Az első nyári hétvégén mi mással kezdenénk a menüt, mint egy klasszikus zöldborsólevessel? Szerencsére már sokfelé érik a borsó, nem is kell hozzá túl nagy szerencse, hogy találjunk a piacon, mindazonáltal feltétlenül érdemes átgondolni, hogy vállaljuk-e a fejtéssel járó bonyodalmakat. Ha neked hobbid ez a romantikus tevékenység, és úgy gondolod, nincs is jobb terápia a munkanapokon felborzolt idegeid lenyugtatására, mint a madárfüttyös teraszon, meditatíve borsót fejteni, akkor csináld. Ha viszont már a hideg is kiráz az ilyen pepecs melótól, akkor vegyél nyugodtan fejtett borsót. Nyilván drágább, de hát az árus ideje is drága, nem csak a miénk.
Borsóleves csipetkével
Egy emberes adaghoz, főleg, ha szeretnéd, hogy holnapra is maradjon, legalább egy kiló fejtetlen borsót kell vásárolni, fejtettből mondjuk felet.
Hozzávalók
- 0,5 kg zöldborsó
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír)
- 1,5 l víz
A csipetkéhez
- 2 db tojás
- 2 dl víz
- 10 dkg finomliszt
- só ízlés szerint
A recept a Nosaltyn folytatódik.
Egyben sült pestós karaj zellerpürével
A második fogás egyben sült pestós karaj lesz, Mautner Zsófia receptje alapján.
Természetesen kész, bolti pestóval is dolgozhatunk, de mint mindennek, ennek is megvan a hosszabb, kissé bonyolultabb, de mindenképpen minőségibb házi verziója is, amit véleményem szerint érdemes bevállalni. Nem egy agysebészet ugyanis, elég gyorsan megvan, viszont pontosan tudjuk, hogy mi van benne (az, amit beleteszünk), a maradékból pedig egy zacskó spagettivel gyors és mennyei ételt varázsolhatunk pillanatok alatt vasárnapra. A pesto receptjét itt oldalt találod, arra most nem térünk ki külön.
A karajra és a köretre, ami zellerpüré lesz, viszont igen.
Hozzávalók
A húshoz
- 1 kg bőr nélküli karaj egészben, lehártyázva
- 2 evőkanál pesto
- 15 dkg szeletelt bacon
- só
A zellerpüréhez
- 2 db közepes zellergumó
- 2 dl alaplé (vagy víz, esetleg kipróbált és vállalható minőségű és ízű bioleveskockával rögtönözhetünk alaplevet)
- 2 dl tej
- 10 dkg mascarpone
Köretnek eredetileg sült kelbimbót javasolnak (a kelbimbókat félbevágjuk, megforgatjuk olívaolajban, betoljuk a sütőbe, és 25 perc alatt 200 °C-on készre sütjük), de a személyes meglátásom szerint a kelbimbó nem annyira népszerű alapanyag. Vagy, ahogy a barátnőm szokta mondani: olyat én is tudok főzni, amit csak én eszem meg. Helyette petrezselymes újkrumplival is jó lesz.
Hozzávalók
- 1 kg apró szemű újkrumpli
- 5 dkg vaj
- egy csokor petrezselyem
- víz, só
Elkészítés
- Először a hús sorsát intézzük el. Egy fóliára lerakjuk egymás mellé, kissé fedésben a baconszeleteket, nagyjából olyan elrendezésben, hogy be tudjuk velük burkolni a húst.
- A karajt besózzuk, bekenjük pestóval, majd rátesszük a baconlepedőre. A fólia segítségével belecsomagoljuk a baconbe, majd lehúzzuk a fóliát.
- 190 °C-os sütőben, nagyjából egy óra alatt készre sütjük.
- Közben elkészítjük a köretet. A zellerpüréhez a zellert meghámozzuk, kockára vágjuk, és az alaplé és a tej keverékében puhára főzzük. Nem szűrjük le, hanem a levével együtt, botmixerrel pépesítjük, végül hozzákeverjük a mascarponét.
- A petrezselymes krumplihoz lekaparjuk az újkrumpli héját, a nagyobbakat elvágjuk, és sós vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, egy másik lábasban vajat forrósítunk, egy pillanatra megforgatjuk benne az apróra vágott petrezselymet, rádobjuk a leszűrt krumplit, összekeverjük, és már kész is a köret.
Vasárnap a karaj maradékát esszük, de egészen új életre kel a másik körettől, ami pestós spagetti lesz a maradék pesto és egy zacskó spagetti felhasználásával.
A biztonság kedvéért álljon itt a recept: a tésztát a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a pestóval, kész.
A desszert: habos-epres szelet
Hozzávalók
A tésztához
- 45 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 5 db tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 5 db tojásfehérje
- 18 dkg porcukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál citromlé
- 50 dkg eper
A recept a Nosaltyn folytatódik.