Hozzávalók 4-6 személy részére
• 100 g vaj + 2 evőkanálnyi
• 100 g túró
• 5 evőkanál cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• só
• 100 g finomliszt
• 200 ml cseresznyelé
• 1 teáskanál étkezési keményítő
• 150 g mélyhűtött erdei gyümölcs
• 4 evőkanál mák
• porcukor a díszítéshez
Elkészítés
1. lépés: 100 g vajat megolvasztunk, majd 1 kanál cukorral, a túróval, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval összedolgozzuk. A 100 g lisztet hozzákeverjük, a masszát 20 percig állni hagyjuk.
2. lépés: A gyümölcslevet 4 evőkanál cukorral felforraljuk. A keményítőt 3 evőkanál lével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a cseresznyeléhez. 2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a mélyhűtött gyümölcsöket.
3. lépés: Egy lábasban sós vizet forralunk, a túrós masszából kis golyókat formálunk, lisztben megforgatjuk, majd 5 percig főzzük.
4. lépés: A mákot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, hozzáadunk 2 evőkanál vajat, tovább pirítjuk. A golyócskákat a mákos vajban megforgatjuk, porcukorral megszórjuk, és az erdei gyümölcsös szósszal tálaljuk.