Kókuszos–currys sütőtökfőzelék, tökmagos basmati rizzsel
Hozzávalók 2 személyre:
- pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. vaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 ek. olívaolaj
- 2-3 ek. víz
- tálaláshoz koriander
- 2 cm reszelt gyömbér
- pár csepp citrom leve
- 1 ek. currypor
- 2 dl kókusztej
- 2 ek. étkezési keményítő
- 2 dl zöldség alaplé
- 1 kg sütőtök
Rizs:
- ízlés szerint só
- 1 tk. olaj
- víz (másfélszeres mennyiség, mint a rizs)
- 20 dkg (basmati) rizs
- 2 ek. tökmag (pirított)
Elkészítése:
A felszeletelt hagymát a vaj és az olívaolaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, gyömbért és a curry port, rádobom a kockázott, nyers tököt, összeforgatom, majd felengedem a vízzel. Sózom, borsozom, és fedő alatt, közepes tűzön 6-7 perc alatt roppanósra főzöm. Ha megfőtt a tök, a keményítőt elkeverem a kókusztejjel és a 2-3 evőkanál vízzel, majd óvatosan besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem.
Közben a rizst egy lábosban az olajon 2-3 perc alatt megpirítom, felöntöm a forró vízzel, 1 percig kevergetve főzöm, majd lefedve, 13-15 percig alacsony lángon párolom. Ezután villával átkeverem, majd a tüzet elzárva fedő alatt hagyom tovább puhulni. Tálaláskor megszórom a pirított, durvára tört tökmaggal és a főzelékkel együtt fogyasztom.
Kínálhatunk mellé egy egyszerű “fasírtot” is, amihez 30 dkg darált marhahúst, 1 kisebb fej finomra aprított vöröshagymát, 1 gerezd reszelt fokhagymát, sót, borsot és őrölt köménymagot használunk. A hagymát kevés olajon 2-3 percig dinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a darált húshoz keverjük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a masszából 6 egyforma fasírtot formázunk, és oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük közepes lángon.