A darált húsból készült fasírt amúgy is klasszikus, és sokak kedvence, miért ne adnánk neki egy új aspektust, reszelt cukkinivel? Új színt hoz a főzelékfeltétek túl húsos világába. A darált húsos alap pedig készülhet bármilyen kedvünkre való húsból: lehet sertés, marha vagy akár pulyka is. Ha azt szeretnénk, hogy egy igazán könnyű fogás kerekedjen ki belőle, akkor a megformázott fasírtokat bő olaj helyett, sütőben süssük meg.
Cukkinivel finomabb
A megsült cukkinis fasírtokat hidegen is simán megehetjük, persze melegen is nagyon finom, főzelék vagy kevert zöldsaláta mellé, fűszeres joghurttal. Jó lehetőség, hogy a legkisebbeket is megismertessük a zöldségekkel, nekik persze egészen kicsi fasírtgolyókat formázzunk. Ha pedig nem a családot vacsoráztatjuk, hanem vendégeket várunk, tálalhatjuk parti-falatkának is.
Cukkinis fasírt
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- 2 cukkini
- 1 tojás
- 80 g reszelt parmezán
- 1 dl fehérbor
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 ek. zsemlemorzsa
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- A cukkinit reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet.
- A lereszelt cukkinit aztán keverjük össze a darált hússal, tojással, a reszelt parmezánnal. Egy alaposan megmosott citrom héját is reszeljük hozzá, és ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és az apróra vágott petrezselyemmel.
- Keverjük össze és formázzuk meg kézzel.
- Forgassuk be kevés zsemlemorzsába és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgassuk a megformázott fasírtokat. Olívaolajjal óvatosan locsolgassuk meg, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.
- Persze serpenyőben is kisüthetjük.