Dekor

Last minute csomagolástippek karácsonyra

Az ajándékcsomagolás legalább akkora fejtörést okozhat, mint a tökéletes ajándék kiválasztása. Akár saját készítésű csomagolással kápráztatnád el szeretteidet, akár gyors megoldásokat keresel, íme néhány tuti tipp.

 Üvegek díszcsomagolása

Borosüveg
• Rozsdabarna (vagy narancs) papírszalag, 55 cm
• Világosbarna papírszalag, 55 cm
• Napsárga papírszalag, 55 cm
• Bordó papírszalag, 55 cm
• Sötétzöld papírszalag, 25 cm
• Világoszöld (vagy kék, lila) papírszalag, 40 cm
• Zöld vagy barna, vékony papírzsinór, 60 cm

A 4 db 55 cm-es szalagdarabot a hosszabb széleik mentén egymás mellé ragasztjuk, és becsomagoljuk vele az üveget. Az üveg alján hajtsuk a papírt laposra, és ragasztóval rögzítsük. A dugó fölötti részen a papírt ráncoljuk össze, és egy kb. 30 cm-es barna vagy zöld, vékony papírzsinórral kössük át, a végeiket szorosan ceruzára tekerve pöndörítsük.

Sötétzöld szalagból vágjunk ki 2-3 szőlőlevelet, és középre ragasszunk levélérnek papírzsinórt, majd a levélnyéllel rögzítsük az üveg nyakára. Világoszöld, sötétkék vagy lila papírszalagból vágjunk ki 4×4 cm-es kockákat, gyúrjunk belőlük kemény galacsinokat, majd szőlőfürtszerűen ragasszuk egymáshoz a szemeket. Végül a fürtöt rögzítsük a levelek elé.

Last-minute csomagolástippek karácsonyra

 

Lekvárosüveg
Befőttesüvegben ajándékozhatunk fürdősót, süteménykeveréket, lekvárt, levendulás cukrot, mézet.
Tipp: saját készítésű ajándékok karácsonyra »

• Zöld papírszalag, 45 cm
• Bordó papírszalag, 35 cm
• Zöld, vékony papírzsinór, 50 cm
• 2 db fagolyó

A zöld szalagból vágjunk 2 db 20 cm-es, a bordóból 1 db 20 cm-es darabot, és ragasszuk őket egymás mellé. A bordó legyen középen. Az így kapott szalagból vágjunk egy kb. 20 cm átmérőjű kört, széleit esetleg cikcakkollóval is körbevághatjuk. Az üveg fedelére simítsuk rá a papírt, kössük át zsinórral, amelynek a végére kössünk meggyszemeket. Ehhez egy-egy fagolyót csomagoljunk bele egy-egy 7 cm átmérőjű bordó papírdarabba, felül ragasszunk rájuk szárat papírzsinórból, és díszítsük egy zöld levélkével.
Persze akaszthatsz ajándékkísérő kártyát is a zsinórra, vagy egy szál levendulát – attól függ, mit ajándékozol benne.


Mézesüveg
• Barna papírszalag, 28 cm
• Napsárga papírszalag, 5 cm
• Krémszínű papírszalag, 5 cm
• Sárga, vékony papírzsinór, 30 cm
• 1 db fagolyó, 1,5 cm-es

Barna szalagból vágjunk két 13 cm-es darabot, és a hosszabbik széleiken ragasszuk őket egymás mellé, majd kössük a fedelére. A méhecskéhez 5 cm-es sárga szalagdarabból készítsünk hengert. A hengert felül ráncolva tömörítsük össze, és ragasszuk a fagolyó nyílásába. A testet tömjük ki egy kis papírdarabbal, majd alul összefogva ragasszuk össze enyhén csúcsosra. A testre keresztben ragasszunk barna papírcsíkokat és hátulra szárnyakat. A golyó felső nyílásába rögzítsünk csápokat.

Anyagok, eszközök és kellékek

A papírszalag kb. 6-8 cm széles, hosszában enyhén gyűrt papírcsík, amely kb. 13-féle alapszínben és számtalan árnyalatban kerül forgalomba. Kapható csíkos és színátmenetes formában is. A papírzsinórok különböző vastagságú, sodrással készült szálak, amelyeket használhatunk papírfigurák készítéséhez, de kosarakat is fonhatunk belőlük. Többféle kivitelben kapható, kisodorva változó szélességben (1 cm-től akár 12 cm-es szélességig) és különböző hosszúságban.

Alapvető tudnivalók

A munkák megkezdése előtt az adott papírszalagot minden esetben széltében óvatosan, de határozottan húzogassuk, simítsuk szét, hogy az egyes elemek könnyen kivághatók legyenek. Ügyeljünk arra, hogy a szalag ne szakadjon el! Az egyes szalagdarabokat mindig az anyagtakarékosság elvei szerint szabjuk fel a megfelelő méretekre, ehhez az anyagszükségletben megadjuk a pontos méreteket. A papírszalagok esetében a ragasztóból keveset és cseppenként használjunk, mert a ragasztó oldhatja a szalagok festékanyagát.

 Papírdobozok

Félköríves doboz
Ezekbe a helyes papírdobozokba csomagolhatunk apró csecsebecséket, nyakláncot, fülbevalót, esetleg színházjegyet.

Anyagok
• Mintás kartonpapírok különféle színekben
• Kétoldalas ragasztószalag
• Ceruza, pauszpapír
• Radír
• Vonalzó
• Olló
• Szalag

Last-minute csomagolástippek karácsonyra

Elkészítés

A sablont helyezzük a kartonpapírra, és rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki. Vonalzó mentén karcoljuk be a hajtásvonalakat, így könnyebb lesz behajtani a doboz füleit. A kész dobozt átköthetjük szalaggal, és így csomagolhatunk bele ajándékokat, pl. ékszert, csokoládét is.

Általános tudnivalók

A mintaív alapján készítsünk a formákról sablont. Helyezzünk pauszpapírt a motívumra, másoljuk át, majd a pauszt helyezzük fehér kartonpapírra, és húzzuk át a vonalakat vonalzó mentén. A vonalak így átnyomódnak a kartonpapírra. Ezután vágjuk ki a sablont, amelyet rajzoljunk körbe tetszőleges színes vagy mintás kartonpapíron.

A doboz hajtogatása előtt karcoljuk meg a hajtásvonalakat vonalzó mentén egy már nem író golyóstollal vagy egy másik vonalzó egyik sarkával. Így a hajtások pontosak lesznek, és a végeredmény szép lesz. Azért, hogy ne legyen ragasztófoltos a doboz, ha lehet, kétoldalas ragasztószalagot használjunk! Egyszerű vele dolgozni, és a rögzítés tartós.

Miután elkészítettük a dobozokat, változatosan, tetszés szerint díszíthetjük őket. Különféle díszítési technikák közül választhatunk: festett minták, fa- és textilmatricák, szárított virágok, esetleg mintalyukasztóval kivágott motívumok felragasztása.

 

Cikkünk a Cser Kiadó gondozásában megjelent, Tündérek és virágok papírzsinórból (szerző: Faragó Krisztina), illetve a Papírhajtogatás – geometrikus formák (szerző: Békési Gabriella) című könyvek alapján készült.

 
Last-minute csomagolástippek karácsonyra
 
Last-minute csomagolástippek karácsonyra

Rendeld meg a Polc.hu-n! »

 További tippek ajándékcsomagoláshoz

Ha úgy érzed, már nincs időd, energiád saját készítésű csomagolással meglepni szeretteidet, rengeteg készen kapható ajándéktasak közül válogathatsz, és szebbnél szebb csomagolópapírokból sincs hiány.

Környezettudatos dizájnimádat
A Csomagolópapírok.hu oldalon kizárólag 100%-ban újrahasznosított papírból, szója- és egyéb növényi festékek felhasználásával, klór nélkül készült papírok között válogathatunk. Így azoknak sem kell lemondaniuk a szép csomagolóanyagok közti válogatásról és a csinos karácsonyi ajándékcsomagokban való gyönyörködésről, akik környezettudatosságuk miatt eddig lelkifurdalást éreztek. Akik pedig saját fotóik alapján egyedi csomagolópapírra vágynak, szintén nem kérnek lehetetlent.

Last-minute csomagolástippek karácsonyra

Dobozok, tasakok
Saját készítésű finomságokkal (praliné, sütemény) leped meg szeretteidet karácsonykor? Béleld ki ezeket a kedves fémdobozokat selyempapírral, helyezd el benne a sütiket, majd kösd át a dobozt egy hatalmas piros szalaggal. Ha italt, könyvet ajándékozol, a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha papírzacskóba rejted őket. (IKEA)

Last-minute csomagolástippek karácsonyra

Tipp: még több karácsonyi dekorációs ötletet találsz itt! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top