Egy új kutatás szerint már viszonylag kevés feldolgozott vagy vörös hús fogyasztása is növeli a bélrák kockázatát.
A vizsgálatból kiderült, hogy akik napi 76 gramm feldolgozott húst ettek – ami egyébként az ajánlott mennyiség – azoknak 20 százalékkal nőtt az esélyük a bélrák kialakulására, mint azoknak, akik csak 21 grammot fogyasztottak.
A kutatás szerint a feldolgozott húsok nagyobb kockázatot jelentenek, mint a vörös húsok:
- a feldolgozott húsok napi 25 grammonként 20 százalékkal növelik a rák esélyét,
- a vörös húsoknál napi 50 grammonként 19 százalékkal emelkedik a rák kialakulásának esélye.
Egy szelet sonkában 23 gramm feldolgozott hús van, míg egy átlagos steak 163 gramm vörös húst tartalmaz.
Az eredmények azt mutatják, hogy akik hetente négyszer vagy többször esznek feldolgozott és vörös húsokat, azoknál nagyobb a kockázata a bélráknak, mint akik heti kettőnél ritkábban esznek ilyeneket
– mondta a Tim Key, a tanulmány társszerzője, az Oxfordi Egyetem professzora.
A kutatásban csaknem félmillió brit étkezési szokásait vizsgálták.