Fotó

Magyar jógások: erre is képes az emberi test

Ha őket nézed, olyan egyszerűnek tűnik, olyan könnyedén csinálják a legnehezebb gyakorlatokat is, hogy egyből kedved támad kipróbálni. Fotósorozatunkban magyar jógaoktatókat mutatunk be, akik azt is elmondják, mire jó az évezredes mozgásforma.
Csetneki Petra, ashtanga vinyasa jóga és vinyasa flow tanár. 2 éve foglalkozik oktatással.

 

“Azért ajánlom a jógát mindenkinek, mert egy fantasztikus önismereti útnak tartom.”

 

Elekes Zsolt, ájurvédikus hatha jóga-tanár.

 

“Azért ajánlom a jógát másoknak, amiért én is csinálom. Lépésről lépésre vezet át az élet mindennapos problémáin, hozzájárul az ember testi és lelki fejlődéséhez.”

 

Horváth Natali egyéni hathajóga-oktató, 5 éve tart órákat magánszemélyeknek, kiscsoportoknak.

 

“A jóga rendszeres gyakorlásával a tudatosságot fokozatosan ki tudjuk terjeszteni életünk minden területére.”

 

Kornhoffer Tünde hathajóga-, nőijóga-, jógaterápiás tanár. 6 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“A jóga segítségével a valóság teljesebb megélését tapasztaljuk meg.”

 

Kovács Adrienn Iyengarjóga-tanár. 5 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“A jóga által javul a tartásod, fokozódik az erőnléted, fejlődik a testtudatosságod, a koncentrációs készséged.”

 

Kozák Krisztina, yinjóga-tanár. 5 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“Az óráimon az a célom, hogy a résztvevők felismerjék testük igényeit, képessé váljanak az ellazulásra és saját maguk elfogadására, hogy frissen, kipihenten, feszültségmentesen folytathassák hétköznapjaikat.”

 

Lehrreich Márta, hathajóga-tanár. 7 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“A jóga értékét szavak helyett mondják el a saját tapasztalataid. A légzés és mozgás összhangban, a mozgás gondolati ellenőrzésében végzett ászanák, mantrák, mudrák és bandhák, a relaxációs, meditációs és satkarmagyakorlatok jótékony hatásainak minden korosztály számára megtapasztalható bizonyítékai vannak.”

 

Luca Sinka, vinyasa flow jóga tanár. 3 éve oktat.

 

“Azoknak ajánlom szívből a jógát, akik szeretnének egy kihívásokkal, örömmel teli, izgalmas, békét hozó úton elindulni, ami önmaguk felfedezéséhez vezet.”

 

Papp Edina, Iyengarjóga-oktató. 7 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“A fizikai síktól a mentális síkig haladva minden szinten jótékonyan hatékony. Aktívan átmozgat, erősíti a csontjaidat és az izomrendszert, jótékony hatást gyakorol az ízületekre. Ugyanígy a helyes gyakorlás pozitív hatással van a belső szervek működésére, illetve vérellátására egyaránt. Rendkívül jótékony az idegrendszerre, erősíti a koncentrációt, csendesebb és nyugodtabb elmét hoz létre, fejleszti a tűrőképességet. Egyszóval ha jógát gyakorolsz, akkor kezedbe kapod az öngyógyítás képességének a lehetőségét.”

 

Rácz Tímea, vinyasa krama, ashtanga vinyasa jóga-tanár. 4 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“Azért ajánlom a jógát másoknak, mert a testi és a lelki egészség megőrzésében segít és az önmegismerés egyik legjobb módja.”

 

 

Rónai Róbert, klasszikus hathajóga-oktató. 10 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“A jóga egy több ezer éves működő rendszer, ami segítséget ad mindenkinek abban, hogy a saját testét és testének a működését megismerje. A testtudatosság megerősödése nagyobb önbizalmat ad, és a jótékony hatások a finomabb szinteken is megjelennek.”

 

Schrenk Judit, Sivananda hatha joga-tanár. 8 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“A jogát azért ajánlom, mert általa képesek vagyunk önmagunkat mélyebben megismerni, jó eszköz az elme lecsendesítésére, relaxál a napi stressz után.”

 

Szentesi Nikoletta, agnijóga-tanár. Nemrég kezdte a jógaoktatást.

 

“A jógát sosem késő elkezdeni, és a fejlődés elképesztő lehet rövid távon is.”

 

Tóth Emese vinyasaflow-tanár. 1 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“Azért ajánlom, mert pozitív hatással van a testre (fogyaszt, formál, erősít), de egy idő után világossá válik hogy ennél sokkal mélyebbreható folyamatokat indít el.”

 

Tóth Eszter, hatha és ashtanga vinyasa jóga-tanár. 2 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“A jóga segítségével megtanulhatjuk, hogyan őrizzük meg az egészségüket, hogyan gyógyítsuk meg magukat, és hogyan legyünk boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak.”

 

Trapp László, hatha (iyengar) jóga-tanár. 5 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“Manapság az élet egyre gyorsabb tempóban söpör végig rajtunk, anélkül hogy közben magunkba tekintenénk. A jóga az az út, ahol lehetőségünk van arra, hogy válasszunk a kék és a piros pirula között.”

 

 

Zsigmondi Tamara, ayurvédikus hatha jóga tanár. 1 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“Annak ellenére, hogy a testtartások a jóga gyakorlásának csupán egy kisebb szeletét teszik ki, sok ember ezen keresztül ismerkedik meg a jógával, és kezdi el érezni a hatását az élet egyéb területén is.”

 

 

Fehérvári Ildikó gerinc, hatha és örömjóga tanár. 2 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“Segít, hogy az ember még jobban érezze magát a bőrében. Az erőgyakorlatokkal gyönyörűen formázható és fejleszthető az izomzat, a nyújtásokkal lazul a test és csökken a stressz-szint, a figyelem tudatos vezetése, a tisztító- és légzőgyakorlatok pedig relaxáló és vidító hatásúak. A jóga a test, a lélek és a szellem fejlesztése és kényeztetése egyszerre. Egy csoda. Én örülök, hogy ráleltem.”

 

Cseh Dorottya, hatha jóga és páros kontakt jóga tanár. 2 éve foglalkozik jógaoktatással.

 

“Pszichológusként és jógaoktatóként fontosnak tartom a test és a lélek egyensúlyának fenntartását és megértését, amiben a jóga nagy segítséget nyújthat, hiszen egy alaposan kidolgozott rendszerben integrálja a testi, a szellemi és a lelki fejlődéshez szükséges gyakorlatokat. Ezért korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlom a jóga gyakorlását. A páros kontakt jóga során a jóga eddig felsorolt hatásai mellett más terápiás hatás is megjelenik. Fejlesztjük a kapcsolatteremtő képességet, az egymásra hangolódás és a bizalom elmélyítésének képességét, valamint egymás és önmagunk feltétel nélküli elfogadását és megértését.”

 

Fotók: Horváth Ákos / www.akoshorvath.net

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.