nlc.hu
Gasztro
Vissza a 90-es évekbe: főzzünk póréhagymával!

Vissza a 90-es évekbe: főzzünk póréhagymával!

A 90-es években volt nagyon menő a póré, akkor mindent azzal főztünk, aztán évekig mostohagyerek volt. Most újra fénykorát éli...

A franciák sok jó ételt kitaláltak, köztük ezt a burgonyás-póréhagymás krémlevest is, amit ők többnyire hidegen, tejszínesen fogyasztanak. Ennek őszi–téli megfelelője ez a pirított gombás verzió, ami a hideg téli estéken lehet jó választás akkor, amikor tényleg csak egy félóránk van arra, hogy valami finomat, tartalmasat tegyünk az asztalra. Kicsit pikáns, kicsit elegáns, de mégis nagyon egyszerű, és ráadásul még olcsó is. 

Póréhagyma-krémleves pirított gombával

Hozzávalók 2 személyre:

  • pár csipet só
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 7 dl alaplé
  • 1 db citrom leve
  • 25 dkg burgonya
  • 25 dkg póréhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 ág kakukkfű
  • 1-2 csipet bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg csiperke gomba
Kategórialeves
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén 6-7 percig dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, ráborítom a burgonyát, felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, és fedő alatt 15 perc alatt puhára főzöm. Frissen őrölt borssal, késhegynyi szerecsendióval, citromlével ízesítem, majd turmixolom.

Közben felhevítek egy serpenyőt, pár csepp olajat teszek rá, majd hozzáadom a gombát. Sózom, borsozom, rászórom a kakukkfüvet, és pár perc alatt pirosra sütöm. A levessel együtt tálalom, amit tökmagolajjal tovább ízesíthetek.

 

A rizs készítése sokunknak a mumusa. Leéghet. Túl puha és ragacsos marad. Nem fő meg rendesen és még ki tudja. Ha félünk tőle, akkor a rizottó főzését nekünk találták ki, mert a türelmen kívül szinte semmi extra dolgot nem igényel. Nem kell ellenállni a kevergetés csábításának, hiszen attól lesz jobb, minél többször kevergetjük. Nem kell félni, hogy kemény marad, mert attól lesz tökéletes, ha egy kicsit még fogkemények a szemek. Persze ez is leégethető, de ha kellő figyelmet szentelünk neki, nagyszerű, tartalmas egytálételt készíthetünk. A füstös ízű sült paprikával pedig csak feltesszük az “i”-re a pontot.  
 
 

Póréhagymás sült paprikás rizottó

Hozzávalók 2 főre:

  • pár csipet só
  • 5-6 dl alaplé
  • 2 kápia paprika
  • 10 dkg póréhagyma
  • 3-4 dkg parmezán
  • 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1+1 ek. vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 20 dkg arborio
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt a legforróbbra állítom, és előmelegítem. A paprikákat kb. 25 perc alatt feketére sütöm, majd egy tálban letakarom, és 5 percig így hagyom. Hideg víz alatt meghámozom, a csumáját és a magokat eltávolítom, majd a paprikahúst finomra aprítom. Közben összeolvasztom az egy kanál vajat az olajjal, és a finomra aprított hagymát közepes lángon puhára dinsztelem. Közben finoman sózom. 6-7 perc után hozzáöntöm a rizst, és 3-4 percig addig kevergetem, amíg opálossá nem válik. Ezután hozzáadom a bort, és addig kevergetem, amíg el nem párolog. Ezután decinként elkezdem hozzáadagolni az alaplevet, és folyamatos kevergetés közben megvárom, míg a rizs magába szívja. Ezt addig teszem, amíg fogkeményre nem puhul. Az a jó, ha kellemesen krémes a rizottónk állaga. Sózom, borsozom, hozzáadom az extra kanál vajat, valamint 2-3 dkg reszelt parmezánt, és elkeverem. Beleforgatom a sült paprikát, és ha kell, sózom. Azonnal fogyasztom, további parmezánnal kínálom. 

 

Ha vendégségbe megyek, szeretem, ha valamilyen finomsággal várnak. Nincsenek nagy elvárásaim, éppen csak jólesik úgy belépni a lakásba, hogy a levegőben terjengjen valamilyen finom illat. Ehhez nem kell túl nagy szakácstudomány, és nem is arra gondolok, hogy friss kenyérrel várjon az, aki meghív magához. Ez a vendégváró kosárka pont jó példa arra, hogy egyszerűen és gyorsan készíthetünk finomat olyan alkalmakra, amikor csak kicsit szeretnénk megmutatni, hogy milyen klasszul és magabiztosan mozgunk a konyhában.

Póréhagymás-parajos kosárkák

Hozzávalók 6 kosárkához:

  • pár csipet só
  • 3 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg spenótlevél
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 15 dkg póréhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1-2 csipet bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 csomag leveles tészta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 200 fokra!

 

Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a hagymát, finoman sózzuk és 6-7 perc alatt pároljuk puhára. 1-2 evőkanál vizet adjunk hozzá, így hamarabb puhul. Szedjük egy nagyobb keverőtálba, és a serpenyőt tegyük vissza a tűzre. Pár csepp olajat tegyünk rá, adjuk hozzá a parajt, reszeljük rá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük szerecsendióval, és fonnyasszuk meg. Nyomkodjuk ki belőle a vizet, egy deszkán aprítsuk fel, majd keverjük a hagymához. Hagyjuk kihűlni. A tojást verjük fel, keverjük hozzá a tejszínt és a sajtot, majd öntsük a parajos hagymára. A kiterített leveles tésztát osszuk hatfelé. Béleljük ki velük a muffinformákat úgy, hogy a tészta szélei kilógjanak. Töltsük meg őket a töltelékkel, átlósan csíptessük össze a sarkaikat, majd 25 perc alatt süssük készre őket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top