nlc.hu
Életmód
5 trükk, hogy legyőzd a hangulatgyilkos időjárást

5 trükk, hogy legyőzd a hangulatgyilkos időjárást

Ha rossz az idő, az életkedved is elmúlik? Nem vagy egyedül. De sebaj, ha már egyszer az időjárást nem tudod befolyásolni, légy kemény, és vágj vissza: az eső se tudjon befolyásolni téged!

Ha te is napelemmel működsz, és a szűnni nem akaró esőzéstől nemcsak a sminked, de te magad is totál el vagy kenődve, akkor most jól figyelj, mert adunk néhány tippet, amivel visszanyerheted a jó kedvedet, és a hitet, hogy hamarosan folytatódik a nyár.

Hogyan befolyásolják hangulatunkat az időjárási elemek?

Az időjárási körülmények és a bekövetkező változások több szempontból is hatással vannak ránk, nem csupán testileg, hanem mentálisan is, szóval ne aggódj, nem csak te leszel totál depis már az esernyő látványától is.

Számtalan kutatás bebizonyította, hogy a hőmérséklet-változás, a páratartalom, az eső vagy épp a kánikula mind-mind befolyásolják a hangulatunkat.

A magas páratartalom csökkenti a koncentrációs képességet, és álmossá tesz, a napos idő javítja a hangulatunkat, de csak egy bizonyos mértékig, ugyanis a hőség például a legrosszabbat hozza ki belőlünk.

Solomon M. Hsiang kaliforniai kutató megfigyelte, hogy a tartósan magas hőmérséklet sokkal agresszívabbá teszi az embereket. A kutatása szerint a csoportok közötti konfliktusok 14, a személyek közötti agresszió pedig négy százalékkal nőtt a hőség hatására. Érdekes módon azt találta, hogy a nagy mennyiségű eső is ugyanilyen hatást vált ki.

Amikor esik, a napfény hiánya, a szürkeség, a korlátozottság, hogy beszorulunk, és nem mehetünk kedvünkre a szabadba, hogy át kell alakítani a programunkat, kifejezetten negatívan hat a hangulatunkra.

Egy 16.000 diákon végzett svájci kutatás kimutatta azt is, hogy az olyan időjárási változások, mint az esős idő, sokkal jobban befolyásolják a nők hangulatát, mint a férfiakét. Ezt Marie Conolly 2013-as tanulmánya is alátámasztja, amelyből kiderül, hogy a nők esős napokon sokkal kevésbé elégedettek az életükkel, míg ha egy napfényes délutánon kérdezzük meg őket ugyanerről, a válaszuk már sokkal pozitívabb.

Ha te is utálod az egész világot, mikor odakint zuhog az égi áldás, a következő hangulatjavító trükkökhöz folyamodhatsz:

1. Ne bújj a takaró alá, hanem kapcsold fel a lámpát!

Az esős napok szürkesége miatt egy idő után a szervezetünk reagál a természetes napfény hiányára: levertté és enerválttá válunk. Ilyenkor bármennyire is hívogat az ágy, ahelyett, hogy elvermelnénk magunkat a hálószoba sötétjében, inkább kapcsoljuk fel az összes villanyt!

Az agyunk reagál a mesterséges fényre is: még ha nincs is annyi jótékony hatása, mint a napfénynek, képes megemelni a szerotoninszintünket, ami pedig a hangulatunkat fogja feltornászni. Tehát ne ülj a félhomályos irodában, hanem húzd szét a függönyt, és kapcsold fel a lámpákat – és otthon sem a hálószoba az egyetlen megoldás, ha zuhog kint az eső.

2. Menj ki a szabadba akkor is, ha esik!

Ha nem is igazán hívogató a rengeteg pocsolya, esőben is jót tesz, ha kimegyünk a szabadba. Nyilván ne akkor, amikor a legnagyobb vihar tombol, de amikor kicsit elcsendesedik, és csupán szemerkél, kapjuk fel a gumicsizmát és az esőkabátot, és irány a szabad.

Elég egy rövid sétát tennünk, mely során a friss levegő és a felhőkön átszűrődő UV-sugarak segítenek helyrebillenteni a cirkadián ritmusunkat, vagyis a napi alvás-ébrenléti ciklusunkat, így nem fogjuk egész nap álmosnak érezni magunkat, és kicsit visszatér az életkedvünk.

Szeresd az esőt, mert akkor is esik, ha nem szereted! (Fotó: iStock)

3. Ha rád tör az ehetnék, inkább menj edzeni!

Úgy tűnik, hogy a borús idő minden fronton megnehezíti a dolgunkat, ha hagyjuk neki. Mikor a sötét felhők szó szerint gyülekeznek a fejünk felett, napfény hiányában a fent már említett szerotoninszintünk csökken, amit a szervezetünk (hacsak fel nem kapcsoljuk a lámpát), igyekszik valahogy helyreállítani. Az agyunk válasza a szénhidrát utáni sóvárgás, az ugyanis képes gyorsan megemelni a szerotoninszintünket, így kedvünk támad feltépni a hűtő ajtaját.

Jobban tesszük azonban, ha inkább dobjuk a pizza ötletét, és vele együtt a szerotonint: válasszuk inkább az endorfint, na persze nem csoki, hanem egy jó kis edzés formájában. Menjünk el az edzőterembe, és tegyünk arra, hogy az időjárás összeesküdött ellenünk – egy kiadós tréningezés feltölt energiával, és a hangulatunkat is helyrerázza, főleg ha valami pörgős zenét választunk hozzá.

4. A terven változtass, ne a hangulatodon!

Marie Conolly nemcsak azt figyelte meg, hogy a nők negatívabban értékelik a külvilágot és az életüket egy esős napon, de azt is, hogy sokkal inkább hagyják, hogy az égszakadás elrontsa a kedvüket, mint hogy alkalmazkodjanak.

Conolly szerint a férfiak nagy része könnyedén átalakítja a tervezett programját, ha megváltozik az idő. Eső esetén simán lecserélik a túrázást a haverokkal egy közös PlayStation-meccsre, ha meg épp a kánikula tör ki, örülnek neki, és megrohamozzák a strandot.

Ezzel ellentétben a nők – nagy átlagban persze – sokkal kevésbé rugalmasak, és ahelyett, hogy esőtervhez folyamodnának, sokszor az időjárást hibáztatva duzzognak egész nap, hogy nem jött össze a tervezett szabadtéri program.

Nos, a tanács egyszerű: szokjunk le erről! Úgy tudjuk ha nem is megszeretni, de semlegesíteni a rossz idő életünkre gyakorolt befolyását, hogy eső esetén is kellemes programot választunk, mondjuk egy mozizást vagy épp wellnesst. A pozitív képzettársításnak köszönhetően egy idő után még az is elképzelhető, hogy megörülünk, amikor elered az eső.

5. Kell a társaság esőben is

Vannak, akik szeretik, ha kint csepereg, és ilyenkor kapnak az alkalmon, hogy végre kiolvassanak egy jó könyvet. De azoknak, akik már az eső kopogásától is depisek lesznek, nem ajánlott, hogy otthon, magányosan bekuckózzanak.

Az egyedüllét ugyanis felerősíti a negatív érzéseket, míg társaságban kevésbé tűnik tragikusnak még az a szakítás is, amin nemrég átmentünk. Ne zárjuk magunkra az ajtót, csak mert megállás nélkül szakad, inkább mozduljunk ki, vegyük körül magunkat barátokkal és jó hangulattal, tuti, hogy rövidesen már senkit sem fog érdekelni, hogy milyen az idő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top