Dekor

5 zöldötlet karácsonyra

Szeretnél úgy ünnepelni, hogy a bolygónk is jól érezze magát? Próbáld ki zöldötleteinket!

1. Ne vegyél műfenyőt!

Tény, hogy a műanyag fenyőfa hosszú évekig újra és újra felhasználható, de ha egyszer kidobtad, akár évezredekig is szennyezi majd a környezetet. A poli(vinil-klorid)-ból készült műfenyők gyártásakor ráadásul rengeteg veszélyes, rákkeltő anyag, például dioxin vagy etilén-diklorid keletkezik, amely tönkreteszi a gyár környéki területeket.

5 zöldötlet karácsonyra

A műfenyő helyett inkább szavazz az igazira, de légy válogatós: vegyél „visszaváltható” fenyőfát, ha van kerted, próbáld ki a földlabdás fenyőt, amelyet az ünnepek után kiültethetsz, vagy olyan fát keress, amelyet kifejezetten a karácsonyi vágásra szánt ültetvényeken termeltek. Az ünnepek után add le a fát újrahasznosításra, például keress egy fatelepet, ahol feldolgozzák. A díszítésnél kerüld a műhavat és a tapadós flittereket, amelyeket nehéz eltávolítani a tűlevelekről.

2. Csínyján a fényekkel!

Keresd a szuperhatékony és nagyon keveset fogyasztó LED-es karácsonyi fényeket: 25-ször tovább tartanak, mint a hagyományos izzók, és akár 90 százalékkal is kevesebb áramot fogyaszthatnak.

5 zöldötlet karácsonyra

3. Nézd meg a címkét!

Szerezz örömet, és tégy jót: vásárolj fair-trade ajándékokat: az ezeket forgalmazó cégek elkötelezték magukat amellett, hogy a termelésben részt vevő minden szereplőnek korrekt bért fizetnek, részt vesznek a helyi közösségek fejlesztésében és a környezet védelmét is segítik. Vagyis biztos lehetsz benne, hogy a termék nem környezetkárosító módon, a fejlődő országok olcsó munkaerejének kizsákmányolásával készült.

4. Díszíts gyümölccsel!

A legszebb karácsonyi díszeket a piacon találod: válassz „strapabíró” zöldségeket, gyümölcsöket, például almát vagy sütőtököt – az ezekből készült asztaldíszt később akár el is fogyaszthatod, vagy felhasználhatod kedvenc ételeid elkészítéséhez.

5 zöldötlet karácsonyra

5. Csomagolj mértékkel!

Ne növeld a szeméthegyeket: csomagold az ajándékokat többször is felhasználható textilzsákocskába (erre akár saját kezűleg is hímezhetsz valamit) vagy újrafelhasznált papírból készült csomagolópapírba. Az is megoldás, ha teljesen elhagyod a csomagolást, csak egy ötletes újrapapír masnit kötsz a dobozra.

5 zöldötlet karácsonyra

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top