nlc.hu
Egészség
Durva dolog történhet a szemeddel, ha kontaktlencsében alszol

Durva dolog történhet a szemeddel, ha kontaktlencsében alszol

Egy szemész nem finomkodott, megmutatta, mi lehet a szomorú következmény. Csak erős idegzetűek és stabil gyomrúak kattintsanak!

„Mindig a kontaktlencséimben alszom, de sosem volt ebből még gond” – ezzel a betegeitől sokat hallott idézettel kezdi Facebook-bejegyzését a Vita Eye szemklinika orvosa, aki borzalmas és sokkoló képekkel próbálja felhívni betegei figyelmét az alvás közbeni kontaktlencsehordás veszélyeire.

A képeken egy beteg szerepel, akinek a látószervét a Pseudomonas aeruginosa baktérium támadta meg. Emiatt pedig fekély alakult ki a szemén. A betegség miatt a szaruhártya rostjai tartós károsodást szenvedhetnek, mivel a baktérium – nem tudunk szebben fogalmazni – szép lassan felemészti azt, és elég nagy a megvakulás veszélye is. Az orvos szerint a fertőzés egyenes oka mind a négy esetben, amelyet eddig kezelt, a kontaktlencsében alvás volt.

A képeken jól látható, hogy a fekély kipukkadásakor halott szövet és fehér, gennyes váladék keletkezik a szemen. A páciens, akiről a fotók készültek, a doktor gyors beavatkozásának hála antibiotikumos és szteroidkúrával nagyjából helyrejött, ám valószínűleg a látáskárosodást így sem ússza meg.

A képek alább láthatók, csak erős gyomrúak görgessenek:

 

 

(Facebook/ Vita Eye)

(Facebook/Vita Eye)

(Facebook/Vita Eye)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top