Aktuális

Egy éven át lopott műtárgyakat az egykori főmuzeológus

3,1 milliót kaszált belőlük.

Vádat emelet a VIII. Kerületi Ügyészség egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen, aki egy budapesti múzeum raktárából 2016. év őszétől 2017 októberéig 20 kisplasztikát, 73 metszetet és 56 festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből.

Az eltulajdonított műtárgyak XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is.

A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy Budapest, VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forint vételárra szert téve értékesítette. Az eltulajdonított, mintegy 30 millió forint értékű alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a rendőrség megtalálta, és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta az ügyet a hatóságnál feljelentő múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott a cselekményét már a nyomozás során beismerte. A kerületi ügyészség arra az esetre, ha a bírósági előkészítő ülésen a vádlott továbbra is beismeri a tettét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, továbbá pénzbüntetés kiszabását, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a bíróságnál.

(via)

(Kiemelt kép: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top