nlc.hu
A tudatos harmónia útja

A figyelem a boldogság kulcsa

Így lesz a minőségi figyelem a boldogság egyik kulcsa (x)

Minden kapcsolatban rejlik egy szupererő, ami a boldogsághoz vezethet, ez az erő pedig a minőségi figyelem, ami a másik személy felé irányul, nem befelé.

Az emberi kapcsolatokban – nem csak a romantikus párkapcsolatban – rejlik egy olyan hatalmas erő, ami a saját boldogságunk egyik kulcsa lehet. Ehhez nincs szükség különleges képességre vagy tehetségre, csupán egyetlen dolog számít: mennyire vagy képes a minőségi figyelemre?

Fotó: EcoFamily

Fotó: EcoFamily

A boldogság bennünk van

 A kapcsolataid azon múlnak, hogy milyen módon figyelsz a többi emberre. A benned megszülető boldogság kihat a kapcsolataidra, de visszafelé is nagy ereje van a mentális jóllétedre, hogy milyen a kapcsolatod a körülötted élő emberekkel – ehhez szükség van a minőségi figyelemre. A jó hír az, hogy a minőségi figyelem egy tanulható képesség, csak tudatosság kell hozzá és kellő elszántság, ha javítani szeretnél az életeden. A minőségi figyelem segítségével sokkal mélyebben tudsz majd kötődni másokhoz, a kapcsolataid olyan támaszok lesznek az élet minden területén, melyek segítségével biztonságban érezheted magad. A biztonság érzése pedig elfújja a stresszt, szorongást, így marad hely a boldog megelégedettségnek, amire mind annyira áhítozunk.

A minőségi figyelem azért is fontos, hogy teljes őszinteséggel tudjunk egymás felé fordulni, ehhez pedig a legtöbb esetben pedig apró változtatásokra lenne csupán szükség, hogy beletanuljunk abba, hogyan figyeljünk úgy igazán egymásra. Ott kezdődik a minőségi figyelem, hogy mennyire vagyunk képesek a jelenben maradni és teljes fókuszunkkal arra koncentrálni, ami a mostban zajlik körülöttünk. Mert az igazság az, hogy borzalmasan zajos világban élünk, ami ezerfelé húzza szét a figyelmünket. A napunk felét a telefonba merülve töltjük, a másik felében aggódunk a jövő miatt, ha pedig még marad időnk, akkor rágódunk egy kicsit a múlton is. Teljes figyelmünkkel úgy tudunk csak egymás felé fordulni, ha elengedjük a mentális időugrásokat és a jelenben maradunk.

A minőségi figyelem fontos Fotó: EcoFamily

A minőségi figyelem fontos Fotó: EcoFamily

A valódi figyelem titka

 Ahhoz, hogy az emberi kapcsolataink teljessé váljanak és segítsenek a boldogságban, meg kell tartanunk magunkat a jelenben, egyszerűen azért, mert a figyelmen keresztül érezheti azt a másik ember, hogy szeretetet sugárzunk felé. Ahhoz, hogy a beszélgetőtársunk azt érezze, valódi figyelmet kap tőlünk, meg kell tanulnunk jelen lenni a beszélgetésben. De úgy igazán, teljes mértékben, szívvel-lélekkel vele lenni, visszakérdezni, és tudatni a másikkal, hogy halljuk, amit mond és érzékeljük, milyen hangulatban van.

Ha kis kérdésekkel, visszajelzésekkel reagálunk arra, amit hallunk, azzal azt üzenjük, hogy bármi is legyen a téma, amiről beszél a társunk, még mélyebben akarunk hallani róla. Mert ha őt érdekli, akkor számunkra is fontos. „Értem”, „Aha”, „Tényleg?”, „Érdekes”, „Ne mondd!”, „Mesélj erről!”, „Mondd tovább!” – ezek mind olyan reakciók egy beszélgetés közben, melyek a mély figyelmünket fejezik ki a másik iránt.

Legyen szó a párunkról, munkatársról, barátról vagy a gyerekről, akivel épp beszélgetünk, a minőségi figyelemmel tudjuk elsősorban kimutatni azt, hogy szeretettel fordulunk a személyük felé. Így használhatjuk a kapcsolatokban rejlő szupererőt, a minőségi figyelmet ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a boldogsághoz.

Könyvajánlat:  5 másodperces szabály (Mel Robbins)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top