A muffin világszerte ismert és igencsak népszerű sütemény, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthető. Nagyon sokféle alapanyagból össze lehet hozni: csokoládéval, friss, vagy szárított gyümölcsökkel, édesen és sósan, uzsonnára, vagy baráti összejövetelre.
A muffin tojás nélkül
A muffin alapreceptje szinte minden esetben tartalmaz tojást és tejet is. Az ételallergiásoknak és mindenkinek jó hír, hogy a tej és tojás nélkül is simán lehet muffint készíteni, ami így levegősebb és sokkal könnyebben emészthető.
Ez a tojásmentes muffint most kakaóval tesszük még finomabbá, és a gyerekek számára is vonzóvá. Feldobhatjuk gyümölcsökkel, almával, körtével és bármivel, ami szerintünk illik a csokis muffinhoz.
Muffineredet
1703-ban egy angol receptben említették első alkalommal a muffint, “moofin”-ként. A franciák is szeretnék magukénak tudni, hiszen a “mouflet” kenyeret jelent, de a németek “muffen”-je is versenyben van, mint apró süti. A lényeg az, hogy a mostanra kiforrott muffin isteni finom és ezerféleképpen variálható, ráadásul különösebb cukrászati előképzettség nélkül is elkészíthető.
Tojásmentes csokis muffin hozzávalók:
- 125 g natúr joghurt
- 80 ml tej
- 30 vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 150 g liszt
- 25 g keserű kakaópor
- 100 g cukor
- 1 cs sütőpor
Elkészítés:
- Az olvasztott vajat keverjük össze a joghurttal, a tejjel és a vaníliás cukorral.
- Egy másik edénybe pedig jöhetnek a száraz hozzávalók: liszt, kakaó, cukor és a sütőpor. Keverjük el.
- A következő lépésben a száraz és a nedves hozzávalókat elvegyítjük.
- Majd a tésztát töltsük a szilikon, vagy a papírkapszlikkal kibélelt muffinformákba. ¾-ig elég megtölteni a formákat.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük 14 percig, majd hagyjuk kihűlni.