Csokoládékockák marshmallow-val
Hozzávalók:
- 40 dkg étcsokoládé
- 8 dkg mogyoróvaj
- 8 dkg sótlan földimogyoró
- 10 dkg marshmallow (pillecukor)
A csokoládét gőz fölött összeolvasztjuk a mogyoróvajjal. A marshmallow-t nagyobb darabokra vagdossuk, a mogyorót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vagdossuk. A csokoládéba keverjük a darabolt pillecukrot és a mogyorót. Fóliával kibélelt formába öntjük a masszát, kihűtjük. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, csomagoljuk.
Vaníliás só (halakhoz és csirkéhez)
Hozzávalók:
- 4 evőkanál jó minőségű tengeri só (például: fleur de sel, Maldon)
- 3 rúd vanília
A vaníliarudakat hosszában felvágjuk, belsejét kikapargatjuk, egy tálkában vagy mozsárban a sóval alaposan összekeverjük. Légmentesen záródó edénybe tesszük, így nem keményedik be a levegő nedvességétől.
Provence-i só (húsokhoz, halakhoz, grillzöldségekhez)
Hozzávalók:
- 1,5 evőkanál provence-i fűszerkeverék (összetevői: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, majoránna, oregánó, ánizs, levendula)
- 4 evőkanál jó minőségű tengeri só (például: fleur de sel, Maldon)
Elkészítjük a provence-i fűszerkeveréket: minden fűszerből 1-1 arányú mennyiséget veszünk, összekeverjük. Ezt követően a sóval is elkeverjük. Ha nincs minden fűszer kéznél, készíthetünk kakukkfüves sót is. Légmentesen záródó edénybe tesszük, így nem keményedik be a levegő nedvességétől.
Currys-gyömbéres só (csirkéhez, roston sült halakhoz)
Hozzávalók:
- 2 teáskanál curry; 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 késhegynyi őrölt chili
- 4 evőkanál jó minőségű tengeri só (például: fleur de sel, Maldon)
A curryt elkeverjük az őrölt gyömbérrel és chilivel, majd a végén a sót is hozzáadjuk. Légmentesen záródó edénybe tesszük, így nem keményedik be a levegő nedvességétől.
Borsos só (rozmaringos burgonyához, húsokhoz, Bloody Mary koktélhoz)
Hozzávalók:
- 4 evőkanál jó minőségű tengeri só (pl. fleur de sel, Maldon)
- 2 teáskanál őrölt fekete bors
- fél-fél teáskanál őrölt koriander,
- kurkuma,
- pirospaprika,
- szerecsendió,
- fahéj,
- szegfűszeg
A fűszereket összekeverjük, majd a sóval eldolgozzuk. Légmentesen záródó edénybe tesszük, így nem keményedik be a levegő nedvességétől.
Forraltbor-tasakok
Hozzávalók 1 tasakhoz:
- 10×10 vagy 10×20 cm-es mull-lapok
- 2-3 szem zöld kardamom
- 2-3 szem szegfűszeg
- 1 darab csillagánizs
- kis rúd fahéj
Összefogunk 3-4 réteg mull lapot, ebbe tesszük a kardamomot, a szegfűszeget, a csillagánizst és a fahéjrudat. Összefogjuk a lapok szélét, kis csomagot készítünk, szép szalaggal megkötjük. Forralt bor készítéséhez használhatjuk, egyszerűen belelógatjuk a borból, vízből, cukorból készített keverékbe.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!