Az orvosok nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy milyen hatalmas jelentősége van a daganatos betegségek, így a mellrák kialakulásának megelőzésében a kiegyensúlyozott, egészségtudatos táplálkozásnak. Nagyon fontos, hogy ha veszélyeztetettek vagyunk (családban volt már daganatos megbetegedés, vagy volt már daganatos betegségünk), állítsunk össze magunknak egy megelőző étrendet.
Étellel a rák ellen
Különösen 50 fölött fontos, hogy egészségtudatos életmódot folytassunk megfelelő étrenddel, sok mozgással, így csökkenthetjük a rizikófaktort. Az emlőrák vezető daganatos megbetegedés a nők körében. Egyes élelmiszerek segíthetnek az emlődaganatok nagy százalékára jellemző karcinómák kialakulását megakadályozni.
Mielőtt azonban felsorolnánk az 5 leghatásosabb ételt a mellrák elleni küzdelemben, tudnunk kell, hogy nagyon fontos a szűrés (akár az emlők önvizsgálata, mammográfia vagy ultrahang).
1. Hüvelyesek
Kutatások kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak babot, lencsét vagy más hüvelyesből készült ételt, kisebb a mellrák előfordulásának esélye. Ezek ugyanis természetes antioxidánsok, valamint fitokémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek mind hozzájárulnak a rák megelőzéséhez. Emellett magas rosttartalmúak, fehérjét, vasat, kalciumot és vitaminokat is tartalmaznak.
2. Gránátalma
Ez a csodanövény képes felvenni a harcot az ösztrogéntermelést serkentő aromatáz enzimmel szemben. Az ösztrogének felelősek nagy részben az emlőrák kialakulásáért. A gránátalma rendszeres fogyasztása tehát egyfajta biztosíték a daganatos megbetegedések kizárására. Emellett antioxidáns tulajdonságával elősegíti szervezetünk egészségét.
3. Halak
A halak és a tenger gyümölcsei bővelkednek Omega-3 zsírsavakban, melyek meggátolják a tumorsejtek növekedését, egyfajta akadályt képeznek az áttéteknek is. A vörös húsok helyett helyezzük előtérbe a halakat. Omega-3-ban gazdag ételek:
- Lazac
- tojás
- kelbimbó
- chiamag
- karfiol
- garnéla
- olívaolaj
- tofu
- avokádó
- szardínia
- kendermag
- alga
- dió
- spenót
- lenmag
- makréla
4. Kék áfonya
Hála magas fitokémiaivegyület- és antioxidáns-tartalmának, sikeresen veszi fel a harcot a szabad gyökök és az emlődaganat ellen. Együnk belőle minél gyakrabban, akár natúr joghurttal reggelire, vagy csak uzsonnaidőben elcsipegetve.
5. Fahéj
Nem is gondoltuk volna erről a karácsonyillatú fűszerről, hogy ilyen hatékony a mellrák elleni küzdelemben. Állítólag képes gátolni a tumor vérellátásáért felelős fehérjét, így lassítva a daganat növekedését. Adjunk hozzá ételünkhöz egy kanál őrölt fahéjat, legyen az a desszert vagy egy bögre tea.