nlc.hu
Egészség
Jégeső és árvíz: készültségben az ország

Jégeső és árvíz: készültségben az ország

Több településen homokzsákokkal védekeznek a folyók ellen, ám a Balaton-partiak fellélegezhetnek.

Szombaton reggeltől a Duna, a  Lajta és a Répce több szakaszán lép életbe árvízvédelmi készültség a levonuló árhullám miatt – tájékoztatott az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
Közleményük szerint reggel hat órától a Dunán Dunakilitinél, Dunaremete és Vének között, a Győrhöz tartozó Bácsánál, a Lajta mentén, a Répce mellett pedig Rábakecölnél és Répcelaknál rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget.
A Dunán Nagybajcsnál esetleg a másodfokú készültség szintjét is elérheti az ár a hétvégén, illetve a jövő hét elején, a vízszint Komáromnál még eléri az elsőfokú készültség határát.
Nem csupán a másod-, de a harmadfokot is elérheti a vízszint a tetőzéskor a Lajtán. Kisebb vízszintemelkedést tapasztaltak a szakemberek a Marcalon, jelentős árhullámot azonban nem. Az Ikva Fertőszentmiklósnál továbbra is árad, de Sopronnál már megkezdődött az apadás.
Több településen homokzsákokkal védekeznek.

Még rosszabb a helyzet a Balkánon: a három napja tartó esőzések miatt több ezer embert kellett evakuálni Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában, a mentőakcióba pénteken már Oroszország, Macedónia, Koszovó és az Európai Unió is bekapcsolódott.

Itthon tizenhárom megyére és Budapestre szombatra is figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadás miatt a meteorológiai szolgálat.
Szombaton a déli óráktól – az északnyugati megyéket leszámítva – több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket felhőszakadás, átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés, egy-egy helyen jégeső kísérhet.    
Az előrejelzés szerint szombaton már több-kevesebb napsütés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 5–11 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 14–18, másutt 18–22 fok között várható.

Az északi szél erőteljes csökkenésével visszahúzódott a Balaton a medrébe, péntek délután már csak Fonyódon volt szükség szivattyúzásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top