nlc.hu
A tudatos harmónia útja

Szeretetteljes élet

Tanítsd szeretetteljes életre a gyermeked! (x)

Talán egyértelműnek tűnik, hogy a gyerekeket a szeretetre tanítjuk, mégis fontos tudatosan a szeretetteljes életre nevelni őket.

A mai világban a szeretet tanítását a legfontosabb feladatunknak kell tekinteni, hiszen a társadalmi értékek között sajnos sok esetben háttérbe szorul, pedig az egész életünket meghatározza és irányítja. A gyerekeknek meg kell érteniük, és aszerint kell élniük, ami a legfontosabb az életben: ez pedig a szeretet.

Fotó: EcoFamily

Fotó: EcoFamily

A szeretet mindenhol jelen van

A gyereknek meg kell tanulni, hogyan táplálja a szeretetet saját életében, mert ezen keresztül lesz számára természetes az öngondoskodás, önértékelés és váltja ki majd mások megbecsülését. A gyerek számára a legnagyobb ajándék a szülőktől az, ha megtanulja általuk, hogy a szeretetben fejlődés sokkal fontosabb, mint az anyagi javak halmozása, a tekintély vagy a külsőségek. Amikor ezt megérti, akkor az is természetessé válik, hogy minden ember egyedi és megismételhetetlen, ezzel pedig egy olyan belső iránytűt kap az élethez, amelynek segítségével mindig helyes döntéseket tud majd hozni.

Az a gyerek, aki megkapja útravalóul a szeretetet, hisz abban, hogy mindenkinek egyedi és különleges oka van a létezésre, amitől a világ boldogabb, egészségesebb és szeretetteljesebb hely lesz számára. Ha eszerint él majd, akkor kiteljesedhet és rátalálhat a valódi boldogságra.

Szülői feladat ebben az is, hogy mi magunk fogadjuk be a gyermek szeretetét. Hiszen a szeretethez két pólus kell, adó és befogadó. A szeretet lényege a feltétel nélküli vagy a közösen kialakított feltételek szerinti szabad áramlásban rejlik, ahol ugyanolyan fontos szerephez jut az adó és a fogadó oldal is. Ha bármelyik kapu zárva van, nincs áramlás, így nincs szeretet, azaz a „nem szeretet” állapota válik láthatóvá, érzékelhetővé. Figyelhetsz is ezekre a pillanatokra, és ha érzékeled a megjelenésüket, engedd vissza a kifogott halat a vízbe!

A szeretet gyógyír

A szeretet maga az elfogadás és odaadás, mindenféle korlát és kivétel nélkül. A szeretet elfogadja a tökéletlenséget, bőségesen árad és a legmélyebb sötétségben is megtalálja a fényt. A tanítás a szülői példán keresztül a leghatékonyabb, ezért mutassuk meg, hogy a szeretet egyből és szinte kizárólag gyógyító céllal jelenik meg itt. Sőt, sok esetben a szülői gyógypuszitól tényleg kevésbé sajog a lehorzsolt térd is. A gyerek megtanulja ezekben a helyzetekben, hogy a szeretet az egyetlen dolog, ami a szívet képes gyógyítani. Szülőként azzal segíthetünk a gyereknek az önbizalom építésében, ha kimutatjuk a szeretetünket, hiszen ez az egyetlen olyan univerzális nyelv, amit bárki képes megérteni a szívével, és egy szikrája meg tudja változtatni az életünket.

Fotó: EcoFamily

Fotó: EcoFamily

 

Szülőként a feladatunk, hogy megmutassuk gyerekeinknek, hogy mi az igazi szeretet, ezt pedig a tetteinkkel tudjuk megtenni. Tanítsuk meg a gyereknek, hogy a szeretet feltétel nélküli! Nem számít, mit tesz, mond vagy érez, a gyereknek tudnia kell, hogy a szülei mindentől függetlenül szeretik. Csak a szeretet ajándékozhatja meg azzal, hogy átérezze, milyen értékes a létezése. Ha megtanítjuk a gyereknek, hogy szeretjük, akkor megérti, hogy bármit is csinál, a belső értékei nem a teljesítményétől függenek, ezzel pedig biztos alapokat adunk neki a szeretetteljes élethez, hiszen így fog másokhoz is viszonyulni. Ha szülőként megtanítanánk mindezt, és úgy nőnének fel a gyerekeink, hogy ismerik a szeretet mélységeit, lehet, hogy ez a világ egy boldogabb hely lenne. Ki ne szeretné ezt a gyerekének?

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top