai és utazással kapcsolatos témakörök egyvelegéből létrehozott Avventura: Journey in Italian Cuisine volt. David Rocco szabadidejében sem lustálkodik, már három könyvet publikált. “I’m not a chef, I’m Italian.” |