Életmód

Illemszabályok, amiket mindenkinek tudnia kellene

Praktikus tudnivalók a mindennapokra.

Bár az illemszabályok időről időre lazábbá válnak, az sosem megy ki a divatból, ha valaki udvarias, figyelmes, és tisztában van az alapvető társadalmi normákkal. Huszonöt olyan illemszabályt gyűjtött össze a Zacc bloggere, amelyekkel mindenkinek tisztában kellene lenni.

Fotó: illusztráció, iStock

  1. Ha sétálsz valahol egy barátoddal, aki köszön egy számodra ismeretlen személynek az utcán, illik neked is köszönni neki, még akkor is, ha te nem ismered azt a személyt.
  2. Sose helyezd az asztalra a telefonodat nyilvános helyen. Ezzel ugyanis azt sugallod, hogy unatkozol és legszívesebben már elmennél az adott helyről.
  3. A férfinek soha nem illik megfognia egy nő táskáját, ugyanakkor illik levennie például a kabátját, ha megérkeznek valahová.
  4. Kerüld a felesleges beszélgetéseket a telefonon, ha valakivel hosszasan szeretnél társalogni, illik az illetővel inkább személyesen találkoznod.
  5. A férfinak sétálás közben mindig a nők bal oldalán kell mennie, kivéve a katonának, akinek készen kell állnia a tisztelgésre.
  6. Hat dolog amiről nem illik beszélned nyilvánosan: életkor, pénz, családi veszekedés, vallás, egészségi problémák, szerelmi ügyek.
  7. Ha egy moziban vagy színházban fel kell állítanunk az embereket, hogy elfoglalhassuk a helyünket, a férfinek illik előre mennie és megkérni az embereket, hogy álljanak fel.
  8. Ha egy nő is van a társaságban, a férfi csak akkor gyújthat cigarettára, ha arra előzetesen engedélyt kért a hölgytől.
  9. Kerüld a hangosan nevetést nyilvános helyeken! Nem illik.
  10. Sose bámulj vagy mutogass valakire az utcán! Illetlenség.

A többi 15 illemszabályt – amelyek ugyancsak hasznosak lehetnek mindennapokban – a Zacc blogposztjában olvashatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top