C-vitaminban gazdag ételek
Ez a vitamin erőteljes antioxidáns, így a tüdőben található szennyeződések kilökődését elősegíti. A Linus Pauling intézet szerint egy dohányos férfinak a szükséges napi ajánlott mennyiség valamivel több, mint másfélszeresét (125 mg-t), míg egy nőnek 110 mg-ot lenne tanácsos elfogyasztania lehetőleg friss gyümölcsök formájában. Ez a mennyiség nagyjából két darab kiviben megtalálható. Ráadásul ez a vitamin segíti a szervezetet az E-vitamin hasznosításában is, ami az intenzívebb anyagcsere (például sportolás) során felszabaduló szabad gyökök izomkárosító hatásait, a fáradtságérzetet és fájdalmakat mérsékeli, és védi a szív koszorúereit az elmeszesedéstől, valamint vérrögképződést gátló hatása miatt a dohányosokra fokozottan veszélyes trombózis, a szívroham és szélütés megelőzésében is fontos szerepet játszik. A télen is elérhető legjobb C-vitamin-forrás a kivi mellett a narancs, a csipkebogyó, a homoktövis, az ananász és a gránátalma.
Omega-3-zsírsavak
Az omega-3 többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a tüdőben is hatékonyan gátolják rosszindulatú sejtburjánzást, így a dohányzással járó egyik leggyakoribb megbetegedés, a tüdőrák kialakulását is megnehezítik. Ehhez az anyaghoz is könnyedén hozzájuthatunk, ha a napi étkezések során minél több tonhalat, szóját, extra szűz olívaolajat és olajos magvakat eszünk. A C-vitaminhoz hasonlóan ezt az anyagot sem képes a szervezet magától előállítani, ezért rendkívül fontos – különösen a dohányosoknak –, hogy megfelelő táplálékokkal ezt gyakran pótoljuk. Az omega-3 ezen kívül még számos pozitív hatással is bír: jótékonyan hat a szem, az idegsejtek és általában az egész immunrendszer működésére, segít a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében és az egyes bőrbetegségek (például ekcéma) enyhébb formáinak gyógyulásában is.
Zöld tea
A zöld tea szintén jó barátja a dohányosoknak. Ez a finom ital egy antioxidánst hatású anyagot –
polifenolt – tartalmaz, ami kifejezetten a rákos megbetegedések megelőzésében bizonyul hatékonynak. Azoknál, akik sokat dohányoznak, de nem isznak zöld teát, tízszer nagyobb a tüdőrák kialakulásának veszélye. Polifenolok azonban nem kizárólag a zöld teában találhatók: a különféle héjas gyümölcsökben és magvakban (például a mandula, kesudió, pisztácia, földimogyoró) is nagy mennyiségben jelen van ez az anyag.